Sdílet
 

Jak vybrat dřez?

Správná volba dřezu nám usnadní práci.

Datum vydání: 13.12.2005 | autor:
Přes invazi myček nádobí do našich kuchyní v posledních letech si kuchyňské dřezy stále drží svou nezastupitelnou funkci. I když máme možnost nechat za nás umýt nádobí myčku, dřez se nám hodí k omývání ovoce nebo zeleniny či ke zběžnému mytí drobnějšího nádobí. Jak ale vybrat dřez, který by nejlépe odpovídal našim nárokům a potřebám?
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco.
Foto KUCHYŇSKÉ STUDIO deco.
Budeme-li se snažit odpovědět na tuto otázku obecně, pak platí, že žádné módní výstřelky se v této oblasti nedoporučují. Nejlepší jsou zkrátka větší, jednoduše řešené dřezy, které nás nemohou při běžném provozu domácnosti nepříjemně zaskočit, a to zejména svými dispozicemi.

Samozřejmě, že pokud v kuchyni máme již zmíněnou myčku, čímž odpadá starost s mytím velikých hrnců nebo pekáčů, veliký dřez nevyužijeme tolik jako hospodyňka, která myje nádobí z hostiny pro celou rodinu svépomocí.
Na druhou stranu extrémně malý dřez není vhodný ani tam, kde jej členové domácnosti příliš nevyužívají. Co kdyby se jednou hodil…

Oč méně můžeme vybírat z tvarů, o to více se můžeme vyřádit při volbě materiálu dřezu. Dnes jim bezkonkurenčně vévodí plech z nerezavějící oceli. Takzvané nerezové dřezy se ovšem vyrábějí ve více provedeních.
Rozlišujeme je především podle tloušťky plechu – platí, že čím je plech silnější, tím je dřez tišší, masivnější, ovšem zároveň i dražší.

Setkat se můžeme také s různými povrchovými úpravami dřezů z nerezavějící oceli – od matnějších provedení až po lesklé. V závislosti na druhu povrchu se mění také nároky na údržbu dřezu; o potřebách konkrétních materiálů vám jistě ochotně více řekne prodejce.

Pro náročnější zákazníky jsou na trhu k dispozici měděné a mosazné dřezy. O nich bychom měli uvažovat pouze v případě, že na nové kuchyni nechceme šetřit. Měděné či mosazné dřezy najdou své místo především v designově originálních kuchyňských linkách, kde je potřeba esteticky sladit všechny detaily. Podstatné kvalitativní rozdíly oproti nerezavějící oceli ovšem nenajdeme.
Pokud si dobře vybereme, a to buď sami nebo s pomocí odborníka, budeme spokojeni nejen s funkčností kuchyňského dřezu, ale i jeho vzhledem, který bude skvěle doplňovat design celé kuchyně. I mytí nádobí se tak snadno může stát malou radostí.
V moderních kuchyních si své místo získávají dřezy ze syntetického materiálu, takzvaného umělého kamene. Vynikají nejen svými užitnými vlastnostmi, ale také širokou škálou dezénů, které lze velmi působivě kombinovat s materiálem samotné kuchyňské linky.

Pro umělý kámen se na trhu vžil jednotný název granit nebo také žula, i když se z výrobního hlediska jedná o rozdílné kompozitní materiály. Tyto dřezy jsou většinou vyrobené z mleté žuly nebo z jiných přírodních složek, které jsou doplněné různými spojovacími látkami na bázi akrylátů.

Přestože v obchodech najdeme výrobky z umělého kamene pod různými označeními, v zásadě mají všechny shodné vlastnosti. Vynikají vysokou tvrdostí, jsou odolné vůči mechanickému poškození a nárazům a odolávají vysokým teplotám až do hodnoty 280 stupňů Celsia.
Materiál časem neztrácí svou původní barvu, nebledne a je snadno opravitelný. Povrch je rovněž neporézní, a tudíž imunní vůči plísním a bakteriím.
Pokud si dobře vybereme, a to buď sami nebo s pomocí odborníka, budeme spokojeni nejen s funkčností kuchyňského dřezu, ale i jeho vzhledem, který bude skvěle doplňovat design celé kuchyně. I mytí nádobí se tak snadno může stát malou radostí.

Své příznivce si nacházejí také alternativní umělé materiály na bázi polymerových pryskyřic. V obchodech je najdeme jako umělý kámen s označením corian, kerrock nebo varicor. Vedle znaků shodných s žulovými dřezy se vyznačují i chemickou odolností, výrobci je navíc nabízejí v pestrých barvách. I proto je mnoho architektů využívá nejen k výrobě dřezů, ale také celých kuchyňských pracovních desek nebo obložení stěn u kuchyňské linky. Mezi největší přednosti této možnosti patří bezespárové spojení dřezu a pracovní desky, čímž je zaručena perfektní hygiena v kuchyni. Návrháři kuchyňských sestav si nemohou vynachválit i možnost vyrobit z tohoto materiálu zcela atypické tvary desek.

Asi nejméně pronikají do našich domácností keramické dřezy. Tento fakt má svůj důvod – mnozí se obávají především křehkosti keramiky. I přesto však má tento materiál své příznivce, především pro líbivý vzhled nebo hladký povrch zaručující snadnou údržbu.

K dalším přednostem patří možnost vybírat z nepřeberného množství tvarových nebo barevných provedení – svým poměrně specifickým vzhledem se keramické dřezy hodí především do kuchyní zařízených v rustikálním stylu.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • SCHOCK SIGNUS D-100 Polaris 6 990 Kč
  • SCHOCK MONO N-100 Polaris 7 390 Kč
  • SCHOCK MODENA D-100 Earth 5 750 Kč
  • SCHOCK MANHATTAN D-100XS Onyx 4 640 Kč
  • SCHOCK PRIMUS C-150 Croma 7 590 Kč
  • SET 2 Dřez MANHATTAN D-100XS + baterie SIMI barevná 7 110 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:

    Další články

  • Jak vybrat mezi vodovodními bateriemi?Jak vybrat mezi vodovodními bateriemi?

    Před nákupem koupelnové baterie se musíme nejprve rozhodnout, který typ baterií potřebujeme, zda nám bude vyhovovat baterie kohoutková, páková či termostatická. V neposlední řadě je rozhodující kolik hodláme investovat, jaká…

  • KuchyněKuchyně

    Kuchyně jsou prostorem, kde obzvláště ženy (výjimky však potvrzují pravidlo) tráví přes den nejvíce času. Přitom je velmi praktické, aby odsud měly výhled na hrající si děti, aby měly po ruce skladované potraviny a aby to měly…

  • Kuchyni luxusní, moderní a nebo rustikální?Kuchyni luxusní, moderní a nebo rustikální?

    Nová kuchyně je opravdovou výzvou, především místem praktickým, funkčním, ovšem určitě se nevyplatí rezignovat na vzhled a také na luxus.

Diskuze na téma "Jak vybrat dřez?"

Buďte první a napište komentář k  "Jak vybrat dřez?"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE