Jak si zpříjemnit posezení na terase? Vsaďte na markýzu! Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Krásné počasí přímo láká k tomu, abychom se usadili na terase či na balkóně a užívali si teplého dne. Jarní sluníčko je sice příjemné, ale pokud si chceme číst, může být na obtíž. Abychom si libovolně mohli regulovat sluneční svit, vyplatí se pořídit si funkční stínění. Třeba populární markýzu. 

Markýzy jsou čím dál tím oblíbenější variantou stínění na balkóny a terasy. Nejen, že spolehlivě zastíní a ochrání před slunečními paprsky, protože eliminují až 95% slunečního záření a tepla, ale také si poradí i s mírným deštěm, takže při posezení s přáteli nemusíte při menší přeháňce ihned utíkat domů.

Vyrábí se z látky, která je potažená naimpregnovaným ochranným přípravkem, takže nepromokne a zároveň zůstane čistá, odolná proti plísním a špíně.

Látka podle vašeho gusta

Látky mají speciální povrchovou úpravu, která zaručuje dlouhou životnost a barevnou stálost. Díky širokému výběru z nejrůznějších dekorů se tak markýza může proměnit ve výrazný designový prvek, nebo ji naopak můžete nenápadně sladit s fasádou. Markýza se hodí do velkých i malých prostor, dá se totiž libovolně vysunout až do 4,5 metru.
Markýza
Markýza

Chytrá markýza reaguje sama

Markýzy můžete ovládat manuálně, pomocí kliky, což je vhodné v případě menších ploch, pro markýzy bez nosného profilu. Pro větší plochy by ovládání již mohlo být příliš těžké, proto raději vsaďte na elektrické ovládání. Zde můžete zvolit elektrický pohon s vypínačem, který se jednoduše umístí na omítku. Protože je vodotěsný, nemusíte se obávat, že navlhne a markýzu nebude možné dále ovládat. Nejpohodlnějším řešením je však dálkové ovládání, se kterým vám k ovládání markýzy stačí ovladač. 

V případě, že vypadne proud, nemusíte se bát, že markýza zůstane vytažená – jednoduše ji stáhnete pomocí nouzové kliky manuálně. Markýzu při silném větru a bouři vždy stáhněte, aby se nepoškodila. Abyste nemuseli myslet na to, jestli je markýza zrovna vytažená nebo stažená, doporučujeme pořídit si k ní také čidlo slunce/vítr, které v případě potřeby markýzu stáhne samo. 
Markýza
Markýza

Čím se jednotlivé markýzy liší?

Markýz existuje více druhů, například košové, které se umisťují nejčastěji ke vstupním dveřím obchodů. Zůstaňme ale u terasových, které jsou přímo určené na terasy a balkóny domů či zahrádek. I tyto markýzy se dále liší, a to způsobem uchycení. Nejčastěji používané jsou markýzy bez nosného profilu, které působí lehce, elegantně a také jsou cenově dostupnější, jako je například Jasmina. Markýzu s nosným profilem pak doporučujme zejména do zahrádek restaurací a pro komerční účely, protože jsou svou robustní konstrukcí vhodné do náročného provozu.

Důležité je, kam se při stažení markýzy schová látka. U otevřených markýz po stažení není ničím chráněna, proto může být částečně kryta stříškou. Pokud markýzu umisťujete například na fasádu či do míst, kde skrytí není možné, pořiďte si markýzu kazetovou – látka se jednoduše svine do kazety, kde zůstane skrytá a chráněná před špatným počasím. Tento typ se hodí také všude tam, kde by odkrytá konstrukce mohla působit rušivě. Kazeta navíc působí luxusně.
Markýza
Markýza