Jaká je skladba střešního pláště dřevostaveb? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Dřevostavba musí fungovat jako harmonický celek. Jakou skladbu má střešní plášť dřevostavby? Používají se dva základní typy - jeden je komplexním souvrstvím, druhý se aplikuje v sestavě se zatepleným podhledem – čili v prostorách, kde se nevyužívá podkroví k bydlení. Jak se skladba liší a jaké materiály se používají? Nejde totiž pouze o volbu střešní krytiny, ale o souhru mnoha vrstev nejen s izolační funkcí.

Střešní souvrství je velice důležitou součástí stavby, která ji chrání proti rozmanitým klimatickým vlivům. Musí odolat tíze sněhu, horkým slunečním paprskům a hlavně musí spolehlivě odvádět vodu. Od střechy moderní dřevostavby ale vyžadujeme mnohem víc. Důležitá je vrstva tepelné izolace, která zabrání úniku drahocenného tepla, a dodá i protipožární vlastnosti.

Skladba střešního pláště – svrchní vrstva

Ať už budeme využívat podkrovní prostor, nebo budeme mít variantu střechy se zatepleným střešním podhledem, svrchní část střešního systému je podobná. Klíčovým prvkem je odolná střešní krytina, ideálem jsou krytiny s kompletním programem včetně střešních doplňků. Pro dřevostavby je vhodná např. střešní krytina Bramac Max, která se klade na střešní latě. Následuje kontralať (vzduchová mezera) a izolační fólie na krokve.

Další část střešního pláště

Chceme-li využívat podkrovní prostory, skládá se střešní plášť z několika vrstev, které zahrnují i vrstvu izolace. Pod krytinou, latí, kontralatí a izolační fólií se dále ukládá tepelná izolace mezi krokve s tloušťkou 180 mm. Pro izolace střech se využívají materiály s dobrými tepelně i zvukově izolačními vlastnostmi i s dobrými vlastnostmi požárními. Izolační desky se vkládají mezi krokve, nese je rošt z dřevěných latí s 60 mm tepelné izolace. Pod roštem se nachází parotěsná zábrana odolná proti UV záření. Dále již navazuje nosný rošt pro sádrokarton, na který se připevňují sádrokartonové desky.
Obr: NICE WOOD
Obr: NICE WOOD
Obr: NICE WOOD
Obr: NICE WOOD

Skladba střešního pláště v kombinaci se zatepleným podhledem

V případě, že po základní izolační fólii na krokve následují krokve a podstřešní prostor, jedná se o systém, který vyžaduje zateplený podhled. Izolační vrstva tak není uložena hned pod krytinou, ale nachází se přímo v konstrukci podhledu. Díky tomu nemusí teplo unikat do nevyužívaného půdního prostoru, ale zadrží jej tepelná izolace v podhledu. 
Podhled tvoří sádrokarton, který se instaluje na nosný rošt. Nad ním je parotěsná zábrana s odolností proti působení UV záření. Dále navazuje silná vrstva tepelná izolace o tloušťce 300 mm. Izolační materiál (např. Orsik) vyniká dobrou tepelnou i zvukovou izolací a má také protipožární funkci. Nad touto vrstvou se již nachází nevyužívaný půdní prostor.
Obr: NICE WOOD
Obr: NICE WOOD
Skladba střešního pláště SK 15 (střešní krytina Bramac Max – vázaný krov)
  1. Střešní krytina skládaná (Bramac Max)
  2. Střešní lať 40×60 mm
  3. Kontralať 30×70 mm (vzduchová mezera)
  4. Izolační fólie na krokve (např. systém Bramac)
  5. Tepelná izolace mezi krokve tl. 180 mm (např. Orsik)
  6. Rošt z dřevěných latí 60×40 tl. 60 mm + tepelná izolace tl. 60 mm (např. Orsik)
  7. Parotěsná zábrana – odolná proti UV (např. Jutafol N AL)
  8. Nosný rošt sádrokartonu tl. 35-54 mm (vyrovnání), (připevňovací klip + CD 60×27)
  9. Sádrokarton tl. 12,5 mm (RB, RBi)
Skladba střešního pláště SK 15
Skladba střešního pláště SK 15
Skladba střešního pláště SK 48 (střešní krytina Bramac Max – vázaný krov)
  1. Střešní krytina skládaná (Bramac Max)
  2. Střešní lať 40×60 mm
  3. Kontralať 30×70 mm (vzduchová mezera)
  4. Izolační fólie na krokve (např. systém Bramac)
  5. Krokve tl. 180 mm
  6. Podstřešní prostor
Skladba střešního pláště SK 48
Skladba střešního pláště SK 48
Skladba zatepleného podhledu SK 61 (na vazníky)
  1. Prostor krovu
  2. Tepelná izolace tl. 160 + 140 = 300 mm (např. Orsik)
  3. Parotěsná zábrana – odolná proti UV (např. Jutafol N AL)
  4. Nosný rošt sádrokartonu
  5. Sádrokarton tl. 12,5 mm
Skladba zatepleného podhledu SK 61
Skladba zatepleného podhledu SK 61