Jste připraveni na sníh? Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Zima se opět přihlásila, na horách už je bílo a na majitele nemovitostí čekají několikaměsíční starosti se sněhem. Odborníci radí situaci nepodceňovat a vhodné ochranné prvky namontovat na střechy i v nížinách a ve městech, dokud nejsou zasypány. Sněhové zábrany lze v nižších polohách instalovat i během zimy, pokud přijde obleva a sníh a led ze střech dočasně zmizí. Pokud je tedy vaše střecha nyní pokryta silnou vrstvou sněhu a vy jste instalaci zábran nestihli, nesmutněte a počkejte si na první oblevu. Určitě přijde, zimy poslední dobou připomínají aprílové počasí.

Investice několika tisíc korun do kvalitních sněhových zachytávačů a rozrážečů vám může zachránit nejen majetek, ale dokonce i zdraví. Sjíždějící mokrý sníh vážící stovky kil každý rok způsobuje nejen hmotné škody, ale i  vážná zranění a ta se vyčíslit nedají. 
Jak tedy svůj dům a majetek chránit?Jaký typ, materiál a kolik bezpečnostních prvků vybrat do konkrétní sněhové oblasti nebo pro konkrétní stavbu?

Bezpečnostní systém střech určuje sněhová mapa

Pro ochranu domu je nejdůležitější samotné řešení střechy, její spád a výběr vhodné střešní krytiny. Už při projektování střechy by se však mělo myslet i na výběr a množství vhodných bezpečnostních prvků dle dané klimatické oblasti. 
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Výběr a především počet zábran určují tabulky výrobce zábran. Sněhové pásmo je dáno tzv. sněhovou mapou, která je přílohou normy „Zatížení stavebních konstrukcí“ a je vytvořena dle podkladů Hydrometeorologického ústavu. Většina území ČR se nachází v 1-4. sněhové oblasti, kde je průměrná hodnota zatížení sněhem mezi 70 -250 Kg sněhu na m2, což odpovídá 14 - 40 cm vrstvě mokrého sněhu. V horské oblasti však bývá zatížení střechy vyšší než 320 kg/m2

Pozor na laické nebo necertifikované zábrany!

Z praxe známe případy, kdy majitelé doplatili na to, že si nechali místo originálních zachytávačů namontovat klempířem vyrobené nebo necertifikované zábrany, které nevydržely nápor sněhu a pojišťovna odmítla škodu hradit právě z důvodů neoriginality systému.

Poraďte se s odborníkem

Výběr zachytávačů a ostatních bezpečnostních prvků rozhodně konzultujte s projektantem a výrobcem krytiny. Případně, že jde o starší rodinný domek nebo nevyhovující krovy, je třeba poradit se také se statikem. 
Foto: Lindab
Foto: Lindab

Zajímavost: Co dokáže sníh 

Z jednoho centimetru sněhu vznikne přibližně jeden milimetr vody. Pokud uvážíme, že litr vody váží jeden kilogram, vychází nám, že největší nebezpečí pro střechy budov nastává, když napadne více než půl metru sněhové pokrývky. 
Zatímco kubík čerstvého sněhu váží asi 100 kg, starý mokrý sníh je až 3krát těžší. Nejtěžší a nejnebezpečnější je také sníh, který padá, když se teplota vzduchu pohybuje kolem nuly. Za jeden jediný den dokáže na horách napadnout až metr sněhu, ve městech zhruba 30 centimetrů.
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Sněhové zábrany jsou doporučeny a mnohdy také projektem předepsány pro střechy o sklonu vyšším než 10o. Systém Lindab Safety je tvořen dvojicí trubek o průměru 32 mm. Délka trubek je 3 m a konce jsou uzpůsobeny pro vzájemné napojení zasunutím. Trubky jsou osazeny do konzol, které se liší dle druhu krytiny. V nabídce je také zjednodušená jednotrubková zábrana určená pro klasické taškové krytiny, střechy s malým sklonem a mírným sněhovým zatížením. Sněhové zábrany jsou instalovány v jedné či více řadách nad sebou, dle délky střechy a sněhového zatížení.
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Pro horské oblasti je bezesporu vhodný systém Protect vyznačuje se masivností a vysokou únosností jednotlivých komponentů. Oproti jiným systémům je velice variabilní, dotažený do detailu a obsahuje široký výběr prvků. Například trubkové protisněhové zábrany mohou obsahovat až 3 trubky nad sebou, takže množství zadrženého sněhu je enormní (Lindab Protect).
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Zábrany není nutné instalovat po celém obvodu střechy. Samozřejmostí jsou nad vchody, chodníky, parkovišti nebo tam, kde potřebujeme chránit přilehlý majetek. Naopak, v místech kde nebezpečí nehrozí, si můžeme dovolit nechávat sníh volně sjíždět ze střešních ploch. Ulehčíme tak krovům a vyhneme se potížím s rychlým táním větší masy sněhu v jarních měsících. Mezi bezpečnostními prvky patří rozrážeče sněhu nebo speciální tašky s výstupky, které sjíždějící masu roztrhá na menší díly (Lindab Protect).
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Trubkové nebo-li tyčové sněhové zachytávače tvoří dvě nebo tři trubky nad sebou, které vytvoří dvacet až třicet centimetrů vysokou zábranu. Ta znemožní, aby těžký a mokrý sníh nahromaděný na střeše sjel nekontrolovaně dolů a způsobil škodu (Lindab Protect). 
Foto: Lindab
Foto: Lindab
V  nížinách a běžné zástavbě je velmi vhodné využít odlehčený systém Safety. Používá jednodušší systém ukotvení a obsahuje menší počet prvků. To se příznivě projeví nejen v ceně, ale i v nižší montážní náročnosti (Lindab Safety). 
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Pokud máme stavbu v mírnější sněhové oblasti a zábrany nám masu sněhu udrží v jedné řadě, tak se nainstaluje zábrana pouze k okapové hraně. Vyšší sněhové oblasti vyžadují instalovat zábrany dokonce v několika řadách, aby se váha sněhu rozložila po dvou, třech, čtyřech metrech v délce střechy (Lindab Protect).
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Samovolný skluz sněhu ze střech nejvíce ovlivní konstrukce střechy, zejména její sklon. Od sklonu 50o výše se prakticky čerstvý sníh na střeše neudrží (Lindab).
Foto: Lindab
Foto: Lindab
Větší množství sněhu na střeše a jeho následný samovolný skluz může nejen poškodit samotnou střechu, ale je velkým nebezpečím pro osoby, automobily apod. v prostoru pod ní. Proto je třeba ochranu proti sněhu nepodceňovat (Lindab).
Foto: Lindab
Foto: Lindab