Jak správně a často sekat zahradu? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Na dotaz v titulu tohoto článku by vám asi každý odpověděl trochu jinak. A je to tak vlastně i v pořádku, protože pravidla sekání se odvíjí především od aktuálních vegetačních a klimatických podmínek. Přesto ale existuje několik obecných rad, které by měly vašemu trávníku pomoci. Kromě vhodného postupu hraje důležitou roli také správný výběr sekačky.

Teď v létě, když už je období vertikutace a prvního sekání za námi, představuje základ zdravého trávníku důkladné zavlažování a pravidelné zkracování. V jarních a letních měsících sekáme trávník častěji (alespoň jednou za 7 dní), přičemž ne o víc než o třetinu délky porostu. Stébla by měla mít minimálně 3 – 4 centimetry, aby zůstala dostatečná plocha pro průběh fotosyntézy, která trávě zajistí sytě zelenou barvu.

Během parného léta je také vhodné sběr posečené trávy kombinovat s mulčováním, při němž je tráva několikanásobně rozsekána a rozkládá se v zemi. Funguje tak jako hnojivo a zabraňuje nadměrnému vysychání. Mulčovat bychom ale neměli příliš často – v poměru k sekání maximálně 1:3, protože jinak by se zbytky trávy nemusely stačit rozkládat a mohly by začít v trávníku zahnívat.
Práci s moderními sekačkami snadno zvládne i něžné pohlaví, Foto: Mountfield
Práci s moderními sekačkami snadno zvládne i něžné pohlaví, Foto: Mountfield

K dokonalému trávníku pomůže také správný výběr sekačky

Pokud chceme mít v létě skutečně zelený trávník a budeme tedy dbát na to, aby měl posekaný porost alespoň 3 centimetry výšky, jsou ideální rotační sekačky s centrálním nastavením výšky sečení. Potřebné nastavení je díky němu otázkou pohybu jediné páky.

Kdo si chce dopřát pohodlnou a fyzicky nenáročnou práci, měl by se zajímat o benzínové sekačky s pojezdem. Tyto stroje jedou samy a není je třeba tlačit. Tím se šetří nejen fyzické síly, ale také čas obsluhy, protože se výrazně zkracuje doba práce. Tu také usnadní a zkrátí velká kola uložená v kuličkových ložiscích nebo objemný sběrný koš.

Na menší pozemky (předzahrádky apod.) je vhodná elektrická sekačka, která vyniká snadnou ovladatelností a nízkou hmotností. Průlom zde představuje stroj BluePower 37E, který je vybaven kolektorovým elektromotorem. Ten dokáže ušetřit více než 50% elektrické energie. Sekačka má příkon 650 W, ale jeho výkon odpovídá 1.400 W. Taková úspora energie byla až doposud nemyslitelná.
Elektrická sekačka BluePower 37E dokáže uspořit více než 50 % elektrické energie, Foto: Wolf – Garten
Elektrická sekačka BluePower 37E dokáže uspořit více než 50 % elektrické energie, Foto: Wolf – Garten
K dosekávání a zarovnávání malých travnatých ploch nejlépe poslouží strunová sekačka. K dostání jsou modely s elektromotorem, zajímavou alternativu tvoří aku strunová sekačka. Díky těmto stojům zmizí z jakékoli zahrady všechny trsy a pruhy trávy podél plotů, záhonů, skalek, chodníků atd. Pro malé plochy stojí za pozornost také vřetenová sekačka, která je specifická velmi kvalitním střihem.

Nejen že výběrem správného a kvalitního stroje pomůžete svému trávníku k dokonalému vzhledu, ale také získáte časové a v konečném důsledku i finanční úspory. Proto je k doporučení nakupovat u prověřených a velkých prodejců, kteří disponují servisními možnostmi a nadstandardními záručními lhůtami.

Výběr té správné sekačky na trávu s až 7-mi letou zárukou najdete na www.mountfield.cz.
Akumulátorová strunová sekačka není závislá na kabelovém přívodu elektrické energie, Foto: Mountfield
Akumulátorová strunová sekačka není závislá na kabelovém přívodu elektrické energie, Foto: Mountfield