Jak si vybrat sedací soupravu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Sedačka je jasnou dominantou obývacího pokoje. I proto bychom jejímu výběru měli věnovat dostatečnou péči. Nemůžete se rozhodnout, kterou vybrat? Nebo dokonce vůbec netušíte, jaký typ je dobré zvolit? Podívejte se s námi, z čeho je možné vybírat.

Co sedačka, to unikátní kousek. Tedy… velmi hrubě vzato. Každopádně však platí, že na trhu se pohybuje velká spousta naprosto rozdílných kusů. Klasické sedačky, rohové sedačky či dokonce sedačky do tvaru písmena U. Pak vzpomeňme různé velikosti a počet míst k sezení, možnost přikoupení dalších křesel a nakonec výšku sedu od podlahy. Co z té záplavy vybrat?

Klasické sedačky a pohovky

Sedačku do obývacího pokoje musíme vybírat v první řadě podle místa, které máme k dispozici. Do malého pokoje bytu v paneláku nejspíš velkou rohovou sedačku nevměstnáme. Na druhou stranu je zbytečné na rozměrech sedačky šetřit, pokud máme k dispozici obývací pokoj, kam by se vešel menší taneční sál.

Pro malé prostory jsou proto vhodné klasické pohovky – pro dvě až tři osoby. Na trhu už je k dispozici velké množství barevných kombinací potahových materiálů i nejrůznějších designů. Při výběru samozřejmě musíme dbát také na to, aby sedačka v pokoji nebila do očí. Sice se jedná o stěžejní prvek v místnosti, nemůže však se zbytkem nábytku a zařízení neladit…
Rozkládací pohovka trojsedák Capri s úložným prostorem
Rozkládací pohovka trojsedák Capri s úložným prostorem
Rozkládací pohovka Beata
Rozkládací pohovka Beata

Sedací soupravy

Pakliže máme k dispozici větší prostor, můžeme si dovolit pořídit si celou sedací soupravu. Ta kromě pohovky obsahuje také křesla, případně ještě jednu menší pohovku. Poskytuje tedy prostor pro sezení (či ležení) vícero osobám. Výhodou je, že jednotlivé části na sobě nejsou závislé a můžeme je tedy v pokoji umístit podle své vůle.

Rohové sedačky

Pro extra velké pohodlí a samozřejmě také velké prostory jsou nejvhodnější rohové sedací soupravy. Poskytují zdaleka nevíce prostoru k sezení – v poměru k prostoru, který v pokoji zaujímají. Řada z nich bývá také rozkládací. Skvěle se hodí pro posezení s přáteli i lenošení u televize.

Ve srovnání se sedací soupravou sice neposkytují takovou variabilitu, současně však působí jako skutečná dominanta pokoje. Rohové sedačky pak můžou být rohové na obě strany a místo tvaru do L tak jsou do tvaru U.
Sedačka a křeslo Linea
Sedačka a křeslo Linea
Rozkládací rohová sedačka Enzo
Rozkládací rohová sedačka Enzo