Mnohé exotické ovoce je pro nás vlastně již tradiční, vždyť kdo by kdy neochutnal například banány, pomeranče, mandarinky, grepy, citrony, ananasy, fíky, datle a další druhy, které na pultech našich prodejen takřka zdomácněly a již se na ně nemusí stát dlouhé předvánoční fronty, kdy jste stejně dostali jen malý příděl. Tak akorát na ochutnání. Zato dnes je opravdu co ochutnávat. Dokonce například avokádo začalo ve světě zajímat i drogové kartely jako neskutečně výnosná komodita, načež je po něm výrazně vyšší poptávka než co umožňuje současná nabídka. Je to začarovaný kruh a právě kvůli avokádu je ničena příroda tam, kde se mu daří.

Na začátek ale ještě jednu výstrahu. U mnohých druhů exotického ovoce si musíme dát pozor na možné alergické reakce, obzvláště u malých dětí. Běžné jsou i případy, že se alergeny dostanou do těla kojence spolu s mateřským mlékem a reakce jsou pak opravdu prudké a nebezpečné. Proto raději ochutnávejte potají, když nejsou vaše děti poblíž a nejprve jen v malém množství.

Avokádo

A začněme právě avokádem. Vlastně to ani není ovoce, ale zelenina s vysokým obsahem lehce stravitelných tuků, které příznivě ovlivňují obsah cholesterolu v krvi. Slupka avokáda je zelená a pod ní najdeme nažloutlou dužinu máslové chuti. Uprostřed každého plodu je velké, hnědé semeno. Správně zralé avokádo je na dotek měkké a jeho slupka se začíná zabarvovat do hnědé až černé barvy. Avokádo je vynikající k výrobě pomazánek, salátů a mexických jídel. Kdo však nechce podporovat kriminální kartely a plundrování přírody, na avokádo si nechá zajít chuť. Avokádo z nekriminálních zdrojů by mělo mít stopku, ovšem ani to již dnes není zaručený poznávací znak.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Avokádo
Avokádo
Další kapitola >