Jakými způsoby uskladnit česnek Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Bez česneku se v současné české (ale nejen české) kuchyni neobejdeme, je oblíbeným a zdravým ochucovadlem, kořením, byť jej vlastně pěstujeme spolu se zeleninou a jako zeleninu. Najít ale dnes v obchodech opravdu kvalitní, silný česnek, s velkým obsahem silic, ze kterého začneme rychle slzet, je problematické. Jak si ale vlastním úsilím vypěstovaný česnek uskladnit, aby vydržel a sloužil v kuchyni co nejdéle?

Vázání copů

Stejným způsobem se uskladňuje i cibule, přičemž takto uskladněný česnek (a cibule) působí na místě svého zavěšení jako dekorace. Pokud však tuto „dekoraci“ necháte v běžné obytné místnosti, nejčastěji v kuchyni, je třeba vázat copy menší, aby se co nejrychleji spotřeboval a nechat zde k běžnému používání vždy jen jeden. Ostatní zavěsíme na suché, větrané, tmavší a chladné místo – nejlépe na větranou půdu s dobře izolovanou střechou. Pro tento způsob uskladnění česneku jsou zásadní čerstvé rostliny i se zeleným stvolem. Buďto si sami zapletete svůj česnek a nebo si jej koupíte zapletený na trhu. Ovšem v běžném obchodě se vám to nepodaří. Při vázání copů je dobré použít i provázek, aby byly pevnější.

Zamrazení česneku

Česnek lze velmi úspěšně i zamrazit, aniž by ztrácel své vlastnosti a zachoval si i svou šťavnatost. Před zamrazením stroužky oloupeme a zbavíme všech nečistot, rozložíme je v mrazáku na podložku a necháme zamrazit. Poté je vložíme do mikrotenového sáčku a uschováme v mrazáku. Kdybychom je rovnou vložili do sáčku a v něm nechali zamrazit, vznikne nám nevzhledný chuchvalec, ze kterého budeme stroužky těžko odsekávat.
Česnek a cibule uvázané do copů
Česnek a cibule uvázané do copů

Sušení česneku

Zajímavým způsobem uskladnění česneku je i sušení. Česnek takto vydrží dokonce nejdéle – až 2 roky. V tomto případě nakrájíme oloupané stroužky česneku na tenké plátky a rozprostřeme na podložku. Použít můžeme též sušičku, ovšem jen při nižší teplotě sušení, aby se nám z česneku nevytrácely účinné látky. Ideální je podložka s malými dírami, aby se k česneku dostal vzduch ze všech stran. Česnek takto necháme sušit 2 až 5 dnů v závislosti na tloušťce plátků, poté jej nasekáme na drobno a nebo rozmixujeme v mixéru. Když jej necháme sušit déle, nic nepokazíme, ba naopak. Vzniklý prášek vložíme do kořenky, respektive do jakékoli uzavíratelné nádoby. Usušit lze dokonce i celé palice česneku, ovšem to nelze ve snopu umístěném v kuchyni někde u sporáku. Potřebujeme suché, chladné, tmavší a dobře větrané místo (viz výše). A nakonec samozřejmě kontrolujeme, zda uskladněný česnek nezačíná plesnivět.

Česnek naložený v oleji

Stejně jako nakládáme v oleji například hermelín, lze naložit i česnek, třeba i spolu s chilli papričkami. Stroužky oloupeme a zbavíme nečistot, vložíme do uzavíratelné skleničky a zalijeme olivovým či slunečnicovým olejem. Trvanlivost prodloužíme uskladněním v lednici a vybíráním stroužků vždy čistým nástrojem. Česnek pak používáme úplně stejně jako čerstvý, vždy jen necháme olej trochu odkapat, pokud jej nechceme mít v chystaném jídle příliš.

Uskladnění česneku na krátkou dobu

Provedeme to prostě tak, že od sebe oddělíme stroužky, necháme ve slupce a vložíme do plastové krabičky či sklenice. Nádobu s česnekem uložíme na suchém a temném místě. Ovšem jde jen o okrajové řešení – nádoba vždy nasaje aroma česneku a česnek takto také nevydrží příliš dlouho. Pořád je ale tento způsob lepší, než nechat palice česneku ležet v kuchyni na polici. 
Česnek, papričky a rajčata v oleji
Česnek, papričky a rajčata v oleji
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com