Jaké terasové prkno je ideální pro bazén? Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Nabídka materiálů, zpracování a barev je příliš široká, než by ji jeden člověk nebo jeden článek mohl obsáhnout. Budeme se tedy v krátkosti věnovat výhodám a nevýhodám nejčastěji používaných materiálů. Kámen (přírodní, umělý), dlažba, dřevo nebo WPC? 

ODOLNÉ A NEBEZPEČNÉ

KÁMEN

Přírodní kámen je luxusní záležitostí a u mnoha bazénů ho nenajdete, nahradil ho kámen umělý, který je díky podstatně nižší hmotnosti a unifikovaným rozměrům pohodlnější na pokládku. Přesto však montáž vyžaduje dokonale rovnou plochu. Jeho nevýhodou je relativně omezená barevná a tvarová variabilita, poměrně vysoká cena. Z uživatelského hlediska je to pak především nebezpečí úrazu na tvrdém podkladu a také vysoká teplota, na kterou se kámen rozpálí. Navíc ze spár se po několika letech může začít uvolňovat písek, který si budete nosit do bazénu. Problém nastává při nutnosti výměny části terasy nebo jejím dobudování. Povrch není hladký, proto se špatně udržuje a špínu nelze odstranit.

DLAŽBA

Díky nízké ceně, velkému výběru velikostí, barev a vzorů a jejich vzájemné kombinaci, patří k tradičnímu a stále často využívanému povrchu v okolí bazénů. Většinou se však jedná o tzv. „startovací“ terasu, kterou si majitelé po několika letech nechávají vyměnit za praktičtější (např. WPC). Nevýhody dlažby jsou podobné jako u umělého kamene: tvrdost, neúnosně vysoká teplota, na kterou se rozpálí, spáry a dokonale hladký, rovný podklad. Oproti kameni se dobře čistí a udržuje, na druhou stranu je však velmi křehká a snadno praská. Praktičtější variantou je zámková dlažba, která však nepůsobí příliš esteticky, navíc v mezerách vyrůstá plevel a drží se špína.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), kamenná dlažba
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), kamenná dlažba
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), keramické dlaždice
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), keramické dlaždice

KRÁSNÉ A NÁROČNÉ

DŘEVO

Pro svůj krásný vzhled a příjemný měkký i hebký povrch, ale i příznivou pořizovací cenu, jsou exotická i tvrdá domácí dřeva vyhledávaným materiálem pro stavbu bazénových teras. Vzhledově je dřevo jistě šampiónem, bohužel pouze první rok, pokud mu nebudeme věnovat každoroční péči v podobě nátěrů a olejových impregnací. Právě náročná a drahá údržba vám dřevěnou terasu za pět let neúměrně prodraží. I přes veškerou péči dřevo jako 100% přírodní materiál rychle stárne, šedne, a co je horší, začnou se na něm dělat třísky, které jsou prokletím pro naše bosé nohy a zejména neposedné dětské nožičky.

Právě rodiče malých dětí by se dřevěné terase měli vyhnout také kvůli jeho extrémní kluzkosti při vlhkém počasí. Ani bezdětní majitelé jistě nechtějí trávit několik dní v roce broušením a natíráním, nehledě na to, že chlór či sůl, používané k desinfekci bazénu, zanechávají na okrajích terasy téměř neodstranitelné skvrny a mapy. Také kvůli vysoké nasákavosti se dřevo u bazénů příliš neosvědčuje. Na druhou stranu se s dřevem dobře pracuje a můžete ho seříznout do libovolného tvaru a příprava podkladu není zdaleka tak náročná jako u kamene či dlažby. Stačí nahrubo srovnat a vysypat drenáží (nejčastěji štěrkem).
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), dřevěná prkna s povrchovou úpravou
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), dřevěná prkna s povrchovou úpravou

BEZÚDRŽBOVÉ A BEZPEČNÉ

WOODPLASTIC® (WPC)

Vítězným povrchem pro bazénovou terasu jsou bezúdržbová kompozicová prkna woodplastic®. Jedná se o přírodní kompozicový materiál složený ze 60% z kvalitní dřevité moučky doplněné ze 40% jakostním polymerem a barvivem, což poskytuje optimální poměr mezi těmito surovinami. Užitné vlastnosti dřevoplastového materiálu se dají charakterizovat velmi stručně - extrémní životnost a odolnosti vůči prakticky všem vlivům, jako je déšť, UV záření nebo znečištěné prostředí, bez potřeby jakékoli údržby či napouštění toxickými nátěry. Jednoduše řečeno, vaše terasa z WPC bude vzdorovat všem povětrnostním a biologickým vlivům, podlaha se nezbortí po první zimě, prkna nenapadne hniloba, dřevokazná houba a ani hmyz, a navíc WPC odolá i chlóru či soli, pokud postavíte terasu v blízkosti bazénu.

Podrobnější informace najdete na stránkách www.mojeterasa.cz
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC

TIP: Duté nebo plné prkno?

U BAZÉNU SE VYHNĚTE DUTÝM PRKNŮM
K bazénu si pořizujte výhradně plná prkna! Plné profily jsou na stavbu venkovní terasy vhodnější. Není nutné terasu spádovat, nemusí se kotvit k podloží, mají vysokou nosnost. Jedinou nevýhodou je snad jejich vyšší cena a hmotnost.
U dutých profilů je nutné při montáži zajistit, aby prkna měla spád, proto jsou k bazénu naprosto nevhodná. Už u středně velké terasy je spád uživatelsky velmi nepříjemný. Navíc na ně nelze montovat zastřešení bazénu. „Prakticky to znamená, že voda, která se při dešti či sněžení dostane dovnitř dutých prken, musí odtéct ven. V opačném případě hrozí za extrémních zimních podmínek popraskání vlivem roztažnosti ledu,“ vysvětluje odborník na WPC terasy ing. Jiří Hegr z firmy WPC-WOODPLASTIC, s.r.o.
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC
Foto: WPC-WOODPLASTIC