Jak vybrat a správně udržovat komín Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Komíny začínají být opět v kurzu, stále více lidí dává přednost topení pevnými palivy či plynem než teplu z tepláren a elektrickému vytápění. S komínem ale do domu přijde kromě požadované nezávislosti také starost – komín je třeba pravidelně kontrolovat a vyžaduje svou péči, aby fungoval správně a byl bezpečný.

Jaký komín vybrat?

Komínů je řada druhů, jejich výběr by však měl v první řadě spočívat na rozhodnutí, kolik spotřebičů bude na komín připojeno a k jakým účelům se komín bude používat. Jako jeden z návodů, podle kterých si vybrat správný komín, popisují například stránky ireceptář.cz … „Vodítkem při výběru komína by neměl být pouze jeho vzhled, ale především kvalita materiálu, výkon, záruka, servis, pojištění daného produktu a také certifikace.“

Dalším kritériem výběru jsou například konstrukce, počet komínů, uspořádání průduchů nebo způsob provedení. Pokud jste s výběrem na vážkách, nebojte se kontaktovat certifikované firmy a výrobce.

Po vyjasnění těchto základních bodů se můžete zamýšlet i nad materiálem, ze kterého komín bude. Na trhu je několik základních materiálů a komínových řešení podle funkce a ceny. Nejčastěji se staví komíny z keramických tvárnic a s komínovou vložkou pro cenovou dostupnost a dobrou izolační schopnost. Pokud je dům stavěn z cihel, je dobré mít cihlový i komín, protože se tím dosáhne dokonalejšího izolačního efektu. Stejně dobré jsou ale i betonové či pórobetonové komínové systémy s vložkou. V domě, který je zděn z pórobetonu (například Ytong), by měl být i komín zděn z pórobetonových tvárnic a vyvložkován.
Komíny z tradičních pálených cihel byly rozšířené a oblíbené v minulosti. Nejsou však nejlepší variantou pro současné novostavby, dokonce i u starších domů představuje rekonstrukce komína často nutnost postavit nový. Současné komínové systémy mají vždy komínovou vložku, typ vložky je pak závislý na druhu paliva a teplotě odcházejících spalin.

Materiálů vhodných k vyložení komínu zevnitř je celá řada, velkým boomem poslední doby jsou umělé hmoty a šamotové vložky, které jsou vysoce vodovzdorné a splňují všechna protipožární a bezpečnostní pravidla. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín

Komínové systémy

S vyššími nároky na topení a připojení více topných spotřebičů došlo k evoluci komínů a dnes se spíš než o komínech hovoří o komínových systémech. Jde o vhodnou kombinaci jednotlivých prvků komína, dodaných na stavbu v rámci jedné dodávky. 

Na trhu se prezentuje mnoho firem se svými komínovými systémy. Vhodný komín je vybírán s ohledem na druh paliva, u zděných komínů je klíčová volba vhodné komínové vložky. Komínový systém z tvárnic (cihelných, betonových, pórobetonových) můžete poskládat i sami. Nezapomeňte však, že výstavba každého komína končí jeho revizí. Ceny komínových systémů se odvíjí od materiálu, délky komína, jeho průměru a vlastností. Standardní komínový systém z cihel o průměru 150 mm a výšce 5 m bude stát okolo 14.000 korun. Při jeho prodloužení na 10 m a průměru 200 mm se cena vyšplhá na 30.000 korun.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín

Údržba komína je důležitá, ale není těžká

Aby komín dobře táhl a odváděl správně škodlivé spaliny, je třeba ho pravidelně kontrolovat a čistit. Ideální je čistit komín 3x do roka při celoročním topení, při sezonním zatápění stačí čištění 2x za rok. Podle zákona od 1.1. 2011 máte povinnost jednou za rok provést revizi, kterou musí provést odborník.
Revize komína zahrnuje kontrolu průchodnosti komína a materiálů. K takové prohlídce je třeba pozvat odborníka, který komín prohlédne a zjistí případné nedostatky. Revize probíhá často na jaře, ale může se dělat i před zahájením topné sezony nebo tehdy, kdy zavádíte do chodu nový komín. Revize je také nutná v případě poškození komína.

O tom, kolik práce budete mít s údržbou komína (kterou od ledna může každý provádět svépomocí), můžete rozhodnout sami. Záleží totiž na palivu, které používáte. Topíte-li pevnými palivy, jako je uhlí či dřevo, určitě se komín bude zanášet častěji. Z pevného paliva vzniká velké množství sazí, které se usazují na  vnitřním povrchu sopouchu. Pokud se saze nahromadí, mohou vzplanout a následně způsobit prasknutí komína, případně i požár. Údržba zaručuje bezpečí, funkčnost a prodlužujete životnost komína.

Stejným způsobem je třeba postupovat i v případě, kdy vytápíte plynnými nebo kapalnými látkami. I ty zanechávají v komínu usazeniny, které mohou být stejně nebezpečné jako saze z uhlí, obzvlášť nebezpečný je usazený dehet, který je vysoce hořlavý, k jeho odstranění je třeba přivolat odborníka. Na topivu se nevyplácí šetřit, čím kvalitnější materiál spalujete, tím méně starostí se zaneseným komínem budete mít.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín

Topná sezóna už začala

I v listopadu máme sice ještě krásné slunečné dny, je už však třeba topit. Pokud jste váš komín ještě nepročistili, je na to nejvhodnější doba. Díky novému zákonu můžete ušetřit na službách od kominíka a údržba je opravdu snadná. Na internetu je ke stažení řada návodů na čištění komína s podrobným postupem a v nejhorším případě můžete po službách kominíka sáhnout vždy.
Abyste zabránili zanášení komína co nejvíce, platí jednoduché pravidlo: čím kvalitnějším topivem topíte, tím méně práce s čistěním budete mít. Obzvlášť nevhodným materiálem do krbu je mokré dřevo, které zanáší komín rychle a pevný odpad - od papíru přes látky a plasty. Jejich používání je neekologické, nespalují se dokonale, často komín zaneřádí velmi rychle. 
Kontrola komínu až v případě, že nebude správně táhnout, není bezpečné řešení. Je třeba se o komín starat už od začátku, i když se dnes komíny realizují z výhradně bezpečných a nehořlavých materiálů. V případě neprůchodnosti komína může navíc dojít i k hromadění kouře a jedovatých plynů, které mohou ovlivnit zdraví obyvatel domu a dokonce i usmrtit. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), komín