Jakou zeleninu můžeme v zahradě sklízet v zimě? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Některým druhům zeleniny nevadí v zimě chlad a sníh je pro ně naopak dobrou izolační vrstvou poskytující zároveň vláhu. K nejodolnějším patří kapusty, zimní pórek a černý kořen. Ovšem i těmto rostlinám vadí suché holomrazy, proto je třeba okolo jejich krčků a nad kořínky nakopčit zeminu a nebo kompost, načež záhon zakryjeme chvojím nebo netkanou textilií, slámou či listím. Ochrana přitom není důležitá jen kvůli holomrazům, ale i prudkému slunci. Záhon proto alespoň přistíníme rohoží, pokud již nic jiného.

Jistou odolnost má i zelí, to se však sklízí nejdéle na podzim v závislosti na odrůdě. Ale skutečným zimním držákem je hlávková kapusta, která snese i mrazy okolo -10 °C. V případě kapusty je doporučeno preferovat ochranu před sluncem a zvěří netkanou textilií. Ideální jsou odrůdy Tarvoy, Alaska a Arkta. Odolná je též kapusta kadeřávek, jejíž listy lze též sklízet po celou zimu.

Velice odolná je také kapusta růžičková, která má tu výhodu, že můžeme postupně sklízet dílčí malé kapustičky, nikoli celé rostliny – i to je však možné. Záleží jen na potřebě množství kapusty ke zpracování. K přezimování jsou vhodné například odrůdy Content, Lunex a Rosella. V případě růžičkové kapusty však nedoporučujeme zakrývání netkanou textilií, jelikož se na ni špatně fixuje.
Kapusta
Kapusta
Velice odolný je také zimní pórek, který můžeme sklízet postupně od podzimu do jara. I v případě pórku však musíme vybírat zimní odrůdy, například Blizzard, Porvite a Elefant. Na podzim každou rostlinu pořádně nakopčíme, čímž se nám protáhne žádoucí vybělená část pórku. Co pórku vadí, je střídaní mrazů a oblevy, jelikož za opakovaného zmrznutí a roztávání začnou rostliny hnít. Za takového počasí je již lepší rostliny sklidit. Naopak ale zimní odrůdy pórku dobře snesou i holomrazy.

Další zimní zeleninou je černý kořen, který je typický svými velice dlouhými a křehkými kořeny. Nejčastěji se u nás pěstuje odrůda Libochovický. Při sklizni je třeba použít vidle s dlouhými bodci, abychom kořeny nepoškodili.
Sklizený pórek
Sklizený pórek
Zimu též přečkává bez úhony křen, který však obvykle nepěstujeme, ale necháváme volně růst, kde se sám vyskytne. Navíc o něj vůbec nemusíme pečovat a platí, že čím starší kořeny jsou, tím jsou lepší. Celoroční, bezpracná sklizeň je u křenu samozřejmostí.

Též zimní cibule je vytrvalá zelenina, kterou můžeme sklízet po celý rok, dokonce i v zimě, lze ji však i rychlit v květináči za oknem. Zimní cibule se také nazývá sečka, sibiřská cibule nebo ošlejch. Pěstována je hlavně pro zelenou nať, kterou sklízíme průběžně. Zimní cibule je blízce příbuzná naší dobře známé kuchyňské cibuli. Nejpopulárnější je tato rostlina v Číně, ale dostala se již i k nám. Zimní cibule snese mrazy až do mínus dvaceti stupňů. U nás si pořídíte odrůdy Bajkal, Augusta, Gerda, Hiberna a Ambition.
Sibiřská cibule a černý kořen
Sibiřská cibule a černý kořen
Zdroj: hobby.idnes.cz, ČESKÉSTAVBY.cz, wikipedia, shutterstock