Jak realizovat příjemné prostředí zahrady Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Někomu bude vyhovovat moderní zahrada, tedy taková, která svého majitele příliš nezatíží časově ani co do potřeby odborných znalostí. V nenáročné zahradě s nízkými nároky na údržbu bude vysázeno mnoho běžných druhů listnatých okrasných dřevin a jehličnanů. Nebo možná sníte o zahradě klasické, plné od jara do podzimu kvetoucích rostlin. Na té ale budete určitě více pracovat než odpočívat. Firmy zabývající se realizací zahrad a sadových úprav dovedou také přetvořit stávající zahradu dle vašich představ. Například s pomocí náhradní výsadby nebo různých terénních úprav.

Zásah lidské ruky téměř nepoznáte

Větší zahrada může být koncipována jako přírodní. Vypadá, že vše zde roste samo od sebe. Jsou tu k vidění přirozené zaoblené tvary. Na začátku ale musí být velmi dobře promyšlený plán výsadby. Rostliny si pak nebudou stínit a vzájemně si odčerpávat důležité živiny. Péče není náročná. Taková zahrada vyžaduje jen několikrát do roka ošetření rostlin a trávníku.

Zahrada pro celou rodinu

Promyslete předem, k čemu zahradu vlastně potřebuje. Jde vám o pěstování zeleniny nebo více o relaxaci uprostřed zeleně? Máte malé děti a chtěli byste jim poskytnout prostor pro hry pod širým nebem? Myslete na jejich bezpečí například při plánování místa, kde bude jezírko. Nechte jim naplánovat hrací domeček nebo třeba koutek z živého vrbového proutí. Může v něm být třeba tunel nebo bludiště. Počítejte ale s nutností občasného řezu a hnojení. Odměnou bude zajímavá netypická výsadba, která se bude v průběhu roku proměňovat. Zjara se krásně zazelená a před zimou opadá. Bude se po zahradě pohybovat domácí mazlíček? Vezměte v úvahu, že si rádi běhají kolem plotu a pošlapou vše, co je v těchto místech vyseto a vysázeno. A například pro dnes tolik oblíbené thúje je jejich moč velmi škodlivá.
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada

Spolupracujte s profesionály

Plánování zahrady je každopádně odborná činnost, kterou se doporučuje svěřit projektantovi. Ten provede rekognoskaci terénu, zaměří pozemek a zkonzultuje s vámi vaši představu o budoucí zahradě. Pak už budete čekat na projekt a rozpočet, který bude zahrnovat i cenu rostlin. Zahrada bude realizována na základě smlouvy o dílo.

Jde-li o pozemek u novostavby, realizace zahrady začíná po terénních úpravách a dokončení příjezdové cesty k domu a všech chodníků. Se zahradnickou firmou začněte jednat raději až 12 měsíců předem, aby se váš pozemek zaplnil zelení co nejdříve po nastěhování do nového domu.

Začít se musí terénními úpravami a likvidací plevelů. Pak se vytyčí budoucí záhonky a určí se místo pro jezírko nebo jiné vodní prvky a také pro zahradní stavby, jako jsou třeba altány nebo pergoly. I ty si můžete stejně jako realizaci zahrady objednat takzvaně na klíč.

Zdroj: www.zahradnictvi-antiaris.xf.cz
Realizovaná zahrada
Realizovaná zahrada
Zahradnictví - ANTIARIS s.r.o. Poslat poptávku