Jak poznat kvalitní bezpečnostní dveře do bytu Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Rozhodli jste se zabezpečit svůj byt proti zlodějům a pořídit si bezpečnostní vstupní dveře, ale těžko se vám orientuje v nepřeberném množství produktů a výrobců na českém trhu? Právě pro vás jsme připravili návod, na jaké vlastnosti a parametry dveří se zaměřit tak, abyste měli jistotu kvalitního zabezpečení vaší domácnosti. 

Kvalitní materiál je stěžejní

Dřevěným vchodovým dveřím odzvonilo. Základním předpokladem kvalitních bezpečnostních dveří je ocelová konstrukce. Na tento materiál totiž nemá vliv vlhkost ani změna teplot, překonat ocel je pro zloděje navíc mnohem složitější. Aby vchod do vašeho bytu nevypadal jako trezor, natavují se na kovovou konstrukci fólie ve velmi věrohodném dekoru dřeva. Tato fólie je velmi snadná na údržbu a navíc odolná vůči poškození. Dodavatelé dávají na výběr z mnoha různých barevných provedení, takže při správném výběru dveře splní nejen svou bezpečnostní funkci, ale také velmi dobře zapadnou do celkového stylu vaší předsíně.

Na jaké bezpečnostní prvky nezapomenout

Kromě materiálu mají na kvalitu a bezpečnostní funkci vstupních dveří největší vliv jejich bezpečnostní prvky. Mezi ně patří čepy, zámek a kování. Bezpečnostní čepy jsou ocelové kolíky umístěné na bočních a horní straně dveří, které se při zamčení zasunují do zárubně a chrání tak dveřní křídlo před vysazením z pantů. Na spodní straně dveří není umístění čepů potřebné. Pouzdra v podlaze, do kterých se kolíky zasouvají, totiž mohou způsobit spíše problémy tím, jak se v nich ukládá prach a nečistoty. Abyste zvýšili svou bezpečnost, měli byste si spolu s novými dveřmi koupit také bezpečnostní zámek a kování. Standardní jsou zámky s cylindrickou vložkou.
Hlavní zámek bezpečnostních dveří
Hlavní zámek bezpečnostních dveří
Omezovač otevírání
Omezovač otevírání

Zvolte správnou bezpečnostní třídu

Dle toho, jak jsou jednotlivé bezpečnostní prvky u dveří zkombinovány, je dělíme do 6 tříd. To, že vámi vybrané dveře danou bezpečnostní třídu splňují, byste měli poznat podle certifikátu, který k němu prodejce dodává. Jakou třídu ale vybrat? 5. a 6. třída se využívá pouze ve velmi specifických objektech, jako jsou banky či sklady munice. Naopak 1. třída váš byt ochrání pouze před velmi nezkušeným lupičem. Pro byty se tak nejčastěji používají bezpečnostní třídy 2 až 4. Odborníci označují za nejlepší možnou volbu 3. bezpečnostní třídu, která odolá i zkušenějšímu zloději a současně díky ní dosáhnete na výhodnější pojištění vaší domácnosti.

Investujte do nové zárubně

Pro většinu firem není problém vám nové dveře nasadit do stávající zárubně, protože je to pro ně snadná a rychlá práce. Pokud ale chcete mít 100% jistotu bezpečnosti, je potřeba investovat do zárubně nové. Jen s ní totiž budou dveře dostatečně těsnit, a tak vám z bytu nebude unikat teplo ani k vám doléhat zvuky z chodby. Nové dveře jsou navíc pro stávající zárubeň příliš těžké a nadměrnou zátěží mohou časem poškodit panty. Šikovní montéři vám zvládnou zárubeň vyměnit za několik hodin, takže se nemusíte bát, že by do vašeho bytu přes noc zela prázdná díra.
Horní zámek bezpečnostních dveří
Horní zámek bezpečnostních dveří
Bezpečnostní práh a zárubeň
Bezpečnostní práh a zárubeň

Podezřele levné dveře raději nekupujte

Je potřeba se připravit na to, že opravdu kvalitní dveře s dostatečnou bezpečnostní třídou a novou zárubní za méně než 20 tisíc korun nepořídíte. Odborníci radí vyvarovat se produktům s výrazně nižší cenou. Může se totiž stát, že za ni pořídíte produkt, který bude nekvalitní, padělaný nebo od firmy, která s vámi v případě reklamace nebo servisu nebude chtít komunikovat. K výběru dveří je proto potřeba přistupovat jako k investici, která se vám při ochraně vašeho mnohonásobně cennějšího majetku několikrát vrátí.

Dodavatele si pečlivě prověřte

S předcházejícím bodem souvisí i naše poslední doporučení. Jakým způsobem byste si měli prověřit, že dveře kupujete od důvěryhodného dodavatele? Nejdříve se na internetu podívejte, jaké zkušenosti s ním a jeho produkty mají jiní zákazníci. Prověřte také, jestli firma provozuje svá zastoupení ve více městech České republiky. Následně zavolejte na tu nejbližší pobočku a zjistěte, jestli mají dané dveře skladem a vy na ně tak nebudete muset neúměrně dlouhou dobu čekat. V neposlední řadě danou pobočku navštivte a prohlédněte si dveře na vlastní oči. Připravte si dotazy a zeptejte se na ně obsluhy – podle odbornosti zaměstnanců poznáte solventnost firmy nejlépe.
Trn proti vysazení
Trn proti vysazení
Horní samostatný zámek
Horní samostatný zámek
Bezpečnostní dveře
Bezpečnostní dveře
Instalace bezpečnostních dveří
Instalace bezpečnostních dveří
Předání instalovaných bezpečnostních dveří
Předání instalovaných bezpečnostních dveří
Instalované bezpečnostní dveře
Instalované bezpečnostní dveře