Jak zařídit útulný obývací pokoj? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Obývací pokoj je snad nejdůležitější místností v domácnosti, proto by se jeho zařizování nemělo brát na lehkou váhu. Jaký nábytek se do obývacího pokoje pořizuje nejčastěji a podle čeho se řídit, abychom se v obývacím pokoji cítili co nejlépe? 

Obývací sestava LATIS - dub Sonoma / eben
Obývací sestava LATIS - dub Sonoma / eben

Jaký nábytek se do obývacího pokoje pořizuje nejčastěji?

Výběr nábytku do obývacího pokoje závisí na spoustě faktorů, z nichž nejhlavnějším je velikost místnosti. Příliš malý obývací pokoj je pro většinu jeho majitelů značně limitující, protože si nemohou dovolit na prostor náročné obývací sestavy. To ale neznamená, že nemůže být malý obývací pokoj praktický, útulný a designově hezký. Své řeší malé obývací stěny i televizní stěny, které poskytnou dostatek prostoru na vše potřebné, aniž by zabíraly tolik cenný prostor obývacího pokoje. Koneckonců ten potřebujete pro sedací soupravu, konferenční stolek, komodu, vitríny, případně pro police a závěsné regály.
Obývací stěna FADO - dub Sonoma
Obývací stěna FADO - dub Sonoma

Velká místnost přináší i spoustu úložného prostoru

Naopak nevyužít velkou místnost by byla škoda. V rámci obývacích sestav si do ní můžete přinést spoustu úložného prostoru. V tom případě doporučujeme do obývacího pokoje pořídit praktické komody, které nabídnou úložný prostor téměř na cokoliv.
Komoda s osvětlením SAINT TROPEZ 241B - dub Sangallo / bílý lesk
Komoda s osvětlením SAINT TROPEZ 241B - dub Sangallo / bílý lesk
Z velkého obývacího pokoje se nebojte ukrojit a v jednom z jeho rohů pořídit malou, ale praktickou pracovnu. Stačí zde umístit menší psací stůl a židli. Ve velkém obývacím pokoji se jistě najde místo i pro knihovnu či vitrínu, do které si vystavíte vaše případné sběratelské předměty.

Jak vybírat barvy do obývacího pokoje?

Výběr barvy pro váš obývací pokoj je čistě na vás, ale platí, že čím větší je obývací pokoj, tím více barev i tmavší odstíny si do něj můžete dovolit. Barvu nábytku pak přizpůsobte celkovému interiéru. Přemýšleli jste někdy, jaká barva je pro údržbu nenáročná? Je to jedno, prachovku budete mít v ruce tak jako tak. Pravdou však je, že na tmavém nábytku nebudou tolik vidět skvrny a znečištění, avšak prach, ten tam bude vidět stejně tak, jako na světlém nábytku. Spíše než na odstín se dívejte na povrch. Pokud si pořídíte zcela hladký a jednobarevný nábytek, budete na něm vidět každé smítko. Na masivním nábytku či nábytku s povrchovou imitací dřeva nebudete na první pohled vidět nečistoty ani prach.
Komoda LENA 2D2S - dub Brooklyn / černá
Komoda LENA 2D2S - dub Brooklyn / černá
Nezapomeňte na doplňky! Do obývacího pokoje si k obývacím stěnám můžete pořídit zrcadlo, které prostor celkově projasní, na stěny pak rodinné fotografie v rámečku, které interiéru poskytnou osobitější ráz. Pro rozveselení interiéru nesmí chybět ani pokojové rostliny. Ale pozor, s těmi opatrně! I na jejich listy sedá prach, a tudíž budete mít více práce při uklízení.
Nábytek Harmonia s.r.o. Poslat poptávku