Kámen pro exteriér i interiér – nadčasová investice Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Kámen v sobě kombinuje originální krásu nezaměnitelného vzhledu a dobré užitkové vlastnosti. Pevnost a stabilita tohoto přírodního materiálu jej předurčuje k využívání ve stavebnictví, v zahradní architektuře i k použití jako zajímavého prvku v interiéru. Kámen sice tradičně řadíme k dražším materiálům, ale jeho trvanlivost, odolnost a další užitné vlastnosti z něj činí výhodnou investici do budoucna. V současnosti se kámen stává cenově dostupnější a získává tak na oblibě.

Moderní technologie poskytují mnoho možností, jak lze přírodní kámen zpracovat. Vznikají nové formáty a zajímavé varianty – od přírodního lámaného kamene až po luxusní leštěný vzhled. Proto se kámen vyskytuje nejen v exteriéru, kde díky svému přírodnímu charakteru působí přirozeně, ale čím dál víc se krása a praktičnost kamene prosazují i v interiérech.

Kámen pro exteriér

Kámen se hojně využívá v exteriéru. Tradičním řešením jsou kamenné cestičky nebo plochy pro posezení, či kámen jako zahradní variabilní mrazuvzdorná dlažba. Pokud zvolíme formát venkovních dlaždic, musíme vybírat typy s protiskluzovým povrchem. Samostatnou kapitolu tvoří zajímavé kamenné prvky v zahradní architektuře a to buď samostatné, nebo v kombinaci s vodou – fontánky, korýtka a podobně.

Dominantou zahrady se může stát originální kamenný krb. Odolnost kamene se využívá také pro fasády, ostění okolo oken a dveří. Velice zajímavý vzhled dodá zahradě kamenný plot, který zajišťuje i protihlukovou funkci.
Do zahrady se nejvíce hodí křemen, pískovec, břidlice, ale i další druhy kamene, oblíbené jsou nejen velké bloky, ale také dekorační drtě.
Venkovní kamenný obklad
Venkovní kamenný obklad
Venkovní kamenný obklad
Venkovní kamenný obklad

Kámen v interiéru

Přírodní kámen v interiéru se nejčastěji používá pro obklady, dlažby a odolné podlahy, schodiště, vnitřní i vnější parapety a podobně. Efektivně působí jako obložení v koupelně, jako odolná a snadno udržovatelná pracovní plocha se osvědčuje kamenná deska v kuchyni. V obývacím pokoji jím lze obložit krb. Obýváky a haly můžeme ozvláštnit obložením stěny nebo její části lámaným kamenem. Takové obložení působí velice efektivně, moderně a zároveň přirozeně.
V interiéru se k oblíbeným řadí například tradiční mramor a tvrdá žula. Žulu lze dobře leštit, dobře vypadá a odolá i působení běžných chemikálií. 
Podobné využití má umělý kámen, který nabídne bohatou škálu vzorů. Vyrábí se nejčastěji z betonu. 

Snadná údržba

Kdo si vybere kámen, může se spolehnout na velice snadnou údržbu nebo dokonce naprostou bezúdržbovost. Pokud budeme chtít obnovit krásu kamene, můžeme jej nechat zrenovovat. 
Zdroj fotografií bez uvedeného zdroje v popisku: www.shutterstock.com
Interiérový kamenný obklad
Interiérový kamenný obklad
Kamenný obklad krbu
Kamenný obklad krbu
Foto: VIVA, venkovní kamenný obklad a dlažba
Foto: VIVA, venkovní kamenný obklad a dlažba
Foto: VIVA, kamenná dlažba v interiéru
Foto: VIVA, kamenná dlažba v interiéru
Foto: VIVA, venkovní kamenná dlažba s mozaikou
Foto: VIVA, venkovní kamenná dlažba s mozaikou