Jak se ozve podzim, je tu čas chryzantém! Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Podzimní pietní výzdobu hrobů si bez chryzantém lze jen těžko představit, ovšem stejně pěkně vypadají chryzantémy v zahradách, bytech a jako součást aranží nejen květinových. Již s koncem léta se v zahradnictvích a květinářstvích začínají objevovat hrnkové a řezané chryzantémy. A ty se postupně stanou královnami květin, patří totiž mezi ty poslední, co venku ještě kvetou a co vydrží v mobilních nádobách i chladné říjnové a listopadové dny. Například na hřbitovech, ale i na zápraží našich domů a terasách. Ovšem díky šikovnosti pěstitelů a šlechtitelů najdeme dnes kvetoucí chryzantémy na pultech prodejen celoročně.

Původ a tradice chryzantém

Málokdo ví, že chryzantémy (Chrysanthemum) jsou tradičními, oblíbenými rostlinami v Číně a Japonsku, odkud pochází, ovšem jejich jméno má kořeny v řečtině a znamená „zlatá květina.“ Chryzantémy představují pro Číňany jednu ze 4 rostlin symbolizujících štěstí a jsou též symbolem věčného života, v Japonsku má chryzantéma své místo i na císařském erbu a 9. září je zde pro chryzantémy slavnostním dnem. V Číně též vyšlechtili drobnokvěté kultivary, ze kterých připravují chutný čaj.

Původně divoce rostoucí chryzantémy začali šlechtit právě v Číně a Japonsku, do Evropy se dostaly až cca v 18. století, přičemž jejich první výstava se konala v roce 1829 v anglickém Norwichi. Bylo zde představeno 48 kultivarů. Chryzantémy jsou zařazené do čeledi astrovité a patří mezi květiny krátkého dne, které kvetou především v době zkracujícího se dne, čili v druhé polovině vegetačního období.
Bohatá záplava květů chryzantém
Bohatá záplava květů chryzantém

Charakteristika chryzantém

Listy chryzantém jsou laločnaté, tmavě zelené, květy bílé, oranžové, vínové, purpurové, žluté, ale i jiné, barevnost květů chryzantém je obdivuhodná (ostře růžová, ohnivě oranžová, dramaticky rudá, kaštanově hnědá, fialová). Květy mohou být buď jednobarevné, s proužky na okvětních plátcích, nebo s různě barevnými středy. Nepřeberná barevná rozmanitost chryzantém nám vždy umožní vybrat přesně takovou barvu, kterou právě hledáte. Chryzantémy se používají ke zdůraznění nejrůznějších stylů interiérového designu.

Podle odrůdy chryzantémy kvetou od května do října až listopadu. Rostliny jsou široké od 20 do 50 cm a vysoké od 20 do 100 cm. Hrnkové chryzantémy jsou menší, stejně jako venkovní drobnokvěté. Velkokvěté dosahují vyššího vzrůstu. Dospělé rostliny milují přímé světlo či polostín, hrnkové ideálně jasné rozptýlené světlo. Při nízkých teplotách většina drobnokvětých kultivarů déle kvete. Nejvhodnější je teplota okolo 16 °C.
Chryzantémy
Chryzantémy

Velkokvěté a drobnokvěté chryzantémy

Chryzantémy se dělí na velkokvěté, které se pěstují nejčastěji ve sklenících a na drobnokvěté, které rostou i ve volné přírodě. Právě drobnokvěté kultivary jsou dostatečně mrazuvzdorné.

Velkokvěté chryzantémy se rozmnožují na jaře zakořeňováním odřezků dlouhých 8 až 10 centimetrů, které se odlamují z mateřské rostliny. Odřezky (odlomky) zapichujeme do substrátu složeného ze směsi písku, rašeliny a perlitu. Lépe nám zakoření, když konce ponoříme do stimulátoru růstu. Mladé rostliny je třeba umístit na teplé a světlé místo, nikoli však na přímé slunce. Po šesti týdnech již mají bohatou kořenovou soustavu a my je můžeme přesadit do skleníku nebo i do záhonu, ovšem po odkvětu je čeká opět vyrýpnutí a skleník. Velkokvěté kultivary jsou choulostivé.

Drobnokvěté chryzantémy dorostou do výšky až 1 metr, přičemž se hodí do okrasných záhonů, kde nám začnou kvést na začátku podzimu. Tyto chryzantémy se rozmnožují dělením trsů a to vždy po několika letech. Jejich intenzivní růst a kvetení končí kvůli vyčerpání živin, proto je důležité hnojení včetně toho v září na podporu kvetení. Ideální je vyzrálý kompost a přidávání suchého organického hnojiva, případně hnojiva rozpustného spolu se zálivkou, kterou též milují bohatou.
Chryzantémy
Chryzantémy
Chryzantémy
Chryzantémy

Jak vybrat hrnkové chryzantémy

Pokud chcete chryzantémy pěstovat v bytě, sáhněte po „listopadkách“ se středně velkými nebo drobnými květy. Při výběru chryzantém je zásadní stav kořenového balu. Ten nesmí být vyschlý a zemina přesušená. Nehledíme tedy na to, do jaké míry je rostlina rozkvetlá (plně vykvete každá, pokud je zdravá), ale na celkové zdraví rostliny. Stačí ji prostě nejen shlédnout, ale také je třeba sáhnout do kořenáče. Krásná, zdravá rostlina, pak vydrží venku v květináči či záhoně až do prvních mrazů. Mrazy již nevydrží, jelikož jsou však chryzantémy trvalkami, pěstujeme je při správné péči mnoho let. Stačí je před prvními mrazy zazimovat. Paradoxně to však málokdo ví, většina lidí považuje chryzantémy za jednorázové rostliny a po odkvetení je vyhodí. Kdo je však pěstuje doma v okrasném záhonu a využívá k řezu, moc dobře ví, kde je pravda. Zde dokonce vydrží přes zimu bez zazimování. Ovšem pouze odrůdy drobnokvěté.
Chryzantémy
Chryzantémy

Jak pečovat o chryzantémy

Chryzantémy milují kyprou půdu, která je dobře zásobena živinami. A také pro podporu květů mají rády dostatek hnojiva. Hnojíme v září a zároveň s hnojivem pořádně zaléváme. V říjnu již není třeba hnojení opakovat. Aby chryzantémy přežily zimu jak v záhonech, tak zazimované, seřízneme choulostivější druhy po odkvětu na 5 cm nad zeminou, načež ty venkovní přikryjeme vrstvou rašeliny, suchého listí a chvojí. Můžeme je ale též vyrýt ze záhonu, uložit i s kořenovým balem do dřevěné mobilky a umístit do studeného skleníku (teploty 5 až 8 °C). Chryzantéma vyžaduje 4 až 6 týdnů vegetačního klidu.
Chryzantémy
Chryzantémy

Choroby a škůdci chryzantém

Pokud jsou květy chryzantém deformovány, je to způsobeno virem „aspermie rajčete.“ Dobře proto prohlédneme rostliny, ze kterých odebíráme řízky, musí být zcela zdravé. Stejně tak nekupujeme květiny, které mají květy deformované. Chryzantémy jsou napadané také háďátkem kopretinovým. To způsobuje na spodní straně listů tmavě hnědé až černé skvrny, které jsou ohraničené žilnatinou. Skvrny se rychle šíří, dokud nepohltí celou rostlinu, která nakonec odumře. Jedinou radou je takto postižené rostliny vytrhnout i s kořeny a nemilosrdně spálit, načež nové chryzantémy vysadit na jiném místě, v případě truhlíkových do jiné nádoby a nového substrátu. Pokud mají chryzantémy zvadlé listy, příčinou je nedostatek vody.
Chryzantémy
Chryzantémy
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com