Kapky v okapech- III. díl Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky V minulém díle jsme si představili nejpoužívanější materiály na okapové systémy. Teď je na řadě seznámit se s problémy, které vás mohou potkat. Mezi ty nejznámější patří koroze a zmrzlá voda. Pojďme si tedy říct, jak na ně!

Speciální nátěry


Okapy jsou samozřejmě vystaveny nepřízni počasí. Před tím je ochrání speciální nátěr. Jestliže máte okapový systém z ocelového pozinkovaného plechu, je nutné ochranný nátěr v pravidelných intervalech obnovit (asi jednou za 2-4 roky).

Na trhu jsou už dnes běžně k dostání antikorozní barvy. Ty se hodí k základním nátěrům nového i zoxidovaného pozinkovaného plechu. Taková barva dobře kryje a co je nejdůležitější – je pružná. V praxi to znamená, že vlivem roztažitelnosti materiálu nepraská a ani se neodlupuje. Navíc má dobrou životnost a antikorozní vlastnosti.

Až budete svůj okapový systém opatřovat ochranným nátěrem, nezapomeňte, že okapové žlaby, kotlíky a žlabové rohy natíráme z vnější i vnitřní strany. Roury pak jenom z venku. Háky, příchytky a další drobné součástky je také potřeba ochránit před korozí, natíráme je ale ještě před samotnou instalací okapu.

Koroze a zmrzlá voda

Nebezpečná může být elektrochemická koroze. K té dochází při spojení dvou různých kovů. Ty jsou vystaveny vlhkosti a vzniká tak v místě styku nežádoucí galvanický článek. Ten dodává sice malé ale trvalé napětí a spoj se trvale narušuje. Elektrochemická koroze má za následek dokonce díry. Nýty ze spojů po nějaké době vypadají a svary se pomalu uvolňují.
Některé materiály se proto nesmějí spojovat! Měď se nesmí setkat s pozinkovaným kovem, hliníkem ani titanzinkem, hliník se nesnese zase s pozinkem nebo nerezovým plechem.

Dalším velkým problémem je zamrzlá voda!
K tomu dochází v zimním období obzvlášť při nevhodném spádování okapů, kdy voda zůstává usazená ve žlabech a svodech. Proto je potřeba tyto části okapového systému ochránit.
Novinkou jsou takzvané topné kabely. Ty se instalují přímo do okapu (ideální topný příkon se pohybuje v rozmezí 30 až 40W na jeden metr délky okapu). Zařízení nemusíte obsluhovat, pracuje samo. Když teplota klesne, zapne termostat ochranný systém. Když se teplota vyšplhá opět nad nulu, vypíná se.

Údržba okapů

V každém případě je nutné okapy čistit od spadaného listí a větviček. Ty můžou žlaby lehko ucpat. Udržuje se v nich navíc vlhkost, která žlabům škodí. Vyčištění je především nutné na podzim. Po zimě je pak důležité okapový systém důkladně prohlédnout a ujistit se, jestli sníh a led nenarušily spádování okapových žlabů. V takto poškozených místech by se mohla hromadit voda, která v zimě samozřejmě zamrzne. Mohla by pak dál poškodit okap i střechu!

Plasotvé okapy
Plast, který je vystaven změnám teploty, totiž mění svou délku. Žlab se tak může vytáhnout- až o několik centimetrů. Je proto nutné jim umožnit pohyb ve žlabových hácích. U některých okapových systémů je zapotřebí po 10ti, popřípadě 18ti metrech, zařadit do žlabu tzv. dilatační tvarovku. Ta se nelepí napevno, stejně jako se nesmí napevno lepit volné konce okapových žlabů zasunutých do dilatačních výstupů, nebo např. odpadní potrubí a trubkové spojky.

Plastové okapy

Jestliže máte plastové okapy, je potřeba jim umožnit pohyb!