Kachlová kamna zažívají opět velký boom. Již naše babičky a dědečkové věděli, že nejlépe je za kamny. Ptáte se jakými? No přece kachlovými! Jsou nejen topidlem, ale také vkusným prvkem v kuchyni, hale či v obývacím pokoji. V neposlední řadě tato kamna nabízejí možnost relaxace na vyhřáté plotně. Zimní večery strávené s knihou v ruce budou s teplými zády o to příjemnější.

Něco z historie
Do Čech se kamna dostala ve 13. století a postupně začala nahrazovat otevřené krby. Kamna z kachlí však byla v dávných dobách věcí luxusu, takže si je mohli dovolit jen skutečně bohatí a vlivní lidé. Často byla používána na hradech, zámcích, klášterech a sídlech šlechticů. V té době nesla prvky gotiky, renesance, baroka i romantismu. Až koncem 19. století se kachlová kamna dostala do domácností. Byla vyráběna původně v hnědé a zelené barvě.

Kamna nebo krbová vložka?
Kdo je zastáncem názoru, že kachlová kamna patří jen na chalupu, je na omylu. V současné době je na trhu mnoho druhů keramického povrchu kachloví v nejrůznějších odstínech a vzorech a je možno mnoho architektonických řešení. Pořízení kachlových kamen bez krbových vložek je sice náročnější a dražší, ale v budoucnu toto rozhodnutí oceníte.

Teplovzdušná kamna
Krb nebo kamna s vložkou patří mezi horkovzdušná topidla, která ohřejí vzduch na vysokou teplotu, ten následně způsobuje víření přepáleného prachu a pokles vzdušné vlhkosti. Jsou ideální pro vytápění více místností jako hlavní či podpůrné topení. Teplo se přenáší do místnosti vzduchem, který se ohřívá na horkém povrchu kovového jádra a stoupá vzhůru větrací mřížkou anebo větrací kachlí.

Místnost je poměrně rychle vytopena, po vyhasnutí kamen se však bohužel poměrně rychle ochladí. Jako palivo je vhodné dřevo. Pokud jsou však kamna opatřena ve spalovacím prostoru roštem, můžeme topit hnědým a černým uhlím. Další možností je topit topným olejem či plynem zemním nebo zkapalněným. Pro tuto alternativu je nutné zajistit vhodnou topnou vložku. Nevýhodou krbů je, že v blízkosti tepelného zdroje je horko, zatímco druhý konec místnosti je chladný.

Klasická kachlová kamna
Kamna bez krbových vložek patří mezi topidla akumulační, v nichž se teplo rozšiřuje sáláním. Kachlová kamna jsou pro lidský organismus nejzdravější a nejekologičtější zdroj tepla. Při spalování dřeva totiž vznikají záporné ionty, které jsou velice přátelské k lidskému organismu. Zbavují nás revmatických potíží a navozují příjemnou atmosféru, která pomáhá uvolnit stres. Umějí využít energii lépe než ostatní topidla na tuhá, kapalná a plynná paliva.
Foto STAKA - stavba kachlových kamen a krbů
Foto STAKA - stavba kachlových kamen a krbů
Kamna z kachlí si získala svou popularitu pro svoje osobité kouzlo, které dokáže interiér rázem proměnit v něco nevšedního. Jsou nejen dekorativní, ale vlastnictví kachlových kamen nese i řadu výhod. Místnost je vyhřívána velkou plochou kamen. Oproti krbům se teplo šíří rovnoměrně. Další výhodou, kterou ocení zejména alergici, je fakt, že ohřátý vzduch spolu s rozvířeným prachem necirkuluje rychle po místnosti. Teplo z vnitřku kamen postupuje ze šamotových tahů do obkladů a pomalu se šíří po pokoji. Vzniklé teplo se v kachlích akumuluje a dlouho vydrží. Takže ráno když vstanete, kachle jsou teplé ještě dlouho po vyhasnutí v kamnech.
Dalším plusem je minimální doba obsluhy při maximální době topení.

Jedinou nevýhodou je delší časový interval k rozehřátí kamen. Tato kamna jsou určena pro vytápění pouze jedné místnosti. Teplo do místnosti přinášejí sáláním; jsou pro ně charakteristické dvouplášťové vyzděné ohniště a kouřovody, které jsou umístěné na dně. Odvádí topné plyny vznikající při spalování do komína a současně odevzdává teplo stěnám kamen. Druhem paliva pro tento typ kamen je dřevo a hnědé brikety při účinnosti minimálně 70 %. Originální kachlová kamna jsou plně keramická a nemají žádnou krbovou vložku.


Relaxace
Nízká teplota povrchu okolo 50 – 60 °C dává možnost širšího využití. Při konstrukci kamen je dobré myslet na odpočívací část či část určenou k ohřevu pokrmů. Vyhřátá lavice doplněná polštářky přímo láká k relaxaci.

Kachlový sporák (kachlák)
Ideální je spojení kachlových kamen s kachlovým sporákem se zápecím. Pochopitelně jsou určeny výhradně do kuchyní pro vaření. Vaří se na plotně, pod kterou je umístěna trouba a ve stejné úrovni dvířka na přikládání jako za starých časů. Pomocí moderních kachlí lze ve vaší kuchyni vytvořit skutečně originální mistrovské dílo.

Realizace
Samotná realizace kamen zabere minimálně 1 týden. Dále se vše odvíjí podle členitosti vnitřních tahů a na příslušenství. Myslete na to, že jakékoliv nedodržení technologických kroků se může vymstít. Proto je dobré kachlová kamna pořídit u odborníka, který vám kamna nejenom postaví, ale také pomůže zvolit správný typ, který je vhodný pro váš dům. Navíc kamna dovybaví důmyslným kováním. Taková odborně postavená kamna s pecí či sporákem vás také mohou vyjít na několik desítek tisíc. Myslete však na to, že je to investice na celý život, která se, co se týče praktičnosti, vyplatí. Myšlenku, postavit kamna svépomocí raději zavrhněte hned zpočátku. Jde o velice náročnou stavbu, co se týče vnitřního systému tahů. Bez odborných znalostí a zkušeností profesionála se zkrátka neobejdete.

Obsluha a údržba
Obsluha kamen je velice jednoduchá. Dřevo za vysokých teplot dokonale shoří, takže vzniká minimum popela bez dehtu a sazí. Tím se stává topení ekologické.
Foto STAKA - stavba kachlových kamen a krbů
Foto STAKA - stavba kachlových kamen a krbů