Jak zavlažovat zahradu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Vášnivý zahrádkář si dovolenou mimo domov těžko užije v klidu, pokud nebude vědět, že i jeho rostlinám se dobře daří. Nechat si několikaměsíční pěstitelské úsilí zmařit třeba jen kvůli krátkému přísušku by byla velká škoda. Jde o kritické období, kdy rostliny jsou suchem nenávratně poškozeny a později už to nejde napravit. Citlivější rostliny pak sebevydatnější zálivka už nezachrání - naopak je "dorazí.". Zásobování rostlin vodou musí být průběžné. U květin je to důležité pro kvetení, u užitkových rostlin pro dobrou úrodu. Zejména zelenina je na spotřebu vody velmi náročná.

Jak rostlinám pomoci co nejjednodušeji a nejlevněji?

Kropicí konev a mnoho set kroků ke zdroji vody zná každý z nás, stejně jako zahradní hadici. Ovšem pokud ještě nemáte zahradu vybavenou plně automatickým zavlažováním, je dobré udělat před dovolenou různá doplňková opatření. Můžete se pokusit snížit rychlost odpařování vody a rostliny zastínit. Zejména mlaďounké rostliny a choulostivé druhy je nutné chránit prodyšnou látkou, která je průsvitná (použít můžeme například starou záclonu). Pomůže i mulč, ale před mulčováním je ještě třeba vytrhat plevel. Před odjezdem na dovolenou zalijte rostliny tak vydatně, aby byla půda vodou nasycená v celém profilu. To vystačí některým rostlinám i na čtrnáct dní. 

Promyslete komplexní řešení

Zahrada je velká radost a zároveň závazek na celý život. Investice času a energie do ní se vyplatí, pokud si ji 'pojistíte“ spolehlivým moderním zavlažováním. S vědomím, že zahrada nebude nikdy ohrožena suchem, vás péče o ni bude bavit. Kromě pobíhání po zahradě s hadicí je pak nejjednodušším systémem přenosný postřikovač - a můžete jich zapojit i více. Z hlediska automatické závlahy jde o nejjednodušší řešení.
Mulč pomůže udržet v půdě vodu velmi dlouho
Mulč pomůže udržet v půdě vodu velmi dlouho
Místo mulče můžeme použít třeba seno, obzvláště k zelenině je vhodné
Místo mulče můžeme použít třeba seno, obzvláště k zelenině je vhodné
Ruční zavlažování zahradní hadicí
Ruční zavlažování zahradní hadicí
Kropicí konev
Kropicí konev
Přenosný postřikovač
Přenosný postřikovač

Přenosné postřikovače.

Přenosné postřikovače zavlažují za vás a vy se mezitím můžete věnovat jiné činnosti. Neobejdou se ale úplně bez vaší práce. Po určité době je prostě musíte přemístit a také nastavit vzdálenost dostřiku a úhel, pod kterým se bude tryska otáčet kolem své osy.

Nejvíce sofistikovaným řešením pak jsou samozavlažovací automatické systémy s řídící jednotkou. Vyplatí se do zahrad s velkou rozlohou a to jak na trávníky, tak na záhony.
Přenosný postřikovač
Přenosný postřikovač

Když nezalije déšť shora, musíme vodu přivést jinudy

Pokud máte rozlehlou zahradu, má pro vás význam uvažovat o podzemním rozvodu vody. V nejvíce zavlažovaných místech jsou umístěny vodní zásuvky. Trubky jsou z plastu a ukládají se v hloubce cca 20 cm. To samozřejmě není nezámrzná hloubka, takže je systém opatřen odvodňovacím ventilem a před zimou jej musíme odpojit od zdroje vody. To je dostatečná ochrana před zamrznutím.

Rozhodnete-li se určitou část zahrady zalít ručně, můžete prostě rychlospojkou připojit krátkou hadici s postřikovací pistolí. Vyberte si raději bytelnější s kovovými prvky než celoplastovou. U pistole si můžete libovolně regulovat proud vody od silného bodového až po jemnou mlhu. Určit si lze i intenzitu průtoku vody. 
Postřikovač zavlažovacího systému se ukryje pod úroveň terénu, abychom mohli posekat trávu
Postřikovač zavlažovacího systému se ukryje pod úroveň terénu, abychom mohli posekat trávu
Ty nejmodernější systémy dokáží pomocí čidel monitorovat vlhkost půdy v různých místech pozemku a spustit zavlažování automaticky. Dalším šikovným doplňkem jsou zavlažovací trysky, které se samočinně vysunují nad terén a skrápějí rostliny. Ty s největší výsuvnou výškou se nazývají příznačně 'dešťovače.'

Přesné naplánování i realizaci sofistikovaného plně automatického zavlažovacího systému je pochopitelně nutné zadat odborné firmě, která začne projektem. Jen správně nainstalovaný systém bude fungovat bezporuchově a úsporně. Zahrada pak pro vás bude znamenat potěšení s minimem fyzické námahy.
Postřikovač zavlažovacího systému určený k rosení a zavlažování květin
Postřikovač zavlažovacího systému určený k rosení a zavlažování květin
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com