Jak prořezávat stromy a jak se zbavit pařezů? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Se začátkem listopadu přichází nejlepší čas na péči o stromy. Nastává vegetační klid dřevin, což je vhodné období pro arboristické úpravy neboli prořezávání stromů. Jakým způsobem se úpravy stromů provádí? Můžeme si na takovou práci troufnout sami? V některých případech je třeba oslovit odborníky, kteří si poradí s odstraňováním nebezpečných větví, ale i s odstraněním pařezů frézováním.

S podzimem přichází nejvhodnější období pro péči o dřeviny. Prořezávání stromů je nejen vhodnou péčí zlepšující kondici dřevin, ale také dojde k odstranění větví, které nám mohou být nebezpečné, nebo které mohou třeba ohrozit elektrické vedení. Výškové řezy se často provádí s pomocí plošiny, nebo za pomoci horolezecké, respektive stromolezecké techniky. Zapomenout bychom neměli také na zajištění odvozu likvidované hmoty.

Arboristika – péče o stromy

Komplexní péče o stromovou výsadbu se nazývá arboristika. Od prvního listopadu je optimální období pro bezpečnostní řezy problematických částí koruny stromů. Jedná se o odstraňování suchých větví, které mají průměr nad 5 cm, odlehčení defektních větví a těch větví, které mohou ohrozit bezpečnost. Odstraňují se také zlomené či zavěšené větve. Provedením bezpečnostního řezu ošetříme nestabilní části stromu a snižujeme rizika spojená s povětrnostními vlivy (větrem, sněhem a ledem).
Udržovaná zahrada
Udržovaná zahrada
Zdravotní řez se provádí pro záměrné zlepšení zdravotního stavu stromu. Suché, odumírající, oslabené, nebo škůdci napadené větve se odstraní. Prořezání se provádí tak, aby prospělo celkové architektuře koruny stromu. Lze jej pojmenovat jako preventivní řešení bezpečnostních řezů. Odstraňují se i nevhodně rostoucí větve, které se kříží, nebo rostou souběžně. Takto ošetřené stromy mají dobrý zdravotní stav, vitalitu, ale i provozní bezpečnost. Existují také řezy pro zmenšení objemu koruny a pro její tvarování. Každý řez se provádí podle potřeb konkrétního stromu.

Kde je nutné prořezávání?

Péči o dřeviny si objednávají jak fyzické osoby (majitelé zahrad, sadů,…) i soukromé firmy. Včasné prořezání stromů, alejí i parků, musí zajistit také obce. Odborníky se však vyplatí oslovit i kvůli jednotlivému stromu. Další nabízenou službou je například vyfrézování překážejících pařezů, nebo jejich ruční odstranění.
Odstraňování větví ve výšce
Odstraňování větví ve výšce
Frézování pařezu
Frézování pařezu
Frézování pařezu
Frézování pařezu
Frézování pařezu
Frézování pařezu

Frézování pařezů

Další z nabízených služeb je frézování pařezů. Právě s pařezy můžeme mít někdy velké problémy – nejen protože překáží, ale také proto, že jejich odstranění ze země není jednoduché. Frézování je nesnadnější cestou, jak se snadno a poměrně rychle pařezu zbavit: vyčnívající pařez se vyfrézuje až pod úroveň zeminy. Na vyfrézovanou část se nasype zemina a vyseje travní semeno, nebo položí travní drn.

Jak ušetřit

Od 1. listopadu až do 31. března můžeme využít 30% slevu na arboristické i další zahradnické služby. Tuto zvýhodněnou nabídku najdeme u zahradnických služeb Jana Marka.

Zdroj: www.janmarek.cz
Frézování pařezu
Frézování pařezu
Jan Marek - komplexní zahradnické služby Poslat poptávku