Jak se chránit při těžbě a řezání dřeva? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Mezi 1. listopadem a 31. březnem nastává období „vegetačního klidu,“ kdy rostliny včetně stromů odpočívají a kdy je ideální doba na kácení stromů, ať už za účelem získání palivového dřeva na další sezónu a nebo odstranění nežádoucího stromu z našeho okolí. Při svépomocném kácení se však musíme chránit stejně jako profesionálové, jelikož práce s řetězovou pilou při kácení stromů a při řezání dřeva je jednou z nejnebezpečnějších činností. Zásadní je proto používání ochranných pomůcek a je jich opravdu celá řada – pracovní rukavice, helma s obličejovým štítem či kovovou síťkou a ochranou sluchu (mušlové chrániče sluchu) a nebo alespoň ochranné brýle, samostatná helma (třeba alespoň stavební) a špunty do uší, kvalitní obuv a oděv (např. kalhoty s protiprořezovou vrstvou), ovšem třeba i chrániče holení. Pokud se tedy chcete vybavit opravdu bezpečně, sáhnete si do peněženky, ale vyplatí se to. Navíc se prodávají i ucelené sety pracovního oblečení a ochraných pomůcek právě pro dřevorubce.

Pracovní rukavice

Pokud pracujete se dřevem, potřebujete pevnou dlaň, ideálně z kůže, pokud ale s řetězovou pilou, pak naopak měkkou dlaň (třeba z pryže, nebo měkké kůže), ovšem odvětrání rukavic a také ochranu před jejich stykem s řetězem. Rukavic je vyráběno mnoho druhů a každé jsou určené pro jinou práci a právě v případě práce s řetězovou pilou není radno nechávat nic náhodě. Speciální rukavice pro tuto činnost jsou zesílené na kloubech a špičkách prstů, mají měkkou nepromokavou část v oblasti dlaní a hřbetu ruky, účinně tlumí vibrace a jsou prodloužené a proto dosáhnou až do rukávu. Tyto rukavice pořídíte u každého prodejce řetězových pil, ale i ve specializovaných prodejnách pracovních oděvů a ochranných pomůcek.
Práce s řetězovou pilou - pracovní rukavice
Práce s řetězovou pilou - pracovní rukavice

Pracovní oděv a obuv

Pracovní boty musí mít pevnou špičku – nejlépe opatřenu kovovou či plastovou výztuží a vzhledem k době, kdy se stromy kácí, by měly být zateplené. Pracovní oděv zahrnuje teplou a nepromokavou bundu, nejlépe s reflexními prvky, ovšem především neprořezné kalhoty. Tyto kalhoty jsou vyrobené z materiálu, který má velice pevná, byť tenká vlákna a ta se při styku s řetězem pily z látky vytrhnou, načež se namotají na řetěz a okamžitě jej zastaví. Čili fungují jako ochranná vrstva a zároveň jako nouzový zastavovač pily. U kolen jsou kalhoty vybavené zvýrazněním oranžovou barvou pro vyšší bezpečnost, jinak mají elastický tvar, knoflíky na šle a kapsy. Mohou mít i zipy na zadní části stehen, kterými otevřeme ventilační otvory. Od věci nejsou ani samostatné chrániče holení.
Práce s řetězovou pilou - pracovní oděv, obuv, přilba a rukavice
Práce s řetězovou pilou - pracovní oděv, obuv, přilba a rukavice

Ochrana hlavy včetně očí a uší

Ochranná přilba nás chrání před odletujícími třískami, větvemi, ale i zpětným vrhem pily. Je vybavena náhlavní vložkou, aby nás netlačila (vložka je zavěšena nejčastěji na šesti bodech s opěrnými plochými pásky, mezi hlavou a helmou je tak mezera, která kromě bezpečnostní funkce funguje i jako odvětrání). Samozřejmostí přilby je kovová ochranná síťka obličeje či štít z průhledného plastu a také mušlové chrániče sluchu (chrání uši před hlukem i odletujícími třískami a větvičkami a před nečistotami).

Další ochranné prvky

Použít můžeme též špunty do uší a pokud nosíme dioptrické brýle, prodávají se ochranné brýle, které lze nosit právě i přes většinu dioptrických brýlí. Ochranné brýle musí dobře sedět na obličeji a musí být dostatečně mechanicky odolné. Výhodou je i vybavení UV filtrem jako ochranou před zánětem spojivek. Chránit si můžeme i dýchací cesty, konkrétně pomocí filtrační masky či polomasky, i když to není obvyklé. Zcela postačí i jednorázová filtrační polomaska. 
Práce s řetězovou pilou - pracovní oděv, obuv, přilba a rukavice
Práce s řetězovou pilou - pracovní oděv, obuv, přilba a rukavice
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com