Jak si poskládat kuchyň Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Současné ženy už sice v kuchyni netráví tolik času jako dřívější hospodyňky, přesto (nebo právě proto) je tato místnost jednou z nejdůležitějších v domě, pokud jde o důkladné naplánování efektivního využití prostoru. Moderní kuchyň Vám svým praktickým rozmístěním ušetří čas, takže ani v teplých letních dnech nemusíte být otrokem zde zavřeným - jednoduše a rychle uvaříte a hurá k vodě. A jak takovou chytrou kuchyň vybudovat?

Většina lidí, kteří si chtějí zařídit novou kuchyň, dnes využívá služeb kuchyňských studií. Ta podle půdorysu místnosti navrhnou vhodné dispoziční a tvarové uspořádání kuchyně. Kvalitní studia umějí klientům především dobře a prakticky poradit, usměrnit jejich představy a zabezpečit jejich budoucí uživatelské potřeby.

Co je to takzvaný pracovní trojúhelník?

V nejrůznějších příručkách pro sestavení kuchyně se dočtete o takzvaném pracovním trojúhelníku. Ten je tvořen třemi nejdůležitějšími oblastmi (plochami):


FOTO: Kuchyňské studio Hindra
FOTO: Kuchyňské studio Hindra

Tipy pro zónu vaření - varná deska, trouba a digestoř!

Sporák je vhodné umístit více na okraj pracovního prostoru kuchyně. Praváci by si měli pro snadnější vaření zvolit pro umístění sporáku pravou stranu, leváci naopak. Výšku varné desky samozřejmě určuje zejména to, aby byla komfortní pro hlavního kuchaře domácnosti. Pokud jsou nablízku děti, je dobré myslet i na jejich bezpečnost a neumisťovat varnou desku tam, kde by na ni mohly snadno dosáhnout a spálit se.

Na varnou desku by měla navazovat pracovní linka, která může ze strany od sporáku sloužit také jako úložná plocha (pokud je vyrobena z vhodného materiálu).

Zejména u domů se vzduchotěsnými okny pak nikdy neopomeňte zahrnout do návrhu digestoř. Bez odvětrávání par by Vám totiž mohla nová kuchyň začít snadno plesnivět. Digestoř vám ale samozřejmě nesmí při vaření překážet. Při nákresu její výšky se vyplatí myslet i na velikost hrnců, které pod ní budete používat, i na svou výšku.
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
FOTO: Kuchyňské studio Hindra

Zóna mytí a přípravy pokrmů - prac. plocha, dřez, myčka!

Kuchyňská linka by měla být umístěna uprostřed pracovního prostoru kuchyně tak, aby k ní byl snadný přístup jak od dřezu, tak od sporáku. Standardně bývá doporučovaná výška mezi 85 a 90 cm, záleží ale především na výšce postav jejích uživatelů. Délka linky by neměla být více než metr a půl – čím je pak delší, tím dál to máte ke dřezu či varné desce. Potřebujete-li více pracovního prostoru, je vhodné zvážit možnost dodatečné pracovní plochy v jiném místě kuchyně, například mezi dřezem a lednicí. U kuchyňské linky vybírejte pečlivě především materiál – vhodný je ten, který něco vydrží a snadno se udržuje.

Plánujete-li svou kuchyň vybavit myčkou, je praktické umístit ji přímo vedle dřezu. Doba strávená vyndaváním nádobí z myčky se Vám také zkrátí, když ji budete mít v těsné blízkosti od hlavních úložných prostor na nádobí.
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
FOTO: Kuchyňské studio Hindra

Úložné prostory

Při plánování využití úložných prostorů platí jedno hlavní pravidlo, které vaše vaření zefektivní. Nejčastěji používané předměty by měly být uložené ve snadno a rychle dostupných prostorech přímo pod kuchyňskou linkou nebo v prvním patře horních skříněk. Zásuvky nad a pod tímto prostorem by měly sloužit pro uložení předmětů, které používáte jen zřídka. Takové umístění kuchyňského „pracovního náčiní“ Vám ušetří nejen čas, ale i sníží tělesnou zátěž, která Vás v kuchyni čeká. Častým ohýbáním pro každou drobnost velmi trpí například Vaše záda a klouby.

Různé výsuvné a zásuvné systémy jsou v současné době hitem, který z kuchyní téměř vytlačil klasické skříně. Moderní plnovýsuvné šuplíky nabízejí především snadnější přístup k potravinám či nádobí a proti zásuvkám našich maminek či babiček je jejich otvírání a zavírání velmi tiché.
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
Zvětšení využitelného prostoru umožňují i nejrůznější skříně vyráběné na míru či skříňky rohové. Přehlednější umístění potravin či nádobí v zásuvkách vám zajistí například posunovatelné přepážky v jednotlivých šuplících, které lze vložit jak příčně, tak podélně. Díky nim třeba můžete rychle vysunout či zasunout šuplík, aniž by se vám všechny potraviny uvnitř pomíchaly, načaté těstoviny se vysypaly z pytlíků, či byste si rozbili část své porcelánové soupravy.

Ve vývoji uživatelsky příjemných vylepšení však nejsou pozadu ani výrobci kování. Moderní skříňky už nemusíte sami opatrně dovírat až do konce – mnohé z nich už jsou totiž vybavené speciální technologií, která zavírání dvířek sama pokaždé zbrzdí. Neničí se tak nábytek, zrychluje se práce v kuchyni a snižuje se hluk zde vznikající.
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
FOTO: Kuchyňské studio Hindra

A co potřebujete pro zpracování návrhu kuchyně?

Měli byste mít alespoň částečnou představu o tom, co je pro vás důležité (například jaké elektrospotřebiče využíváte), kolik úložného prostoru potřebujete a kolik peněz byste do nové kuchyně chtěli přibližně investovat.

Chystáte-li se pak oslovit kuchyňské studio, aby vám vypracovalo návrh kuchyně, určitě nezapomeňte změřit a připravit si následující údaje (ideálně si pak udělejte i rámcový nákres místnosti):





  • rozměry místnosti (délka, šířka, výška)
  • umístění oken, dveří a výška parapetů
  • zakreslení stávajících či plánovaných vodoinstalací a elektroinstalací
  • umístění radiátorů, trubek a případně dalšího vedení
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
FOTO: Kuchyňské studio Hindra
V každém případě však má tento článek posloužit především k prvotnímu usměrnění vašich představ o tom, jak by vaše nová kuchyně mohla vypadat. Přitom musí splňovat zejména požadavky na funkčnost a komfort. Konkrétní návrh kuchyně přímo pro vás (v počítačovém 3D modelu) vám pak rádi a zdarma zpracují profesionálové.