Kámen přinese do interiérů noblesu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Přírodní kámen je v interiérech oblíben pro svůj přírodní původ, krásnou kresbu, širokou škálu barevností a originalitu každého vyrobeného dílu, ovšem i pro svou extrémní odolnost. Pokud však vyžadujeme takové barevné kombinace a struktury, které nedokázala příroda vyrobit, nebo chceme ušetřit, lze sáhnout po umělém kameni vyráběném z betonu a příměsí. Jde o konglomeráty kamene renomovaných značek, mezi které patří například Technistone a Quarella.

Povrchové úpravy kamene

Povrchová úprava přírodního kamene má vždy vliv na jeho barvu, ale i vlastnosti – na odolnost nebo zanesení nečistotami. Povrch přírodního kamene může být lesklý, matný, brašovaný, nebo řezaný.

Řezaný povrch je vlastně takový, že kámen zůstává ve stejném stavu, jak byl rozřezán přímo v lomu. K broušení řezaného povrchu se používají pouze diamantové kartáče. Povrch má nádech evokující kůži.

Lesklý povrch přírodního kamene se získává výměnou brusných diamantů při leštění od nejhrubších po nejjemnější. Celý postup výroby má sedm postupů broušení a leštění. Lesk vyzdvihuje původní barevnost kamene, dokonce lze dosáhnout ještě sytější barvy. Jde o nejběžnější druh povrchové úpravy kamene. Leštěný kámen se používá u kuchyňských a koupelnových desek, pro obklady, dlažbu, ale i u hřbitovní architektury či krbových říms.
Kuchyňská kamenná deska a obklad
Kuchyňská kamenná deska a obklad
Kuchyňská kamenná deska a obklad
Kuchyňská kamenná deska a obklad
Matný povrch přírodního kamene je dosažen předepsanými postupy jako v případě leštění. Ovšem brusných postupů je využito méně v závislosti na požadovaném stupni matu.

Brašovaný povrch kamene (antik) je dosahován pomocí tryskaného písku nebo opálení ohněm, přičemž je povrch následně zjemněn diamantovými kartáči. Tento povrch je výrazně strukturovaný, ovšem na dotek příjemný a hladký. Používá se pro kuchyňské desky, ale i venkovní a interiérovou dlažbu.
Kuchyňská kamenná deska
Kuchyňská kamenná deska

Kuchyňské kamenné desky

Krása, trvanlivost a životnost, nadčasovost. To jsou důvody, proč kuchyňskou pracovní desku právě z kamene. Nabízeno je přitom mnoho materiálů vhodných pro kuchyňské desky. Při jeho výběru se ale musíme zamyslet nad užitnou hodnotou, praktičností, snadnou údržbou a nakonec i exkluzivitou použitého materiálu. Pokud se chcete pohybovat v nižších cenových relacích, lze sáhnout po umělém kameni, ovšem nejlepších vlastností pro kuchyňské pracovní desky dosahuje přírodní žula a po ní mramor. Žula vydrží i velmi vysoké teploty a je kromě své tvrdosti nenasákavá. Řezat tedy na ní můžeme i maso, nepoškrábe se.
Kuchyňská kamenná deska a obklad
Kuchyňská kamenná deska a obklad

Schodiště a parapety

Kamenná schodiště jsou velmi odolná, navíc je lze po čase renovovat a vypadají opět jako nová. Schody a parapety z pravého kamene již nejsou dávno známkou luxusu. Ovšem pro venkovní schody a parapety je doporučován výhradně přírodní kámen, a to konkrétně žula. V interiérech lze použít jakýkoli jiný materiál včetně třeba kombinace kovu a skla. Žula je nenasákavá, trvanlivá a stálobarevná.
Kamenné schodiště
Kamenné schodiště

Koupelnové desky

Kamenné koupelnové desky jsou známé už ze starého Říma, z římských lázní. Po kameni je v koupelnách požadována především nenasákavost a snadná údržba. Oblíben je zde především kámen leštěný. Může zde být v podobě obkladů, dlažby, ale i desek pro zapuštění umyvadel.
Kámen v koupelně v kombinaci s keramickými obklady
Kámen v koupelně v kombinaci s keramickými obklady

Krby a kámen

V případě krbů využíváme u přírodního či umělého kamene výbornou schopnost akumulace tepla. Navíc podtrhneme kamenem vzhled krbu ať už v jakékoli jeho podobě, původu a povrchové úpravě. Kámen je dokonce jedním z mála materiálů vhodných ke stavbě krbů.
Kamenný obklad krbu, schodiště a dlažba
Kamenný obklad krbu, schodiště a dlažba

Kamenné obklady a dlažby

Kromě oblíbené a v nepřeberných možnostech nabízené keramiky je velmi oblíben i kamenný obklad a dlažba. Obzvláště v moderních dřevostavbách, které se vyznačují nízkou schopností akumulace tepla, je kamenný obklad a dlažba ideálním řešením. Navíc je kámen vhodným materiálem i na podlahy s podlahovým a stěny se stěnovým vytápěním.

Zdroj: www.kamenictvi-obelisk.cz

Zdroj použitých fotografií: www.kamenictvi-obelisk.cz, www.shutterstock.com
Kamenné obklady
Kamenné obklady
Kamenictví Obelisk, s.r.o. Poslat poptávku