Kamenné pracovní desky usnadní vaření Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Pracovní kuchyňské desky jsou kromě sporáku a dřezu klíčovým prostorem pro vaření. Zde připravujeme suroviny, odkládáme nádobí, zde se prostě vaří. Po pracovních kuchyňských deskách se požaduje dostatečná tvrdost, odolnost v tlaku a odolnost vůči poškrábání, ale i vysokým teplotám. Stejně jako snadná a rychlá údržba a schopnost zachovat si co nejdéle výborný vzhled. A mnohé používané materiály součet uvedených kritérií nesplňují. Nabízí se však materiál, který vydrží téměř vše – kámen.

Volba kamenné kuchyňské pracovní desky zaručí originální vzhled, maximální životnost a vnese do kuchyně luxus. A pokud mají kamenné pracovní desky nějakou nevýhodu, je to jejich vyšší pórovitost a tedy také nasákavost. Důležitá je samozřejmě i volba konkrétního druhu kamene. Uvádí se, že nejlépe osvědčeným materiálem je již z historického hlediska žula a potvrzují to i její současné aplikace. Příjemný vzhled, výborné užitné vlastnosti a právě minimální nasákavost ji upřednostňují před ostatními materiály. Dalšími alternativami jsou mramor, travertin a třeba také pískovec. Dalůší alternativou je umělý kámen – například Trafficstone, Technistone a Silestone, což jsou vlastně betonové desky se speciální povrchovou úpravou.

Žula – jistá volba

Žula je velmi tvrdý materiál. Nelze ji poškodit žádnými běžnými kuchyňskými nástroji a nádobím. Nepoškrábe se, nepořeže, lze přímo na desce krájet potraviny a naklepávat maso. Přitom bez potíží odolá teplotám až cca 250 oC. Proto můžeme na desku položit jakékoli nádobí přímo z plotny a trouby. Na žulových deskách dokonce nenechá žádné stopy ani voda, respektive vlhkost. I přes svou tvrdost je žula snadno opracovatelným materiálem, snadno se leští i brousí. Žádné omezení nemáme ani při volbě tvaru žulových desek a jejich hran.

Originální je vzhled každé žulové kamenné kuchyňské desky, skutečně platí: CO KUS, TO ORIGINÁL. Žulové desky přitom vydrží bez patrných znaků opotřebení až celá desetiletí. Nabízené jsou různé struktury a berevné varianty žulových desek, žádná však není stejná jako jakákoli jiná. Nabízena je žula šedá, červená a růžová, zlatavá, namodralá či olivově zelená. I přes velmi luxusní vzhled je cena těchto desek vzhledem k jejich životnosti dnes srovnatelná s dalšími běžně užívanými materiály – masivním dřevem, umělým kamenem a jinými.
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Každá žulová kuchyňská deska (ale i desky z dalších druhů kamene) je vyrobena na míru. Zvolit lze jakýkoli rozměr a tvar desky, respektive kuchyňské pracovní plochy a dalších ploch (třeba barová deska či jídelní stůl). Dřezy jsou do kamenných desek vsazovány tradičně shora, možná je však i montáž zdola. Běžné je i řešení výřezů v kameni například pro vodovodní baterie, varné desky a další prvky kuchyňského vybavení.

Kamenné kuchyňské desky jsou umisťovány stejným způsobem a stejně vysoko jako jakýkoli jiný typ kuchyňských pracovních desek. Spodní skříňky musí deska přesahovat alespoň o 2 cm, standardní výška, do které se desky umisťují, je cca 85 cm. Záleží však na konkrétní výšce postavy, která se bude u pracovní desky vyskytovat nejčastěji. Třeba u invalidních osob bývá výška desky běžně 75 cm.

Žulové pracovní desky se také snadno udržují za pomoci pouhé vody. A pozor, k čištění žulových desek nepoužívejte agresivní chemické prostředky, po čase by mohly být materiálem absorbovány. Běžné chemikálie však těmto deskám neuškodí.
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska

Negativní vlastnosti žulových pracovních desek

Jsou pouze 2 – pórovitost kamene (což platí pro všechny kamenné materiály) a chladný vzhled. Pokud pak chcete sladit kuchyňskou pracovní desku například s deskou barovou, lze chladný vzhled spojený se skutečným pocitem chladu při doteku řešit vyhříváním kamene. Pórovitost kamenných desek zase způsobuje postupné nasáknutí nečistot a mastnoty. Proto je povrch kamenných desek ošetřen speciálními impregnačními prostředky (olejohydrofobní impregnací, certifikovanou pro styk s potravinami), které uzavřou póry. Do kamene pak neproniknou ani kyseliny, natož běžná mastnota a nečistoty. A přitom kámen nadále dýchá a je umožněna jeho snadná údržba.

Oblíbený je také mramor

Mramor je oblíben především pro své příjemné barevné odstíny. Je ale třeba o tento materiál více pečovat. Například povrchová transparentní impregnační vrstva se po letech obnovuje. Unikátní zabarvení dávají mramoru organické látky, mramor je totiž vápencová hornina, která organické látky obsahuje. Odolnost mramoru je však nižší vůči vysokým teplotám než žula, konkrétně 150 oC. Vzhledem k povrchové transparentní vrstvě přitom nelze z povrchu seškrabávat usazeniny ostrými předměty. Nejčastější jsou béžové odstíny mramorových desek a povrchová transparentní vrstva je z velmi tvrdého, matného laku. Po uživatelské stránce je mramorová deska srovnatelná s běžnými postformingovými deskami. Dřezy lze do mramorových desek montovat pouze shora.

Zdroj: www.kamenictvi-kadlec.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com, www.kamenictvi-kadlec.cz
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenná kuchyňská pracovní deska
Kamenictví Kadlec Jiří s.r.o.
Poslat poptávku