Jak využít podkroví? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Prostory, které kdysi sloužily k naprosto jiným účelům, jsme se dnes naučili využívat mnohem efektivněji. Šikmá střecha byla původně vymyšlená na to, aby chránila dům před nepřízní počasí. Dnes jsou tyto prostory vyhledávané především pro svou neopakovatelnost a soukromí. Tento prostor pod střechou se dnes dá díky novým izolačním materiálům a střešním oknům přeměnit na velmi příjemné místo na bydlení. Podkroví však bývá tak specificky tvarované, že jeho obyvatelům nezbývá nic jiného, než si obstarat zařízení na míru.

Nábytek by se měl do podkroví nejen vejít, ale zároveň by měl co nepraktičtěji využít všechna zákoutí. Je to jistě starost navíc, ale originální nábytek zdůrazní a podtrhne originalitu prostoru. Navíc omezené podmínky prostoru totiž podněcují fantazii.
Podkrovní byty mívají většinou velkorysejší podlahovou plochu – i když na okrajích by se dospělý člověk nepostavil, uprostřed bývá naopak prostor vysoký a volný. Tedy, pokud se vhodně zvolí a rozmístí zařízení a prostor se promyšleně prosvětlý, lze vytvořit v podkroví byt, který působí otevřeným a vzdušným dojmem, jako by ho šikmé stěny vůbec neomezovaly.

Do vysokého prostoru pod krovem se výborně hodí poschoďová řešení – prostor se tak zajímavě komponuje a člení. V tomto případě bývá vhodným řešením schodiště. Spodní část je ideální pro hlavní obytnou část – například obývák anebo obytnou halu. Poschoďovým řešením bývají převážně nadšené děti. Jejich fantazie zde může pracovat na plné obrátky.

Koupelna v podkroví má své místo. Jen je zapotřebí zvážit výšku v různých místech prostoru. Tím se vyvarujete případnému pozdějšímu nepohodlí. Oknem dodáte koupelně nejen dostatek světla, ale možnost vyvětrání.

Obdobně řešíme i prostory pro ložnici. Zároveň s ložnicí lze vyřešit i skříně. Dokážou optimálně využít prostor určený na odkládání věcí a dají se umístit prakticky kdekoli.
Foto STAVEX CB s.r.o.
Foto STAVEX CB s.r.o.
Za možnost bydlet v podkroví vděčíme kromě jiného i střešním oknům, které dokážou dostatečně prosvětlit i velmi hluboký prostor. Slunce a světlo jsou sice nevyhnutelnou podmínkou bydlení, ale především v létě by se právě zase střešní okna mohla stát příčinou neobyvatelnosti podkrovního bytu. Proto se na střešní okna dodávají i stínící systémy – markýzy, rolety a podobně.

Okna v podkroví mívají atypický tvar anebo si styl zařízení interiéru vyžaduje zvláštní doplněk i na okně. Například nádech nefalšované venkovské romantiky dodají i moderním střešním oknům žaluzie na způsob okenic ze starých domů. Samozřejmě způsob otevírání i umístění musí být přizpůsobeno specifikům podkroví.

Okna světlíků většinou nemívají tvar čtverce či obdélníku. Netypická okna si samozřejmě vyžadují i netypické zastínění. Fantazii se meze nekladou, a tak mohou vzniknout různá řešení, od téměř klasického závěsu až po orientálně působící vějíř, který je jako stvořený do minimalistického interiéru.
Foto STAVEX CB s.r.o.
Foto STAVEX CB s.r.o.