Jaro a příprava pokojových rostlin Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Zima je se svou vládou skoro pryč a na dveře pomalu klepe voňavé jaro. Začíná se oteplovat a prodlužovat den. S příchodem jara jsou spojeny nejen velikonoce a práce na zahrádce, ale také přípravy pokojových rostlin na jarní teplo a slunce.

Je všeobecně známo, že přes zimu pokojové rostliny procházejí obdobím vegetačního klidu. Jsou vystaveny řadám rizik jako je průvan, časté výkyvy teplot, nepříznivé účinky působení ústředního topení a pak jsou tu také nejrůznější škůdci a choroby.

S jarem přicházejí nové přírůstky, rostliny nasazují květ a je tedy na co se těšit. Pestré květy a mnohdy i vůně zútulní a zpříjemní bydlení a zlepší náladu. V březnu končí klid většině pokojových rostlin a před obdobím vegetace je třeba provést kontrolu a ošetření rostlin.

Některým rostlinám je třeba vyměnit zeminu. Někdy je nutno je přesadit do většího květináče v případě, že kořeny zaplní obal a rostlina nemá prostor pro svůj růst.
Důkazem nedostatku místa je zastavení růstu, žloutnutí listů či mech usazený na substrátu. Přesazením tak předejdeme nemocím. Nejdříve však rostlinu důkladně zalijeme, přesazuje se tak lépe, jde snadněji vyndat z obalu a nepoškodí se tolik kořeny. Poté rostlinu vyjmeme ze starého obalu, důkladně očistíme kořeny, případně staré kořeny odřežeme. Na dno nového obalu umístíme štěrk nebo keramzit. Vytvoříme tak drenážní vrstvu, na kterou nasypeme vrstvu zeminy nebo speciálního substrátu pro danou rostlinu. Odtokové otvory však musí zůstat volné.
Kořenový obal posadíme na vrstvu substrátu a doplníme květináč zeminou nebo substrátem. Prsty stlačíme a substrát doplníme na úroveň paty stonku. Rostlinu dobře zalijeme a postavíme na světlé místo, ne však na přímé slunce.
Zelenec
Zelenec
V období růstu květin také zvyšujeme zálivku a výživu. Dbáme však na to, abychom rostlinu zbytečně nepřelévali a nezpůsobili její úhyn. Hnojíme také opatrně: na začátku jara méně než na vrcholu vegetace. Výživa sice podporuje růst rostlin, ale bohužel na úkor nasazování květů. Vysokou koncentrací bychom také mohli rostlině více ublížit než jí dopřát. Je třeba proto dbát rad uvedených na každém hnojivu a z počátku jara hnojit slabými koncentráty. V dnešní době existuje na trhu řada hnojiv, ať už tekuté či krystalické, minerální, hnojivo v tyčinkách a tabletách (např. AGRO CS, Substral a další). Pokud jsme rostlinu čerstvě přesadili, nová zemina již obsahuje dostatek živin, doporučuje se tedy 6 – 8 týdnů nehnojit. Rostlinu nikdy nehnojíme, je-li substrát suchý, abychom nespálili kořeny.

Na jaře rostlinám dopřáváme také některé kosmetické úpravy. Zastřihováním je tvarujeme a usměrňujeme jejich růst. Mnozí se bojí použít nůžky, rostlině tím však jen pomůžeme. Zhoustne, vytvarujeme ji do libovolného tvaru a rostlina nám tak nepřeroste přes hlavu. Další kosmetickou úpravou, kterou květinám dopřejeme, je jarní sprška. Květiny lehce osprchujeme vlažnou vodou. Rostlině tím pomůžeme od prachu usazeného na listech, který zabraňoval listům dýchat. U rostlin větších rozměrů je možné listy otřít vlhkých hadříkem.
Hnojiva
Hnojiva