Jak udržovat topení v zimě Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Zanedbanou péčí o topný systém bychom si mohli zadělat na nepříjemnou havárii, která by obzvláště v silných mrazech byla velmi nepříjemná. Jak tedy postupovat při správném odvzdušňování radiátorů a jak můžeme vylepšit jejich funkci? Kdy kontrolovat kotel? A jak si poradit se sněhovou čepicí na komíně?

Odstraňte z radiátoru nežádoucí vzduch

I když kotel topí na plný výkon, radiátory mohou být studené. Může to být způsobeno jejich nedostatečnou údržbou. Do otopného systému se snadno dostane vzduch, který následně brání dokonalému fungování radiátoru. Odvzdušnění radiátorů by mělo proběhnout vždy před začátkem topné sezóny. Během sezóny pak v případech, kdy zjistíme, že radiátor netopí celý. Existuje ovšem několik názorů na to, jak bylo mělo správné odvzdušnění probíhat. První způsob začíná kontrolou tlaku v otopném systému a následnému doplnění vody tak, aby tlak v soustavě nepřekročil předepsané hodnoty o cca 50%. Následuje postupné odvzdušnění radiátorů, které začíná těmi nejníže položenými až po ty nejvýše položené. 

Druhý způsob odvzdušnění navrhuje úplné uzavření termostatického ventilu a poté otevření odvzdušňovacího ventilu. Voda tak postupně vytlačuje vzduch z radiátoru, až z ventilu vychází pouze voda. Po uzavření ventilu se termostatický ventil opět nastaví na požadovanou polohu. Takto se postupně odvzdušní všechny radiátory. Nakonec se do otopného systému doplní voda a tím se vyrovná tlak v topné soustavě.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Nebraňte radiátoru v topení

Tak jako se musí od vzduchu vyčistit radiátory zevnitř, je nutné radiátory očistit i zvenku. Především silné nánosy prachu mohou nepříjemně ovlivnit funkčnost radiátorů. Měly bychom je tedy pravidelně otírat vlhkým hadříkem, nebo čistit vysavačem vybaveným úzkým nástavcem.

Přes radiátor by neměly viset záclony ani závěsy. Těsně před radiátory pak není vhodné umístit žádný nábytek, který bránil cirkulaci teplého vzduchu. Pokud chcete zvýšit účinek radiátorů, můžete za ně umístit izolační materiál s odrazivým hliníkovým povrchem, díky němuž se bude teplo odrážet zpět do místnosti a nebude zbytečně unikat přes stěny ven. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Kotel zkontrolujte ještě před sezónou

S kontrolou kotle není dobré čekat na poslední chvíli, nebo jej odkládat na další sezónu, mohlo by se totiž stát, že zanedbanou údržbou vznikne problém v době, kdy budete teplo doma nejvíce postrádat. Kontrolu a údržbu kotle mohou provádět pouze osoby s příslušnou odborností, které pravidelnou údržbou zajišťují bezpečnost, provozní spolehlivost kotle a i jeho hospodárný provoz s nízkou úrovní emisí.

Před plánovanou údržbou je důležité zajistit ke kotli dostatečný přístup. Postup údržby závisí do jisté míry na typu a značce zařízení. Obecně se však od servisního technika očekává kontrola zanesených částí, jejich vyčištění nebo případná výměna. Pokud je to třeba, může se provádět i čištění hořáku, sifonu, výměníku či kondenzační vany. Kontroluje se i izolace hořákové komory, těsnění, teplota a odvod spalin, přezkoušení zapalování, atd. Po následném zkušebním provozu je zařízení připraveno k perfektnímu fungování. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Když nám komín zavane sníh

Pokud jsme v komíně nějaký čas netopili, může se stát, že při vydatném sněžení se komín zasype sněhem. Sníh na komíně nám pak může způsobit nemalé problémy. Při jeho rychlém odtávání může voda vniknout do komínového tělesa, dostat se do tepelné izolace, která by pak mohla přestat plnit svoji funkci. Voda se může dostat i přes spáry v komínovém plášti do interiéru a na stropech a stěnách vytvořit nežádoucí fleky, které lze jen těžko odstranit (mastné saze). Voda se může dostat i do omítky a zdiva, které může po následném zmrznutí výrazně narušit.

Je-li celá hlava komína pokryta sněhem, může se stát, že se ani nepovede zatopit, protože je tak znemožněn odvod spalin. U starších jednovrstvých komínů může docházet k jejich promrzání, zvýšené kondenzaci a přimrzání ke stěnám komína a tím zmenšování jeho průřezu. V nejhorším případě může dojít k zamrznutí komína. Velké množství sněhu je tedy dobré z komína odházet. Problém v tomto případě může nastat u šikmých střech, proto je důležité postupovat s velkou opatrností a vybudovat si bezpečný přístup ke komínu, který bude sloužit i pro jeho pravidelného čištění. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)