Jak správně používat namíchané tmely Sheetrock Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Nejprve bychom se měli seznámit s vlastnostmi tmelů Sheetrock. Tmely Sheetrock jsou namíchané tmely na bázi vinylu a jsou určeny do suchého interiéru. Nelze je proto používat  exteriéru nebo v prostředí vysokou vlhkostí jako jsou např. sauny nebo kryté bazény.

Tmely Sheetrock All Purpose a lehčený typ Sheetrock Fill & Finish jsou tmely univerzální, lze s nimi tedy spárovat, finišovat, celoplošně stěrkovat nebo je lze stříkat (airless) prakticky na jakýkoli suchý, pevný a nemastný povrch (sádrokarton, omítka, beton, porobeton, kov…). Minimální teplota při práci by měla být vyšší než 13°C. Tmel se neředí, jeho hustota je nastavena na práci se špachtlí. V případě nanášení stříkáním nebo malířským válečkem se tmel pro snadnější nanášení mírně naředí vodou (ca 5%). Tmel má velmi dlouhou životnost. Při správném uskladnění při teplotách nad bodem mrazu zůstávají jeho vlastnosti beze změny po  několik let.  
A poslední důležitá informace: Tmel přežije 4 cykly zmrznutí a rozmrznutí, takže pokud náhodou zmrzne, nic se neděje. Stačí jej nechat pomalu rozmrznout při pokojové teplotě, důkladně promíchat elektrickým míchadlem (cca 4-5 minut) a tmel je opět připraven k použití.
Shetrock Purpurose
Shetrock Purpurose
Shetrock Finish
Shetrock Finish

Spárování:

Při spárování je nutné používat papírovou pásku. Bandáže používané obvykle u sádrových tmelů (skelná páska nebo samolepicí mřížka) jsou zcela nevhodné. Druhým důležitým požadavkem je použití desek s hranou AK. V případě použití hrany HRAK by byla vzhledem k větší tloušťce vrstvy tmelu v hraně doba schnutí neúměrně dlouhá a  navíc by vzhledem k propadání tmelu vlivem odpařování vody bylo nutné nanést ještě jednu vyrovnávací vrstvu. V případě použití hrany AK tento problém odpadá.

1. krok

  1. Před použitím tmel důkladně promícháme 1-2 minuty elektrickým míchadlem bez přidávání vody! 
  2. Naneseme tmel na spáru.
  3. Přiložíme papírovou pásku.
  4. Špachtlí stáhneme přebytečný tmel. Pásku nepřetmelujeme, aby tmel pod ní mohl snadněji vysychat.

2. Krok

  1. Špachtlí naneseme finální vrstvu tmelu obvyklým způsobem.
  2. Tmel brousíme brusným papírem o zrnitosti menší než 180 (doporučujeme 240) a to co nejdříve po zaschnutí, nejpozději druhý den (v závislosti na okolní teplotě). Tmel totiž postupně během 2-3 dnů vytvrdne a pak je jeho broušení mnohem namáhavější. 
V případě neoriginálních hran se neprovádí seříznutí hrany do „V“ jak je to obvyklé pří použití sádrových tmelů, ale desky se k sobě sesazují „natupo“ a spoj se přetmelí tmelem a překryje papírovou páskou (obdobně jako při tmelení originální hrany.

Tmel Sheetrock vytváří ve spojení s papírovou páskou velmi pevný spoj. Jeho výhodu oceníme např. v dřevostavbách, kde jsou nároky na odolnost proti praskání mnohem vyšší než v klasické stavbě.
1. krok
1. krok
2. krok
2. krok
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Postup při použití aplikátoru Hopper.
Výborné lepivé vlastnosti tmelů Sheetrock lze s výhodou využít i k lepení kovových rohových výztužných profilů Sheetrock nebo kovové výztužné pásky Sheetrock. Stačí nanést na tmel na roh, přitisknout výztužný profil a setřít přebytečný tmel. Instalaci rohových profilů lze navíc výrazně urychlit použítím aplikátoru Hopper. Stačí protáhnout výztužný profil aplikátorem, který nanese vrstvu tmelu přímu na profil, pak jej přitisknout rohovým válečkem a setřít přebytečný tmel.

Celoplošné tmelení

Tmely Sheetrock lze velmi dobře využít i při celoplošném tmelení. Lze je snadno nanášet špachtlí, malířským válečkem nebo stříkat airlessovými stříkacími stroji. Tmel je po vytvrdnutí chemicky netečný k barvám a nemění jejich odstín.

Autor: Roman Balarin
Zdroj: www.knauf.cz
Míchání tmelu
Míchání tmelu
Míchání tmelu
Míchání tmelu
Míchání tmelu
Míchání tmelu
Míchání tmelu
Míchání tmelu
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku