Jaký je rozdíl mezi štěpkovačem a drtičem větví Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Štěpkovače a drtiče si lidé často pletou. Jaké jsou mezi štěpkovačem větví a drtičem rozdíly, a který je právě pro naše potřeby ten pravý? Využijeme štěpkovač při přípravě kompostu, nebo musíme sáhnout po drtiči? A umí drtič drtit pouze větve?

V každém případě v zahradě využijeme obojí, ale jak kdo. Pokud chcete větve využít k zátopu, potřebujete štěpkovač. Štěpkované větve představují větší kusy, které se hodí k vytápění. V kompostu by se naopak těžko a dlouho rozkládaly. Drtič naopak větve rozdrtí na miniaturní kousky, které se následně rychle rozkládají, a které nejsou vhodné k zátopu. Můžeme je přidat do kompostu, ale můžeme je využít i jako mulč, nebo i přidat na záhony a zarýt.

Stinnou stránkou běžných zahradních štěpkovačů je jejich problematická práce s čerstvými větvemi. Štěpkovače jsou jinak celkem tiché a jejich výsledným produktem jsou kusy větví velké 1 až 3 cm. Na rozdíl od drtiče jsou štěpkovačem větve drcené pomocí ozubeného kola. Avšak právě toto ozubené kolo si nedokáže poradit s čerstvými větvemi a důvodem je čerstvá kůra. Ta se často neoddělí a jednotlivé kousky dřeva na ní zůstanou viset, zůstanou kůrou spojené. Čerstvé větve se ve štěpkovači též rády zaseknou, načež jej musíme přepnout na zpětný chod. Je proto třeba nechat větve nejprve proschnout, a to alespoň několik týdnů a v suchu, pod přístřeším. Kůra se pak snáze oddělí.
Štěpkovač Powersilent 2800, zdroj: Mountfield
Štěpkovač Powersilent 2800, zdroj: Mountfield
Štěpkovač Powersilent 2800, detail ozubeného kola, zdroj: Mountfield
Štěpkovač Powersilent 2800, detail ozubeného kola, zdroj: Mountfield
Drtič Powercut 2500, detail nožů, zdroj: Mountfield
Drtič Powercut 2500, detail nožů, zdroj: Mountfield
Zato drtiče jsou velice hlasité, ovšem výsledkem je jemná drť, která se poté snadno rozkládá v kompostu a nebo v podobě mulče. Rozdrcené větve je též možné nasypat rovnou na záhony. Drtiče nemají na rozdíl od štěpkovačů problém ani s čerstvými větvemi. Větve tedy můžeme rovnou drtit –ihned po provedení třeba zimního řezu. Drtiče jsou vybavené silnými rotujícími noži, na něž se nemá tlačit, větve prostě do drtiče netlačíme silou, ale necháme je, aby si je postupně podával. Stačí jen mírný tlak rukou. Zároveň je třeba používat ochranné rukavice a brýle a vyhnout se obnažení většiny těla.

Zásadní je pro štěpkovače i drtiče výkon. Ten by měl být alespoň 2 kW. Dále je vždy vhodné vybrat stroj, kterému můžeme vyměnit rotační nože (drtič) či ozubené kolo (štěpkovač). Tyto zásadní součásti zařízení se prostě mohou poškodit a levnější bude určitě jejich výměna než pořízení nové techniky, byť není zrovna extrémně drahá.

Je též třeba řešit, kam bude drcený materiál padat. Určitě je lepší technika s košem, který jednoduše vysypeme. Běžné zahradní elektrické drtiče si pořídíme za cca 3000 korun, štěpkovače jsou o něco dražší. Pokud však nechceme štěpkou vyloženě vytápět, vystačíme si zcela s drtičem. A pozor –nepleťme si drtič větví s drtičem zahradního (resp. kuchyňského) odpadu – ten nadrtí zcela vše, co patří do kompostu, ovšem právě s výjimkou větví.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, mountfield.cz
Drtič Powercut 2500, zdroj: Mountfield
Drtič Powercut 2500, zdroj: Mountfield
Štěpka, zdroj: Mountfield
Štěpka, zdroj: Mountfield
Drť, zdroj: Mountfield
Drť, zdroj: Mountfield