Jaké ledničky jsou nejúspornější? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Evropská směrnice z května 2010 nařizuje změny v energetickém štítkování, aby vyhovovalo novým podmínkám. Už v letošním roce se tak na štítcích ledniček začne objevovat i nová nejvyšší energetická třída A+++. Nově se také „áčka s plusky“ začnou přiřazovat i dalším nejúspornějším spotřebičům (např. pračkám a myčkám), ne jen chladničkám a mrazničkám, jak tomu bylo doposud. Nadobro naopak z trhu zmizí třída G (nejméně úsporné spotřebiče).

Nejúspornější chladničky, mrazničky a jejich kombinace

Vývoj chladniček a mrazniček jde tak rychle dopředu, že pro ně samotná třída A už zdaleka nestačí. Jak jsme zmínili, nejúspornější chladničky, mrazničky nebo jejich kombinace se v současnosti řadí do tříd A+ a A++, v příštích měsících začneme potkávat i A+++. 
Mohlo by se zdát, že mezi jednotlivými třídami skrývajícími se pod stejným písmenkem a lišícími se pouze počtem „plusů“ nebudou velké rozdíly. Opak je pravdou – chladnička nebo mraznička ve třídě A++ spotřebuje minimálně o 30% méně než spotřebič třídy A. 
Po nařízení Evropské komise z 1. července 2010 mohou být nové chladničky uváděné na trh pouze třídy A a vyšší. Třída A bez „plusu“ se tedy najednou stala nejhorší třídou mezi novými ledničkami. Při nákupu chladničky či mrazničky se dále rozhodujte podle objemu chladicího prostoru (měl by odpovídat aktuálním spotřebitelským nárokům vaší domácnosti), důležitý je i údaj o hluku. 
Výhodná je funkce „No Frost“ – zamezuje totiž tvoření námrazy, která výrazně snižuje energetickou účinnost spotřebiče, a zároveň snižuje riziko znehodnocení uskladněných potravin.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Kdy se vyplatí vyměnit starou ledničku za novou?

Říkáte si, že je zbytečné měnit starou ledničku, která stále ještě funguje? Výměnou starého elektrospotřebiče za nový ale můžete výrazně ušetřit elektřinu a ulehčit tak rodinnému rozpočtu. K největším žroutům elektřiny přitom patří právě chladničky a mrazničky, jejichž průměrné stáří je v českých domácnostech úctyhodných devět let. 
Nejnovější modely ledniček (A++) přitom spotřebují na svůj provoz až třikrát méně energie než jejich předchůdci z počátku devadesátých let. Koupě nového spotřebiče se vám tedy vyplatí zejména ve chvíli, kdy jej nahradíte modelem výrazně účinnějším, u lednic ideálně v energetické třídě A+ a vyšší. Rozhodnete-li se vyměnit starou ledničku vyrobenou před rokem 2000, energetická návratnost vaší investice bude kratší než pouhé dva roky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
FIERA a.s.
Poslat poptávku