Jak správně instalovat okna a parapety Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Okna jsou výplněmi stavebních otvorů a slouží zejména k prosvětlování místností, výhledu a tím ke kontaktu s okolím, ale i k větrání. Rozlišujeme mnoho druhů oken podle způsobu otevírání, materiálu rámu nebo podle konstrukčního uspořádání rámů.

Okenní rám může být vyroben ze dřeva, plastu či hliníku, nebo je použita kombinace těchto materiálů. Nejpoužívanější je dnes jednoduché okno s dvojitým zasklením, kde v rámu jsou uloženy 2 vrstvy skleněné výplně a mezi nimi je izolační vrstva vzduchu či vzácného plynu (argon, krypton, xenon).

Parapety můžeme rozdělit na venkovní a vnitřní. Vyrábějí se z různých materiálů (dřevo, plast, hliník, pozink, umakart, dřevotříska atd.) a pomineme-li estetickou funkci, slouží zejména pro odkládání různých věcí. Nejčastěji jsou to květináče a truhlíky s květinami a další výzdoba oken.

Montáž oken

Při instalaci okna je nutné přesně dodržovat stanovené postupy. Nejdříve se zkontrolují rozměry oken a stavebních otvorů. Pokud nastane rovnost je třeba zjistit jestli okna přežila bez úhony transport. Při upevnění okna ve stanovených bodech se musí počítat se všemi působícími silami ve spoji okna a zdiva. Nedodržení tohoto faktoru může vést až k prasknutí okenního rámu. 
Spára po obvodu okna zachycuje veškeré změny délky profilů působením teploty (tepelná dilatace). Pokud není provedena její minimální šířka po celém obvodu, není montáž oken možná. Po kontrole svislého a vodorovného vyvážení se provede konečná fixace. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Na předepsaných místech se okno podloží speciálními zasklívacími podložkami či dřevěnými destičkami. Musí být umístěny tak, aby nebránily tepelné roztažnosti profilů. Pomocí těchto podložek se síly působící na rovinu okna rozloží a přenesou na zdivo.
Upevnění se provádí, pomocí kovové hmoždinky, turbošroubu nebo kotvičky vždy mechanicky. Nepoužívá se lepidel či pěny. Je třeba vždy dodržovat osovou vzdálenost a  vzdálenosti od okraje zdiva určené výrobcem, navíc je nutné vrtat a nikoli nastřelovat, používat vhodné šrouby (ne hřebíky) o správné délce a hmoždinky správné nosnosti.
Na závěr se vyčistí spáry, odstraní pomocné klíny a zkontroluje bezproblémová funkčnost okna.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Montáž venkovní parapetní desky

Nejdříve se připraví špalety pro zapuštění vysekáním malého žlabu. Podloží se musí očistit od všech nečistot. Na kraje parapetu se umístí krytky a parapetní deska se vloží do žlabu. Parapet se ukotví pomocí šroubků k oknu a na šroubky se umístí plastové krytky. Parapetní deska se podloží dřevěnými klínky a vyrovná pomocí vodováhy. Pro dobrý odvod vody je třeba dodržet mírný spád směrem od profilu okna. Pod desku se nanese montážní pěna. Je doporučeno použít nízkoexpanzní pěnu, aby se parapetní deska nevyboulila. Z tohoto důvodu je dobré parapet po celé délce zatížit do vytvrdnutí pěny.

Montáž vnitřní parapetní desky

Zde je postup podobný instalaci venkovní parapetní desky. Po důkladném očištění žlabu se nanese montážní pěna. Krytky se umístí na kraje parapetu (pokud není použita deska se zažehlenými hranami) a parapetní deska se vloží do žlabu. Podloží se pomocí dřevěných klínků a vyrovná vodováhou. V případě potřeby se aplikuje pěna ze spodní strany parapetu. Po vytvrdnutí pěny se odstraní klínky a upraví okolí parapetu.

Kvalitní instalace oken a parapetů je poměrně náročná a proto je doporučeno svěřit tuto práci zkušeným odborníkům.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
D&L mont CZ s.r.o. Poslat poptávku