Jaké citrusy můžeme pěstovat v bytě? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Citrusy patří mezi subtropické a tropické rostliny, čili v našem klimatickém pásmu je vlastně pěstujeme uměle, proto je třeba pečovat o ně obzvláště důsledně. Jinak je ale lze pěstovat jak v běžných podmínkách bytu, tak ve studených sklenících a nebo v takzvaných „tranšejích“ - prostorech bez přitápění.

Subtropické a tropické rostliny vyžadují zcela odlišné podmínky tepelné, světelné a mají odlišné nároky na vláhu. Již vzrostlejší citrusovité rostliny si můžeme zakoupit, ovšem lze si jejich pěstováním udělat opravdovou radost, začít od semínka a nakonec si rostlinu sami naštěpovat (naroubovat), aby plodila. Naroubované semenáčky pak lze pěstovat v bytě. Pokud bude stanoviště nevytápěné či jen minimálně přitápěné, je třeba použít mrazuvzdornou podnož. V každém případě je pro pěstování citrusů třeba znát potřebnou agrotechniku, nároky rostlin na péči a podmínky.

I otužilejší druhy a odrůdy vyžadují dostatek tepla pro zrání plodů, ovšem nesnáší sálavé teplo ústředního topení a to je prostě oříšek. Obzvláště celoroční pěstování v bytě je pro citrusy problematické, vyřešit problém však může výběr odrůdy. Citrusům přitom svědčí mírné kolísání denních a nočních teplot. Některé druhy a odrůdy citrusů snesou zimování i za vyšších teplot, kdy nezastaví svůj růst, ale jen zpomalí. Potřebují však v zimě co nejvíce světla.

Ve vegetačním období citrusy vyžadují stále přiměřeně vlhký substrát a musíme je pravidelně hnojit. V zimě je naopak třeba znova zalévat, až když povrch substrátu proschne.
Keřík mandarinky
Keřík mandarinky

Kumkvat sníte i se slupkou

Ideální pro pěstování v bytě jsou příbuzní citrusů z rodu Fortunella (např. F. japonica, F. margarita, F. Crassifolia), kterým se též říká kumkvat. Mají drobnější, kulovité až oválné, nakyslé plody, které se podobají mandarinkám. Velké jsou 1,5 až 3 cm. Můžeme je sklidit a sníst a nebo nechat na rostlinách jako voňavou, barevnou dekoraci. Kumkvat tvoří stromky vysoké cca 30 cm, které kvetou a plodí celoročně. Navíc je lze efektně tvarovat jako bonsaje. Známý a oblíbený je též kříženec kumkvatu a mandarinky –Calamondin. Jeho plody jsou větší (cca 3 až 5 cm).
Kumquat
Kumquat

Odolné citrony

V interiérech se bude dobře dařit některým odolným odrůdám citroníků. Například odrůda Meyeri, kříženec citroníku a pomeranče, si vystačí i s menší intenzitou slunečního záření a s teplotami mezi +5 a +20 oC. Při správné péči pak ve stejném období kvete a zároveň na rostlině dozrávají z předešlého květenství plody. Citroníky či jejich kříženci jsou ideální pro začátečníky, nejsložitější je pak pěstování pomerančovníků. Na světlo je též méně náročný teplomilnější citroník ´Pavlovský´, což je výborná ruská odrůda, které se v bytech daří velice dobře. Jinak lze pěstovat též citroník ´Durko´ a křížence citroníku s trifoliátou ´Dioscuria´.
Zralé citrony
Zralé citrony

Odolné mandarinky

Stejně jako citroníky jsou pro pěstování v bytech oblíbené otužilé mandarinky. Rostliny vypadají nádherně, byť jde o zakrslé formy, silně plodí a jejich plody jsou velmi chutné. Z citrusovitých rostlin přitom právě mandarinky nejlépe odolávají chladu. Krátkodobě snesou i až -9 oC. Pěstovat můžeme například tropickou mandarinku ´Ponkan´, mandarinku Citrus unshiu, C. Clementina a zakrslou odrůdu mandarinek ´Soči´.
Mandarinky nádherně voní
Mandarinky nádherně voní

Náročné pomeranče

Pro pěstování pomerančovníků by se měl rozhodnou pouze zkušený pěstitel. Sice získáme rostlinu z jádra plodu snadno, poté však přichází problémy. Pomerančovníky vyžadují světlé, slunečné a vzdušné stanoviště, v létě letnění na balkóně, terase či v zahradě, v zimě teploty +12 až +18 oC a také dostatek zálivky a živin. Pokud jim však budeme věnovat dostatečnou péči, budou se na pomerančovnících neustále tvořit silně vonící a křehké, bílé květy. Pěstovat můžeme například pomerančovník ´Bydžovský´, ´Valencia´ a kubánský pomerančovník ´Cotidiana´, který má okrasné panašované listy i plody.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, abecedazahrady.cz, wikipedia.org, shutterstock.com
Kvetoucí a plodící pomerančovník
Kvetoucí a plodící pomerančovník