Sdílet
 

Jak si vybrat kuchyňský nůž

Datum vydání: 01.11.2012 | autor:

Bez pořádně nabroušených nožů se žádná kuchyň neobejde. V nabídce českých obchodů však dnes už najdeme mnoho různých nožů – klasické ocelové, keramické či obyčejné plechové. Jaký si vybrat?

Sada kuchyňských nožů Sada kuchyňských nožů
Sada kuchyňských nožů
Investovat do kvalitního kuchyňského nože se vyplatí – to potvrdí každý profesionální kuchař. Nejenže zůstávají déle ostré, a tak nehrozí, že si při krájení přivodíme nepříjemnou řeznou ránu tupým náčiním, navíc je práce s nimi opravdovým potěšením.

Ocelové nože

Nože z kvalitní oceli obsadily suverénně první příčku. Ocel je nejenže trvanlivým kovem, který poskytuje noži ty nejlepší vlastnosti, ve srovnání s obyčejným plechem je také poměrně těžká. Proto nože z tohoto materiálu pevně drží v ruce a při krájení nikam neutíkají. Ostří se nemusí tak často brousit – vydrží ostré i několik let. Levnější kusy je možné dokonce nabrousit doma, broušení nožů za tisíce bychom však raději už měli svěřit profesionálům.

Aby vydržely ostré co nejdéle, je lepší si pořídit dřevěný stojan či magnetický pás na uchycení. Nože poházené jen tak halabala v šuplíku se o sebe třou a vzájemně se otupují.
Ocelový nůž Ocelový nůž
Ocelový nůž
Ocelový nůž Ocelový nůž
Ocelový nůž
Ocelový nůž Ocelový nůž
Ocelový nůž
Sada keramických nožů Sada keramických nožů
Sada keramických nožů

Keramické nože

Když se řekne keramický nůž, snad každý si vybaví krájení zeleniny a ovoce pro malé děti. Maminky totiž moc dobře vědí, že keramické nože neničí vitamíny a pokrmy připravené za jejich pomoci jsou mnohem zdravější. Měkké potraviny (např. sýry) se navíc na nůž tolik nelepí.

Tím však jejich výhody ještě zdaleka nekončí. Perfektní keramická ocel vydrží bez broušení ještě déle než ta ocelová, broušení by však měl provádět odborník – zkazit keramickou ocel je poměrně jednoduché.
Keramický nůž Keramický nůž
Keramický nůž
Keramický nůž Keramický nůž
Keramický nůž
Sada keramických nožů Sada keramických nožů
Sada keramických nožů

Levné nože z plechu

Nožům, které se v supermarketech prodávají za pár desítek korun, je lepší se vyhnout. V žádném případě totiž nemohou být vyrobeny z kvalitního materiálu – ocel i keramika budou bezpochyby nižní kvality. Takové nože jsou po pár použití tupé, na některých kusech dokonce mohou vznikat zoubky.

Kromě toho pravděpodobně nebudou ergonomicky tvarované a přechod mezi ostřím a rukojetí nebude bezpečně ošetřen. Při rychlé práci pak může nůž sklouznout a způsobit nepříjemné zranění.
VETRO-PLUS a.s.

VETRO-PLUS a.s.

Jirny, Jirny, Družstevní 17, 25090
Tel: 210 083 200
Web: http://www.vetroplus.cz
E-mail: info@vetroplus.cz
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

VETRO-PLUS a.s.

Jirny, Jirny, Družstevní 17, 25090
Tel: 210 083 200
Web: http://www.vetroplus.cz
E-mail: info@vetroplus.cz

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Skleněná krájecí deska 3 560 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Jak si vybrat kuchyňský nůž"

Celkem komentářů: 1

Kovové nože 12.02.2013, 09:56:02

Zdravím, moc pěkný článek. Osobně jsem spíše příznivcem kovových nožů, než keramiky. Nejlépe se mi osvědčily kovové nože, u nichž je poměr cena/výkon vyrovnaný. Nemyslím si, že je třeba mít doma sbírku nožů, z nichž každý stojí 3000. Nejvíce používám nože, se kterými pracují i řezníci a jsem zcela spokojená. př. http://www.dommo.cz/Nerezove-noze/

Přidat nový komentář k  "Jak si vybrat kuchyňský nůž"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE