Jak poznat kvalitní komín na tuhá paliva? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Český trh je zaplaven výrobci a dodavateli komínových systémů, lišících se použitým materiálem, kvalitou zpracování a tedy i cenou. Orientovat se v této džungli nabídek a vybrat si takový komínový systém, jehož kvalita, bezpečnost provozu a cena budou odpovídat představě zákazníka, nemusí být zcela snadné. Nastíníme zde cestu, která by vás měla ke správnému komínu zavést.

Než se ponoříme do Internetového hledání a porovnávání komínů na trhu, odpovězme si nejprve na důležité otázky:
  • K jakému účelu bude komín sloužit – občasné topení na víkendové chatě či stálé topení v kotli rodinného domu?
  • Jaký typ spotřebiče budu nejčastěji používat?
  • Jakou životnost komína očekávám?
Pokud je nám jasné, kde bude komín stát, jaký spotřebič použijeme a čím v něm budeme topit, podívejme se na vlastnosti komnů. Použitý materiál na plášť komína je rozhodující z hlediska jeho zakomponování do stavby, rozhoduje i o jeho životnosti, ale pro vlastní provoz komína není až tak podstatný. Důležité je, pro jaké užití je komín určen a tedy certifikován. Z pohledu připojovaného spotřebiče je důležitá teplotní odolnost, nasákavost a odolnost proti vyhoření sazí. To jsou vlastnosti certifikovaného komínového systému, které popisuje označení podle příslušné evropské normy (EN 13063, EN 1443, EN 14471, EN 1856, atd.).
Komínová stříška Komfort Napoleon
Komínová stříška Komfort Napoleon
Komínové normy jsou různé pro různé typy komínových systémů, základní parametry však mají obdobné. Co je tedy důležité a na co si musíme dát pozor? Přiblížíme si to na příkladu označení certifikovaného komínového systému:

EN 13063-1 T600 N1 D3 G50

  1. Číslo odpovídající normy: např. EN 13063-1, 13063-2 a 1443 - čísla norem, podle kterých je certifikace prováděna
  2. Teplotní třída: nejvyšší teplota spalin přípustná při běžném provozu komína, udává se ve °C
  3. Tlaková třída: N1 - pro komíny s přirozeným tahem, P1 - pro komíny přetlakové
  4. Třída odolnosti proti působení kondenzátu: D – komíny neodolávají kondenzátu, W – komíny odolávají kondenzátu
  5. Třída odolnosti proti korozi: 3 – komíny na všechna paliva, 2 – komíny na plyn a LTO
  6. Třída odolnosti při vyhoření sazí: G – komíny odolné proti vyhoření sazí, O – komíny bez odolnosti proti vyhoření sazí
  7. Údaj o minimální vzdálenosti komína od hořlavých stavebních materiálů: 30 – doporučená min. vzdálenost komínu od hořlavé konstrukce je 30 mm, 50 – doporučená min. vzdálenost komínu od hořlavé konstrukce je 50 mm
Komínový nástavec
Komínový nástavec
Z uvedených parametrů je především u spotřebičů na tuhá paliva nejdůležitější zařazení do teplotní třídy. Ta určuje, jak horké spaliny je možné do komína vypustit. Nejvyšší certifikovatelná teplotní třída je 600 °C. Takový systém splňuje podmínky pro provoz kotlů a kamen na všechna tuhá paliva. Často bývá pro tuhá paliva schválen i systém do 400 °C. V takovém případě je nutné dát si pozor na spalované palivo, kterým se bude topit a jaká vzniká výstupní teplota na hrdle spotřebiče. Záleží samozřejmě i na konstrukci a účinnosti spotřebiče, ale je třeba si uvědomit, že např. teplota plamene při spalování tvrdého dřeva dosahuje hodnot mezi 700 až 1.100 °C.

Proto si především ověřujte, zda je prodávaný komín skutečně certifikován a kým. Důrazně po výrobci nebo dodavateli komína žádejte informace o zařazení komína dle certifikace, o teplotní třídě. Jako příklad uvádíme označení certifikace dvou vybraných komínových systémů českého výrobce CIKO:

Certifikace CIKO 3V UNIVERSAL: EN 13063-2 T600 N1 D3 G50, EN 13063-2 T600 N1 W3 O50

Certifikace CIKO TEC: EN 13063-1 T600 N1 D3 G50, EN 13063-2 T400 N1 W3 O50, EN 13063-2 T200 P1 W3 O50

A jaké je naše doporučení? Každý z nás má různé preference a doporučovat zde konkrétní komínový systém nechceme. Jde spíš o to, aby si každý stavebník uvědomil, že komínové těleso zabudované do stavby se velmi obtížně vyměňuje a kvalita v tomto případě není jen prázdné slovo. Doporučujeme proto obrátit se při výběru komínového systému na skutečné odborníky.

Zdroj: www.ciko-kominy.cz
Štuko klobouk
Štuko klobouk
Komínový systém CIKO
Komínový systém CIKO