I přes nepříznivý vývoj stavebnictví v roce 2012 se společnosti HELUZ podařilo prodat stejné množství materiálu jako v předchozím roce. Dle předběžných hospodářských výsledků zaznamenala skupina HELUZ mírný zisk. Narostl export, především na Slovensku a v Rakousku. I v letošním roce se HELUZ zaměří na posílení exportu, bude také investovat do dalšího rozšíření výroby.

„Export na Slovensku se zvyšuje dlouhodobě, v loňském roce byl 13% a i pro rok 2013 očekáváme další progresi. Pomalu začínají být vidět i nárůsty na rakouském trhu. V Polsku je stav již několik let setrvalý,“ komentuje vývoj exportu obchodní ředitel Ing. Jan Krampl. „V roce 2012 tvořil export 17% naší produkce, pro rok 2013 očekáváme zvýšení o 1-2%,“ dodává.

Investice čekají především závod v jihomoravském Hevlíně, kde je vzhledem ke zvyšující se poptávce po cihlách s integrovanou izolací plánováno rozšíření výrobní linky na cihly plněné polystyrenem a dále instalace nového drtiče, který bude sloužit k přípravě suroviny pro oba výrobní provozy. V Dolním Bukovsku proběhla hned z kraje roku velká oprava pece, plánováno je i rozšíření ploch. Generální údržba pecí, jejímž výsledkem bude další zvýšení kvality, již probíhá také v Libochovickém závodě.

Vyrábět se budou především cihly s vysoce tepelněizolačními parametry, jako jsou cihly typu STI, Family a cihelné bloky s integrovanou izolací Family 2v1, které jsou vhodné k výstavbě nízkoenergetických a pasivních domů bez dodatečného zateplení. „Situace v českém stavebnictví stále není příznivá. Snižuje se počet státních zakázek, které byly pro mnohé firmy primárním zdrojem práce. Lidé se bojí půjček a i v případě stavby rodinných domů či jejich rekonstrukcí se snaží šetřit. Mnohem více zvažují poměr ceny a kvality, a tak věříme, že jim cenově dostupným kvalitním materiálem můžeme nabídnout vhodné řešení,“ dodává Krampl.

Zdroj: www.heluz.cz
Cihelna Libochovice
Cihelna Libochovice
Cihelna Dolní Bukovsko
Cihelna Dolní Bukovsko
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku