Dveře jsou důležitou součástí interiéru. O jejich výběru je nutné pomýšlet už ve stadiu stavby či rekonstrukce bytu nebo domu. Na trhu dnes najdete tak širokou škálu dveří i zárubní, že mnohdy není od věci poradit se s architektem, které budou pro váš byt či dům ty pravé. Rozhodně se při výběru nedívejte jen na cenu a neslevujte ze svých představ a požadavků. Dveře jsou totiž jakousi vstupní branou do bytu i jednotlivých místností, přičemž špatná volba může zkazit sebelepší vzhled interiéru.

Dveře by měly ladit nejen s podlahou, ale samozřejmě také s nábytkem. Odborníci doporučují, aby povrchová úprava byla ve světlejším odstínu než barva podlahové krytiny, nejlépe o jeden stupeň. Jiní však souhlasí naopak se dveřmi v odstínu, který je o stupeň tmavší než podlaha. Obecně můžeme říci, že je nutné, aby dveře korespondovaly stylem i barvou s nábytkem a ostatním vybavením místnosti.

Velikost dveří je dána otvorem. Při výměně dveří je nutno dodržet rozměr stávajících dveří. Při pořízení nových obložkových zárubní máme dvě volby. První spočívá v obložení stávajících kovových zárubní dřevěnými obložkami, u druhého způsobu je nezbytné stávající zárubně vybourat a vzniklý otvor stavebně upravit. Přesný rozměr (šířku a výšku) otvoru a dveří nám sdělí výrobce nebo prodejce dveří na základě rozměrů, které mu poskytneme. Pokud máme k dispozici pouze otvor ve zdi, opět sdělíme výrobci či prodejci rozměry otvoru a on nám určí možnosti velikostí dveří.

Při volbě plných nebo prosklených dveří musíme brát zřetel na místo, kde dveře budou osazeny. Plné dveře se používají především tam, kde chceme mít zrakově a světelně oddělené prostory. Jedná se především o prostory příslušenství bytu či rodinného domu jako šatny, spíže, komory, technické místnosti dále jsou to koupelny, WC či garáž, sklep, dílna aj.
U prostor obytných se plné dveře osazují zpravidla u pracoven a ložnic. Plné dveře jsou na rozdíl od prosklených dveří opticky těžší a robusnější, to však lze zmírnit použitím světlejších odstínů materiálů nebo použitím dělicích prvků v ploše dveří.

Prosklené dveře se používají především mezi prostory, které chceme více prosvětlit, opticky zvětšit nebo je mít pod zrakovým dohledem. Jsou to především dveře oddělující zádveří, chodby, schodiště. Dále jsou to obytné místnosti, které (vyjma prostupu světla například na přirozeně neosvětlenou chodbu) je potřeba mít pod dohledem. To mohou být např. dětské pokoje, kuchyň, jídelna, obývací pokoj aj. Interiérové prosklené dveře se většinou dělí na celoprosklené, prosklené v horních 2/3 a prosklené v horní 1/3.

Závěrem je nutno opět dodat, že velikost, tvar a případné prosklení dveří je velmi úzce spjato s výběrem materiálu, barevnosti a s kontextem na celkový interiér místností z obou stran dveří.
Vytvoření interiéru včetně správné volby dveří je mechanismus, ve kterém ne vždy musí platit pravidla, jenž jsou zde výše popsána, ale vždy se vyplatí porada s odborníkem.
Foto PRO-K - dveře, zárubně, vrata, okna, kování, pohony - velko-maloobchod
Foto PRO-K - dveře, zárubně, vrata, okna, kování, pohony - velko-maloobchod
SAPELI POINT - K.Světlé Poslat poptávku