Jak rychle změnit nevyhovující vytápění v zimě? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Na výměnu topného systému  je sice již pozdě, i zdánlivé maličkosti však mohou přispět k zlepšení vaší tepelné pohody. Mnohdy stačí posunout nábytek od tepelných zdrojů, pořídit nějaký elektrický přímotop nebo nainstalovat krbová kamna nevyžadující žádný radikální stavební zásah. Skloubením těchto variant se zcela jistě vyšplhá rtuť vašeho teploměru, kam potřebujete.

Zdánlivé maličkosti

Na úplném začátku řešení problému zkontrolujte, zda topná tělesa nezakrývá nějaký nábytek. Velice často je přímo u topení umístěna například sedací souprava. Odtažením nábytku od zdroje tepla pocítíte okamžitou změnu k lepšímu. Dokonalé to bude v případě, že odstraníte či zkrátíte záclony či závěsy, které topení mnohdy „schovávají.“
Minimální cenovou zátěží je koupě reflexní fólie pro topná tělesa. Tato fólie nejenže poskytuje izolaci proti chladu, ale také odráží teplo vydávané topným tělesem zpět do místnosti. Jednoduše se nalepí za topné těleso lepicí páskou, která je součástí dodávky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Elektrický přímotop

V koupelnách se často mnozí potýkají s nepříjemným chladem, který jednak znepříjemňuje koupání, jednak způsobuje nežádoucí vlhkost a jeho vizitkou jsou i neustále mokré ručníky. Řešení je jednoduché –elektrické žebříkové radiátory. K jejich instalaci postačí několik šroubů a hmoždinek. Předpokladem je však funkční elektrická zásuvka. Montáží se zvýší teplota i vlhkost vzduchu v koupelně a vy se budete moci těšit na suchou osušku.

Infračervené topení 

Rychlým řešením pro koupelny jsou i infračervené zářiče. Působí na naše tělo podobně jako Slunce a pokud je chceme srovnat s jiným způsobem vytápění, nejlépe se podobají sálavému vytápění kachlových kamen. Infračervený zářič opět potřebuje elektrickou zásuvku a několik hmoždinek a šroubů, případně může stát na podlaze koupelny.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Krbová kamna

Krbová kamna stačí pouze zakoupit a nainstalovat. Na první pohled je to velice praktické a rychlé. Kamna se musí napojit na kouřovod, takže jedinou stavební úpravou je vysekání potřebného otvoru. Připojení by měl provést odborník – kominík, který zkontroluje funkčnost a průchodnost komínu a vystaví revizní zprávu. Nemáte-li čas na obezdění bezpečné plochy pod kamny, stačí koupit ocelovou podložku v požadované barvě, kterou přikotvíte šrouby k podlaze. Kominíka však zavolejte ještě před koupí kamen. Fundovaně vám poradí, jaká kamna si můžete s ohledem na stav komínu pořídit.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)