Kachlová kamna pomalu vstávají z popela Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Zmíní-li se někdo o kachlových kamnech, většině z nás se vybaví venkovská pec, kynuté buchty v pekáčku a také hloupý Honza. Dnešní kachlová kamna jsou však investicí spojující moudrost předků s moderním designem. A nejen to – jsou ekologická, ekonomická a zdraví prospěšná. Navíc se v dnešní době stále rostoucích cen energií stává dřevo jedním z nejdostupnějších a nejlevnějších prostředků pro vytápění. Kachlová kamna slouží lidem už přes 700 let a za tu dobu prošla velkou proměnou. V interiéru jsou nepřehlédnutelná a zpravidla se stávají jeho dominantou.

Není to tak dávno, co se lidé pod tíhou modernizace kachlových kamen zbavovali a pořizovali si moderní systémy vytápění. V té době nikdo netušil, jak se stane vytápění kachlovými kamny počátkem 21. století oblíbené a žádané. Důvodů je celá řada a rozhodně to není pouze představa, jak si v teploučku lenošíte v zápecí a posloucháte praskající dřevo. Originální kachlová kamna nemají žádnou kovovou vložku, jsou dvouplášťová a skládají se z kvalitního šamotu a vnějšího pláště v podobě glazovaných kachlí.

Sálavé teplo

Kachlová kamna jsou proti ostatním způsobům topení podstatně výhodnější, tepelnou energii totiž do prostoru přenášejí takzvaným sálavým způsobem. Teplo se šíří rovnoměrně všemi směry od zdroje, vzduch v místnosti se však neprohřívá a zahřívají se přímo předměty, které se v interiéru nacházejí. Tento typ vytápění je považován za nejpřirozenější a pro lidský organismus nejzdravější. Teplo sálá z celé keramické plochy, která má relativně nízkou teplotu (do 60oC) a tudíž nehrozí nebezpečí, že se o kamna někdo popálí.
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Kamna mohou sloužit k vytápění jedné či více místností, s kamnovou vložkou pak mohou dosahovat výkon až 40 kW, což postačuje k vytopení celého domu.

Na víkend stačí lehká kamna

Lehká kachlová kamna mají za úkol vytopit určený prostor v krátkém čase, mají však omezenou akumulační schopnost, což je předurčuje pro použití do chat, chalup či krátkodobě využívaných prostor.

Středně těžká kachlová kamna jsou využívaná jako alternativní zdroj tepla v objektech s centrálním vytápěním, nebo pro překlenutí na vytápění přechodných období jara a podzimu.
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Těžká kachlová kamna jsou využívaná jako hlavní zdroj tepla pro celý dům. Tepelná akumulace takových kamen je zhruba 24 až 48 hodin. Těžká kachlová kamna jistě nepřehlédnete, jsou totiž skutečnou dominantou místnosti.

Podle druhu ohniště kachlová kamna dělíme na klasická s popelníkembezroštová. V bezroštovém provedení se dřevo spaluje pomaleji a přikládá se méně často. Naproti tomu se kamna s popelníkem rychle ohřejí, ovšem je nutné častěji přikládat. Systém čištění a přikládání lze řešit takzvaně za stěnou, čili venku z místnosti (třeba z chodby). Velkou výhodou je, že při manipulaci s palivem či popelem pak neznečišťujeme vytápěnou místnost a usnadníme si tak i práci s úklidem.
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Výhody a nevýhody kachlových kamen

Obecnou nevýhodou kachlových kamen je jejich pořizovací cena. Musíme si uvědomit, že jde o investici pro několik generací. Životnost správně postavených kachlových kamen je až 100 let. Na rozdíl od krbů budou kachlová kamna sálat teplo ještě dvanáct hodin poté, co jste přestali topit, jsou totiž akumulátory tepla. Přinášejí do domu neopakovatelnou atmosféru a zpříjemní a zútulní interiér. Za zmínku stojí i to, že tento způsob topení nevysouší vzduch interiéru. Vítané je individuální řešení, které má téměř neomezené možnosti. Jedná se o ekonomicky nenáročné topení s pozitivním vlivem na naše životní prostředí. Účinnost vytápění je zhruba 80 až 90 %. O umístění kamen se doporučuje přemýšlet už ve fázi projektu, včetně polohy komínu, jeho výšky, velikosti komínových průduchů a podobně.
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Čím a jak topit?

Kachlová kamna jsou konstruována výhradně pro spalování dřeva a dřevěných briket. Jako náhradní palivo je možné spalovat brikety z hnědého uhlí, to se však nedoporučuje z důvodu zanášení kamen. I pro dřevo totiž platí určitá pravidla. Spalovat syrové a mokré dřevo se nedoporučuje a hlavně se to nevyplácí. Dřevo z čerstvě poraženého stromu obsahuje zhruba 50 % vody, spalováním takového dřeva se jednak moc neohřejete a jednak zanášíte komín, což může způsobit jeho poškození. Naštípání dřeva výrazně urychlí jeho vysoušení. Pro dosažení maximální účinnosti při topení a vzniku minimálního množství škodlivin při spalování používejte tři roky staré, vhodně uskladněné dřevo se zbytkovou vlhkostí 10 %. Nejvhodnějším palivem je dřevo bukové nebo březové.

Spotřeba dřeva je velice nízká. Po montáži kachlových kamen se v nich nedoporučuje topit po dobu nejméně 28 dnů. Veškeré potřebné informace, rady a tipy vám poskytne zkušený kamnář, který bude vaši zakázku realizovat. Intenzita topení se určuje množstvím paliva v kamnech, které se přikládá pouze na žhavé dřevo. Při zatápění je vhodné pozvolné prohřívání kamen tak, aby nedošlo vlivem teplotních rozdílů k jejich poškození.
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Pro správnou funkci jakéhokoli topidla, krbem počínaje a kachlovými kamny konče, je třeba ovládat kamnářské umění. Kamnář musí umět spočítat tepelné ztráty místností, měl by posoudit statiku nosných konstrukcí, kvalitu komína a znát platné normy. Precizní analýza tepelné potřeby doporučí, jak mají být kamna velká, jaký je nutný komín a podobně. Správně navržená kamna do komína nepustí ani trochu tepla, které tak zůstane v místnosti.

Každá kamna jsou originálem. Na základě představ zákazníka a praktických zlušeností dodavatele lze provést počítačový návrh, který může usnadnit rozhodování při výběru kachlových kamen. Obraťte se na odborníky, provedou vás kamnářskou alchymií a společně s vámi najdou nejlepší řešení.
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
Foto: KAMNÁŘSTVÍ PLOCR
KAMNÁŘSTVÍ Milan Plocr Poslat poptávku