Ilustrační foto Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Tuto otázku si možná položila řada z nás, kteří uvažovali či uvažují o stavbě rodinného sídla dodavatelsky. Bohužel je na trhu řada firem, které se tváří, že vám při realizaci stavby domu snesou modré z nebe, ale když pak dojde na činy, skutečnost je jiná. Jde právě o vaše peníze, které ubývají při stavbě snu o kvalitnějším bydlení. Pojďme se poučit, jak vybrat spolehlivou stavební firmu.

Stěžejními body celé realizace stavby rodinného domu jsou: kvalitní projekt, kvalitní stavební firma a s ní dobře podepsaná smlouva. Každý z těchto bodů se vzájemně doplňují a selhání dvou bodů už může znamenat problém.

Cena versus kvalita

Předně byste si měli uvědomit, že cena jde ruku v ruce s kvalitou. Ne vždy však platí vysoká cena rovná se výborná kvalita. Zjistěte si, jaké stavební materiály a zboží firma při stavbě používá. Již to může být prvním vodítkem. Právě na stavebních materiálech se nevyplatí šetřit, což byste mohli poznat již v prvních několika letech bydlení. Dále se zaměřte na to, jaké podmínky firma nabízí. Jde především o plnění stanovených termínů, jaké sankce či penále popřípadě ponese při jejím nedodržení. V neposlední řadě je důležitý bod dodržení pevné ceny. Maximální výše zálohy by měla být 10% z ceny. Dále pak plaťte firmě vždy za odvedené výkony a tehdy, kdy jste spokojeni. Jedině tak firmu donutíte nedostatky napravit. Plnou cenu plaťte až po kolaudaci. To vše by mělo být přesně specifikováno ve smlouvě o dílo, která je pro vás dokladem při případných problémech. Pokud smlouvě nerozumíte, nestyďte se o pomoc požádat právníka, který zhodnotí celou situaci z vaší strany a vy pak později nebude překvapeni, že veškeré výhody jsou pouze jednostranné a to pouze pro dodavatele. Právě taková investice do právníka vám zajistí, že smlouva zaručí vaše práva.

Dále by bylo dobré zjistit si několik referencí. To znamená, že sami se přesvědčíte, jaké stavby byly firmou realizovány a v jaké kvalitě. Nebojte se oslovit zákazníky a zeptat se jich, jak byli s jednáním firmy spokojeni a jak se jim v domě bydlí. Dále jak pružně firma reaguje na možné reklamace, které jsou v záruční době a jak se staví k přáním a požadavkům investora během realizace stavby. Určitě se vám vyplatí oslovit minimálně 2 – 3 zákazníky. Pokud jste si vybrali stavbu domu na klíč, žádejte, aby vámi vybraná firma zodpovídala za všechny subdodavatele služeb či materiálů. Ušetří vám to později řadu starostí. V neposlední řadě se můžete informovat, zda má firma pouze české řemeslníky a zda jsou odborně vyučení a proškolení.

Záruka

Ze zákona platí, že firma by měla dát firma záruku 3 roky na případné nedostatky či reklamace, které během této doby mohou vzniknout. Některé z firem na své služby nabízejí i delší záruku, což by mělo být vodítkem o solidnosti a spolehlivosti firmy.

Stavební dozor drží stráž

Pokud si myslíte, že stavební dozor nepotřebujete a právě na něm chcete ušetřit peníze, můžete později litovat. Je to právě on, který vás zastupuje při jednání s firmou ve věcech technických. Stavební dozor hlídá všechny stavební úkony, zda jsou vykonávány kvalitně za použitých takových materiálů, které byly specifikovány v rozpočtu o stavbě. Řada neodborníků by takový rozdíl ani nepoznala. Během stavby vyžadujte vedení stavebního deníku, kde jsou zaznamenávány všechny připomínky a požadavky. Každý záznam nechte potvrdit firmou a vždy si zajistěte kopii.

Spěchat se nevyplatí

V každém případě není dobré trvat na stavbě v co nejkratším termínu. Mohlo by dojít k tomu, že se firma bude všemožně snažit zkrátit technologický postup a tím může ledacos odbýt. Nezapomeňte, že všechno má svůj čas a počasí v prvopočátku zkrátka poručit nelze. Obvykle při mrazech více než – 5 stupňů není možné mnoho realizovat. Před začátkem zimy se obvykle staví hrubá stavba, která se během zimy nechá několik měsíců vymrznout. Vy máte pak záruku toho, že zdi nebudou příliš praskat, protože stavba vymrzla. Díky mokrým procesům prováděným při stavbě se uvnitř domu projevuje zvýšená vlhkost, proto není vhodné stavbu urychlovat co neblíže k termínu nastěhování. Vlhkost nastřádaná v průběhu stavby se musí přirozeně odvětrat a vysušit a poté je možné objekt bez problémů využívat. Zařízení domu nábytkem vede k tomu, že vlhké zdi nevětrají a vznikají plísně.

Pokud právě stavíte nebo se stavět rodinný dům chystáte, přistupujte ke všemu s nadhledem a vše si včas pečlivě rozmyslete.