Jak udržovat a čistit perské koberce Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Investice do perského koberce je známou klasikou. Jeho hodnota se časem násobí, koberec však musí být dobře zachovalý. Už při výběru perského koberce je hlavním kritériem zátěž, nejen vzor a velikost. Méně bude zatěžován malý kusový koberec pod konferenčním stolkem, maximálně pak běhoun v chodbě či velký kusový koberec v obývacím pokoji, který se zde stane dominantou podlahy, solitérem.

Perský koberec je vždy originálním kusem vybavení interiéru. Vytáhne jakýkoli prostor, kde je právě položen, o třídy výš. Už na první pohled je přitom vidět, že šlo o významnou investici.

Odolnost perských koberců

Odolnost perských koberců je dána obsahem lanolinu ve vláknech, ze kterých jsou utkány. Čím více je ve vláknech lanolinu, tím je vlna kvalitnější a koberec má vyšší hodnotu. První, čeho si po pořízení perského koberce všimneme, je postupné ztrácení vlněného chmýří. To je však v pořádku, jde o zcela přirozený proces, který ustane už po několikerém vysátí vysavačem. Koberec takzvaně líná.

Vybíráme perský koberec podle zátěže

Povědomí o údržbě perského koberce musíme mít již při jeho výběru, kdy již musíme vědět, kde bude koberec umístěn a tomu musí odpovídat jeho odolnost vůči zátěži. Do frekventovaných míst se určitě nehodí například koberec z hedvábí či jemné vlny – tyto materiály nejsou vhodné pro chůzi v pevné obuvi. Hedvábný koberec a koberec z jemné vlny se však hodí například do ložnice, pod konferenční stolek (nesmíme zde ale jíst a přenášet nápoje) a malý kousek je vhodný i jako dekorace na zeď.

Do chodeb, na podlahy obývacích pokojů a jídelen, jsou pak vhodné tazvané zátěžové perské koberce, které se mnohem snadněji čistí. Navíc se doporučují koberce se vzory, jelikož se v nich případné drobné poškození doslova ztratí. 
Perské koberce
Perské koberce

Péče o perské koberce

Obrovskou výhodou perských koberců je schopnost zadržovat oheň. Nemusíme se tedy bát například jisker od otevřeného krbu. Pokud na koberci nějaké přistanou, stačí povrch koberce na těchto místech lehce vykartáčovat.

Dalším velkým strašákem bývá pro hospodyně vylité červené víno. Ani to však není pro zátěžový perský koberec problém. Snadno je odstraníme pomocí roztoku vlažné vody s jádrovým mýdlem. Perské koberce totiž mají duté mastné vlákno, odpuzující tekutiny. Špína (nejen červené víno) se proto do koberce vsává jen pomalu). Nikdy však k čištění nepoužívejte chemii (prací prostředky, čistící a úklidovou chemii). Jádrové mýdlo a vlažná voda jsou vhodné k odstranění jakýchkoli tekutých i pevných nečistot. Čištění probíhá tak, že si pomocí houbičky, jádrového mýdla a vlažné vody vytvoříme pěnu a koberec pak budeme čistit hlazením ve směru vláken. Nakonec koberec vyčešeme a vysajeme „jen“ vzduchem –žádné kartáče!

Pokud se už stane, že koberec někde zašpiníme, nikdy nečistíme pouze znečištěné místo, ale celý koberec, rozdíl by byl patrný, vyčištěné místo by bylo světlejší a ještě víc by na sebe upozornilo.

Vlněné perské koberce běžně udržujeme vysáváním po směru vláken, s nastaveným výkonem vysavače na střední stupeň. Nevhodné je používání kartáčů, které by poškodily (trhaly) vlasy perského koberce (rotační či klepací kartáče). 
Perský koberec v obývacím pokoji
Perský koberec v obývacím pokoji
Perský koberec
Perský koberec
Pokud je část koberce vytržena (nejčastěji roh díky domácím mazlíčkům), je nutné oslovit restaurátora, který osnovu koberce dováže a materiál dobarví na odpovídající odstín. Nakonec okraj koberce také obšije (na levé straně před úpravou, na pravé až po ní).

Pokud chcete, aby váš starší perský koberec vypadal jako nový, přivolejte odbornou firmu, která si jej odveze. Koberec bude ručně vyčištěn 8 až 12 krát za sebou, což bude mít za následek vzhled téměř nového kousku.

Stejně postupujte, pokud je koberec náhle velmi znečištěn (v extrémních případech může jít například o následek povodně). Perský koberec je významnou investicí a jeho záchrana se vždy vyplatí. Nejčastěji oslovují majitelé perských koberců v takových případech přímo dodavatele svého koberce. Seriózní prodejci těchto vzácných kousků nabízí svým klientům stálý servis. Pro koberec přijedou do hodiny a s čištěním začnou ihned, otálet se nevyplácí. Do běžné čistírny se takový kobrerec nehodí. Akorát ho zde zničí chemickým čištěním, kdy se vlákno odmastí a koberec se pak do několika měsíců až půl roku „rozpadne.“ Jde o ručně vázaná vlákna a ta bez lanolinu prostě povolí. 
Perský koberec
Perský koberec
Koberec, který odevzdáte k odbornému vyčištění, neuvidíte cca 14 dní, 8 až 12 krát opakované čištění se vždy střídá s dokonalým vyschnutím vláken. Koberec se suší zavěšený, jelikož teprve pak k němu může vzduch ze všech stran. Používají se také větráky a halogenové lampy, čímž dosáhneme klimatu odpovídajícímu zemi původu koberce.

Čištění vlny musí probíhat rychle a rovnoměrně, jinak se nám bude krabatit!

Vtěší problém je s čištěním hedvábných perských koberců, ty totiž nesmíme namočit. Musí se čistit pouze suchou cestou, jinak by povrch natrvalo ztvrdnul.

Za vyčištění perského koberce počítejte s částkou zhruba 700,- Kč za každý m2.

Dalším problémem může být povolování třásní na okrajích koberce. Třásně můžeme zastřihnout a koberec obšít, pokud však chceme vypadávající třásně zachovat, opět oslovíme odborníka – restaurátora. 
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Perský koberec
Perský koberec