Jak si namnožit růže Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Růže chybí v málokteré zahradě a zahrádce, a i když majitel pozemku zrovna není vášnivým zahradníkem a zcela rezignuje na užitkové rostliny, růže na jeho zahrádce většinou najdeme, byť s kolísavými úspěchy v pěstování. Růže prostě vládnou, a kdo jim propadne, je schopen věnovat jim obdobnou porci času jako třeba domácím zvířatům. Růže jsou navíc symbolem, který se vyskytuje ve filmu, literatuře, malířství, … Růže většinou nechybí ve svatebních a narozeninových pugétech, jelikož nikdy neurazí a nejenže jsou nádherné, ale také úžasně voní a je s nimi spjata výrazná symbolika. Ovšem jejich pěstování patří mezi okrasnými rostlinami k nejsložitějším.

Množení růží (rose) je vlastně vůbec tím nejsložitějším a do této činnosti by se měl pouštět především zkušenější zahradník, nebo o ni někoho takového požádejte! Růže lze množit pouze ze zdravých, vitálních rostlin, o které celou sezónu pečujete. O růžích je známo, že milují teplou, humózní půdu s bohatými zásobami živin, dostatek vláhy a slunné stanoviště, jelikož teprve při dostatku světla dosáhneme bohaté násady květů. Nesmíme však půdu přemokřit a při přehnojení hrozí riziko popálení rostlin.

Součástí péče o růže v sezóně je také pravidelné odstraňování usychajících květů, aby nevyčerpávaly rostliny tvorbou plodů a neubíraly tak sílu nasazovaným poupatům. Růže nám tak pokvetou až do prvních podzimních mrazíků, které sice kvetení zastaví, ovšem květy růží jsou nádherné i zmrzlé a zasněžené, případně uschlé v suchých květinových aranžích. Nejedna žena raději pověsí růže, kterými byla obdarována, květy dolů, a nechá je uschnout, protože právě tak vydrží růže krásné nejdéle.

Ovšem před příchodem mrazíků je ideální růže ochránit, čili zakrýt chvojím a kořeny mulčovat například kompostem, dřevní kůrou apod.. Použít též můžeme místo chvojí netkanou geotextilii. K mulčování se upřednostňuje kvalitní kompost, jelikož právě růže jsou extrémně náročné na živiny.
Záhon růží
Záhon růží

Množení růží

Růže můžeme množit více způsoby, přičemž nejjednodušší je množení pomocí odnoží, pokud jde o odnožující odrůdu (tuto schopnost mají jen některé růže). Nové rostliny se odnožováním vlastně tvoří (rostou) automaticky, aniž bychom museli jakkoli zasáhnout. Důležitá je však péče o rostliny a sní související jejich dobrý zdravotní stav. Novou odnož můžeme přesadit, když vyroste do výšky alespoň 15 cm, v tu dobu již má dostatečně vyvinutý kořenový systém.
Čajové růže
Čajové růže
Další možností množení růží je řízkování. Zdravým matečním rostlinám odebíráte dřevité řízky. Řízky se odebírají na podzim, nejlépe začátkem zimy. Na jaře je pak přesadíme do země až po vrchní dva pupeny. Zásadně odebíráme řízky, které mají nejméně 3 až 5 pupenů. Do země zasazené řízky přikryjeme shora například sklenicí nebo plastovou lahví, jelikož řízky sázíme do půdy brzy na jaře, a proto by mohly vymrznout. Řízkováním lze množit prakticky každou odrůdu růží, u odnožujících je to však zbytečné! Řízky lze také pěstovat v PET lahvích se substrátem, musíme v nich však udělat zdola otvory, aby si kořeny mohly najít cestu ven. PET lahev usadíme v zemi a poté, co se řízky ujmou, ji rozřízneme, rostlinu vyjmeme a přesadíme. V tu dobu již nevyžaduje žádnou ochranu, kromě té proti škůdcům a chorobám, jelikož již nehrozí mrazy. V zásadě je však tento způsob pěstování zbytečný, přikrytí řízku vysazeného na finální stanoviště zcela postačí.
Pěšina lemovaná růžemi
Pěšina lemovaná růžemi
Jak vidno, řízkování je velmi náročné a naše první pokusy většinou nedopadnou dobře. Kromě odnožování u odnožujících růží však existuje ještě jeden jednoduchý způsob – hřížení! Růže hřížíme tak, že v předjaří ohneme vytipované, silné výhony a uchytíme je do země, ovšem tak, aby vrchol výhonu směřoval vzhůru (ze země, nebyl v zemi). Část výhonu, po kterém chceme, aby v zemi zakořenil, musí být zafixován, ideálně dřevěnými kolíky. Pokud se nám podaří zakořenění, můžeme nové rostliny přesadit již další rok na jaře.

Kromě hřížení se osvědčuje také dělení růží, to je však možné jen u již víceletých rostlin a u sadbových mini růží. Dělence je třeba bezprostředně hrnkovat do připravených mobilních nádob.
Popínavé růže
Popínavé růže
Nejnáročnějším způsobem množení růží je očkování. Výhony očkujeme na předem připravený kmínek, který zbavíme listů. Nejčastěji se očkování provádí na tzv. „Pápův šípek,“ čili ušlechtilé podnože růží šípkových. Tyto podnože mají výborně vyvinutý kořenový systém! Před odebráním očka z kmínku zbavíme tuto jeho část listů, načež očkovacím nožem vyřízneme očko cca 1,5 cm hluboko pod ním (řez provedeme šikmo, co nejdelší, čímž se zvětší plocha pro chycení očka). Na podnoži poté vyřízneme očkovací okénko, kůru odchlípneme do stran (okénko má tvar T a velikost cca 1,5 x 3 cm) a do okénka očko vložíme, načež vrátíme kůru do původní polohy a místo omotáme štěpkovací páskou a zalepíme štěpařským voskem (vosk nesmí zakrýt roubované očko!). Zní to jednoduše, ale bez předchozího proškolení zkušeným zahradníkem, se do takové činnosti raději nepouštíme. 
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Stylová 'růžová' výzdoba
Stylová 'růžová' výzdoba