Jak si vybrat krb Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Mihotající se plameny živého ohně už odpradávna přitahují lidský pohled. Mít doma svůj krb je poslední dobou velkým trendem nejen proto, že vhodně zvolený krb se stává dominantou celé místnosti a krásným estetickým doplňkem, ale také z úsporných důvodů. Zvyšující se ceny energií přímo vyzývají k úvahám o koupi krbu. Vybrat si ten správný krb však není jednoduchá záležitost, je třeba zamyslet se kromě výběru designu krbu i nad dalšími aspekty.

Podle jakých kritérií krb vybírat?

V současné době je na trhu dostatečně široký výběr krbů různých designů, typu i výkonu. Nejprve se rozhodněte, jaký typ a výkon krbu potřebujete a teprve poté si vyberte design. Jakou máte představu o funkci krbu? Bude se jednat o hlavní zdroj tepla, nebo spíše o dekorativní prvek? Hodí se vámi zvolený krb do interiéru vašeho bytu či domu velikostí i esteticky?

K jakému účelu bude krb sloužit?

Otázka, k jakému účelu krb bude sloužit, je zcela zásadní. Podle toho, zda budeme krb používat k celoročnímu topení, přitápění při sychravém počasí, nebo pouze k příležitostnému zatopení pro navození atmosféry, se zvolí výkon krbu, aby byla zajištěna tepelná pohoda a nedocházelo k nedotápění nebo naopak k přetápění.
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krbová kamna
Krbová kamna

1. K celoročnímu provozu – jako hlavní či jediný zdroj tepla v domě

Budete-li krb využívat jako hlavní zdroj tepla (chata, chalupa, rodinný dům), je důležité rozhodnutí, zda zvolit teplovzdušnou nebo teplovodní krbovou vložku.

Teplovzdušná vložka:
Teplovzdušná vložka a její obestavba umožňuje rozvod teplého vzduchu do většiny místností domu. Cena za vložku, materiál, rozvody a práce činí cca 70 až 80 tisíc korun, ale i více.

Teplovodní vložka:
Při celoročním provozu je nejvhodnějším řešením teplovodní krbová vložka. Umožní vytápění i nejvzdálenějších míst, kam se teplovzdušné rozvody nedostanou. Napojena je na rozvody topení, čímž se nejen vytápí dům, ale také ohřívá užitková voda do koupelny a kuchyně. Celková cena za vložku, materiál na obestavbu a topenářské práce včetně použitého materiálu je cca 90 až 115 tisíc korun, ale i více. Tato investice se vám však poměrně rychle vrátí, protože díky tomuto způsobu vytápění ročně ušetříte až desetitisíce korun za plyn či elektřinu.
Krb
Krb

2. K jarnímu a podzimnímu přitápění při chladném počasí

Chcete-li krb používat jako doplňkový zdroj tepla (novostavba, dům, byt), pak je nutné zvážit, zda budete chtít krb připojit k centrálnímu systému vytápění, nebo zvolíte rozvody teplého vzduchu do dalších místností.

Teplovzdušná vložka s rozvody:
Teplo je rychle předáváno do všech místností, čímž se docílí rychlého vyhřátí domu.

Teplovzdušná vložka bez rozvodů nebo samotížné rozvody:
Vytopí místnost, ve které je krb situován a místnost za krbem či nad ním.
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb

3. K designovému účelu – pouze k příležitostnému zatopení či vytvoření atmosféry

Pokud po krbu toužíte především jako po estetickém doplňku vaší domácnosti a budete v něm topit jen příležitostně pro navození romantické atmosféry, pak volíme krb bez rozvodů teplého vzduchu či vody, čili bez teplovodní či teplovzdušné krbové vložky. Postačí i krbová kamna bez vložky.

Typové designové krby jsou předem navržené, je však možné do návrhu zasáhnout a krb přizpůsobit přání klienta. Jinak jsou krby navrhovány především individuálně podle představ a přání klienta. Cena se tak může v závislosti na použité krbové vložce a typu vyzdívky a obkladů pohybovat až v řádech statisíců korun.


O výběru krbu se vždy poraďte s profesionály, kteří vám pomohou vybrat optimální typ krbu s výkonem, který bude odpovídající pro váš byt, dům, chalupu či chatu.

Zdroj: www.krby-mato.cz
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb