Jak vybrat garnýže a kolejnice (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Police v obchodech přetékají nabídkami, e-shopy na vás hrnou jednu nabídku za druhou a tvrdí, že právě to či ono řešení je pro vás to pravé ořechové. Jak na to, abyste nezabředli do výběru ještě po mnoho následujících let, nebo naopak neudělali chybu unáhleným rozhodnutím?

Upřímně? Nabídka je opravdu široká. Různí se ceny (někdy vám přijde, že to samé koupíte za mnoho různých cen), provedení, materiály, způsoby uchycení do zdi aj. Pokud jste již zcela bezradní, doporučujeme udělat to nejjednodušší, nejefektivnější a pravděpodobně i ekonomicky úsporné řešení: zavolejte odborníkovi.

Například obchodní zástupci firem, které se zaměřují na řešení stínící techniky (vč. záclon, závěsů) pro hotely, firmy a jiné, mají velké zkušenosti a většinou nepřicházejí ani s nijak nákladným řešením. Za svou praxi navíc nasbírali mnoho zkušeností, takže vám fundovaně poradí, vybrané zboží dodají a nakonec i nainstalují.

Dvouřadé garnýže (Foto: Shutterstock)
Dvouřadé garnýže (Foto: Shutterstock)

Garnýže

Garnýže dokážou opticky zvětšit malá okna a svým vzhledem celkově ovlivnit prostor. Aby garnýže vypadaly dobře, rozhodněte se, zda mají být spíše nenápadným nebo dominantním prvkem. Zapomenout byste neměli ani na vhodnou koncovku, která se často vybírá zvlášť. 

Tip: Do jedné místnosti nikdy neumisťujte více typů garnýží nebo jejich barevných variant. Narušili byste tím celistvý vzhled. Zároveň by styl garnýží měl korespondovat s dalšími prvky v interiéru, např. pokud v místnosti převládají nerezové prvky, neměli byste dávat rustikální garnýže a naopak. 

Garnýže rozdělujeme podle: 

Počtu řad: 

  • Jednořadé – zavěsíte na ně pouze jedno: záclonu nebo závěs.
  • Dvouřadé – jednu řadu lze využít na závěs, druhou na záclonu.

Uchycení:

  • Uchycení do stropu (stropní).
  • Uchycení do stěny.

Podle materiálu:

  • Dřevěné garnýže – názory na vhodnost dřevěných garnýží se různí. Někteří odborníci tvrdí, že éře dřevěných garnýží již odzvonilo. Jiní je propagují pro jejich masivnost a přírodní materiál. Při výběru je důležité myslet na to, že čím delší garnýž je, tím by měla mít i větší průměr. Pokud jsou držáky příliš daleko od sebe, hrozí, že se garnýže začnou prohýbat. Řešením může být upevnění středového držáku, kterým ukotvíte garnýž i v jejím prostředku. Takové řešení však přináší tu nevýhodu, že uchycení zabrání pojezdu kroužků záclony po celé délce tyče.
  • Kovové garnýže – materiálově jsou mnohem stabilnější. Pozor však na jejich duté varianty, u kterých se může stát, že se v průběhu času začnou prověšovat. Tomu můžete, stejně jako u dřevěných garnýží, zamezit středovým uchyceným ke zdi, což způsobí stejnou obtíž. Nebudete moci volně posouvat záclony po celé délce. Lepší volbu proto představují celokovové tyče, kde ovšem musíte počítat s vyšší cenou.
  • Kovové s kolejničkou – jedná se ve své podstatě o kolejničku, která se tváří jako klasická garnýž bez kroužků. Tvoří ji kulatá nebo hranatá tyč, v jejíž spodní části se nachází drážka, kde se pohybují malé vozíčky s kolečky. Na ně se pak připevňují závěsy nebo záclony. Na první pohled výsledek působí jako klasická garnýž s tím, že lze záclonu či závěs odhrnout do stran celou a nemusíte ji půlit kvůli úchytu ve stěně.

Na trhu jsou k sehnání také elektrické garnýže a elektrické kolejničky. Ty se hodí zejména do prostor s velkým podílem prosklených ploch a vysokými stropy. Vzhledem k jejich vyšší ceně se většinou instalují do luxusních interiérů.

Elektrické garnýže (Foto: Shutterstock)
Elektrické garnýže (Foto: Shutterstock)

Jak dlouhé by garnýže měly být?

Doporučená vzdálenost držáku garnýže od okna pro záclony činí přibližně 15 cm. Pro variantu se závěsem je to pak 25 cm. Koncovka tyčové garnýže od držáku by pak měla činit 10 cm na každou stranu. 

Jinak řečeno:

  • Garnýže pro záclonu by měly být celkem o 50 cm delší než okno.
  • Garnýže pro závěs by měly být celkem o 70 cm delší než okno.

Počet kroužků

Výpočet je velmi jednoduchý. Na každých 10 cm garnýže budete potřebovat 1 kroužek. Odečtěte pouze 2x10 cm. Těchto 20 cm je ponecháno na okraje, kam se kroužky nedávají. 

Jednořadé garnýže (Foto: Shutterstock)
Jednořadé garnýže (Foto: Shutterstock)

Kolejničky

Mezi hlavní výhody záclonových kolejnic patří jejich jednoduchost a obvykle i nižší cena. V neposlední řadě přinášejí také možnost spojování, nastavování délky nebo jejich vedení do oblouku. Při správném řešení unesou i těžké závěsy. 

Kolejnice rozdělujeme:

Podle materiálu:

  • Umělohmotné kolejničky v plastovém pásu.
  • Umělohmotné kolejničky v kovovém pásu.
  • Umělohmotné kolejničky v pásu z dřevotřísky.

Podle uchycení:

  • K „zapuštění“ do stropu či sádrokartonu.
  • K montáži do zavěšených stropů.
  • Umístění do zdi pomocí nosníků.

Podle počtu řad:

  • Souvislý jednořadý pás – pouze na závěs nebo záclonu.
  • Víceřadé pásy – u kolejniček je možné se dostat třeba i na počet čtyř pásů pro zavěšení různých záclon či závěsů.

Kolejnice se obvykle vyrábějí v bílé barvě, aby splynuly s bílou výmalbou stropu. Pokud ovšem bílý pás kolejnic nekoresponduje s designem vašeho interiéru, můžete na něj připevnit krycí lištu. Často se používá například krycí lišta imitující dřevo. Jinou možností je přilepení suchého zipu, na který se následně uchycuje volán z látky. 

Kolejnice na závěsy (Foto: Shutterstock)
Kolejnice na závěsy (Foto: Shutterstock)

Lankový systém

Hodí se spíše na záclony a lehčí závěsy. Svým vzhledem se nejsnáze přizpůsobí minimalistickému a modernímu interiéru. Lanko lze upevnit jak na zeď, tak do stropu. Jeho délka by neměla přesáhnout 5 metrů.