Jaké dřevo je vhodné na štíty domů? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Dřevěné štíty na domech jsou u nás poměrně rozšířené dodnes, byť toto řešení sahá hlouběji do historie. Štíty se kotví na dřevěný rám, který musí být ošetřen fungicidem (ideálně tlakově) a dřevo by mělo být dostatečně vysušené (optimum je 14% vlhkosti). Alternativní možností je použití plastových či dřevoplastových prken a rámu, plechového a jiných obkladů.

Pevné připevnění dřevěného rámu

Dřevěný obklad štítu by též měl mít takzvané průchodky pro vzduch. Je důležité provětrávat i záda štítu. Rám se připevňuje k podkladu skutečně pevně, aby s ním nemohla montáž prken či palubek na rám jakkoli pohnout, a aby se nemohl kroutit. Na pevně ukotvený rám pak můžeme prkna či palubky i přibíjet, nikoli jen šetrněji (a dlužno říci, že i pevněji) šroubovat.

Prkna či palubky?

Schémat pokládání prken a palubek je více, přičemž nejjednodušší je svislé kladení prken s překrýváním (lištami či prostřednictvím střídavého kladení). V tomto případě nemusíme používat palubky kladené na pero a drážku, ale obyčejná prkna.

Pokud se přece jen přikloníme k palubkám, měly by být silné alespoň 19 mm, ideálně volíme verzi tatran nebo soft, které mají delší vybrání u pera i drážky a lépe pak ve venkovním prostředí pracují. Pokud se rozhodneme pro vodorovné uložení palubek, lze sehnat i takzvané palubky diagonální a srubové, které jsou v průřezu různě silné.
Dřevěný štít
Dřevěný štít

Volba dřevin?

A co se týká volby dřevin? Nejčastějším materiálem je v tomto případě smrk pro svůj světlý odstín, poté borovice, která je načervenalá, má více suků a při vysokých teplotách pouští pryskyřici. Dalším materiálem je modřín, jehož dřevo je ještě červenější a obsahuje ještě více pryskyřic, používá se však také topol, olše, cedr a odolnější dřeviny – například severský modřín. Odolnost a původ dřevin se však významně promítají do ceny.

Nátěry a opravy starých štítů

Jelikož jsou dřevěné štíty ve venkovním prostředí velmi exponované, vyžadují speciální péči. Venkovní dřevěné obklady jsou poškozovány sluncem, větrem, srážkami, mrazem. Přitom významnou překážkou je při péči o ně nesnadný přístup. Většinou jsou značně vysoké.

Problematický je také nátěr starých dřevěných štítů, jelikož je při nátěru třeba zachovat co největší podobnost s původním postupem a tedy i výsledným vzhledem. Pokud je třeba některá prkna nahradit, je třeba zvolit stejný materiál stejných rozměrů a ideálně i stejně ošetřený. A pozor – dříve se štíty ošetřovaly pouze fermeží, která se do dřeva vpila a nadále ho nechala přirozeně stárnout. Fermež byla nahrazována též oleji a terpentýny (např. se smíchával lněný olej s terpentýnem, díky kterému se olej lépe vpije). A všeobecně platí, že jakýkoli materiál obsahující rozpouštědla včetně barev se lépe vpíjí do dřeva díky menšímu povrchovému napětí.
Dřevěný štít
Dřevěný štít
Dřevěný štít
Dřevěný štít
Více méně je často třeba starý štít zcela sejmout a nahradit novým včetně rámu. V takovém případě se již rozhodujeme, zda dát dřevu původní nátěr a nebo použít novější materiály. Vše má svým způsobem něco do sebe.

Napuštění nových prken a rámu fungicidem

V každém případě je dřevo třeba nejprve napustit fungicidem, který je ochrání před houbami, ale i dřevokazným hmyzem. Ideální je nástřik, jelikož se materiál dostane úplně všude. Pokud ale nemáme k dispozici stříkací pistoli, postačí i obyčejný štětec - a tedy nátěr.

Dostatečně vysušené dřevo

Dřevo musí být dostatečně vysušené bez ohledu na to, jak budeme prkna pokládat a zda použijeme prkna či palubky. Nevysušená prkna se po letech uvolní kvůli kroucení, popraskají, hůře se natírají … Ovšem dřevo bude venku ve vlhkém prostředí, proto si vystačíme s vlhkostí 14% (až 16%), zatímco dřevo v interiéru by mělo mít vlhkost 10 až 12%.
Dřevěný štít
Dřevěný štít

Upřednostňujeme lazury

Po impregnaci fungicidem následuje vrchní lak. Základ v tomto případě představuje lazura, v případě ošetření dřevěných venkovních obkladů tenkovrstvá (silnovrstvá je namáhána tepelnými výkyvy a vysokou teplotou, časem praská a loupe se). Nepropustný film vytvoří na povrchu dřeva pružné laky a nátěry. Mezi nejkvalitnější patří lak palubový.

Lazury lze používat v širokém spektru barev, čím tmavší je však lazura, tím lépe odolává UV záření. Záleží však na výrobci a kvalitě vyrobené lazury. Předností lazur je schopnost nechat dřevo dýchat, což prodlouží jeho životnost. Pokud bychom dřevo uzavřeli lakem, jakmile se do něj dostane někudy voda, již nemá jak se z něj dostat ven a dřevo rychle degraduje. Oproti tomu lazury sice neodolávají dobře vodě, ovšem umožní dřevu opět vyschnout.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Dřevěné štíty rekreačních chat
Dřevěné štíty rekreačních chat