Kdo se stará o veřejnou zeleň a jak? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Veřejná zeleň nás obklopuje na každém kroku. Vnímáme ji jako samozřejmost, pokud je hezky upravená. Ale jinak si všimneme spíše nedostatků. Údržba veřejné zeleně je nekonečná práce s výjimkou zimní přestávky. Zaměstná spoustu lidí připravených pracovat za všech rozmarů počasí. Poradí si s péčí o parkové, sídlištní a městské pozemky včetně jarního a podzimního vyhrabávání trávy a listí. Sekání provádí obvykle 4 krát až 5 krát ročně. 

Některé práce na zahradě nás prostě baví méně

Kolem svých příbytků chceme mít také 'zeleno.' Do zahradničení se často doslova vrháme a samým nadšením si někdy ani neuvědomujeme, co vše to obnáší. Po čase nás můžou nepříjemně překvapit takové nezáživné práce, jako je průklest přerostlé vegetace, odvoz nepotřebné hmoty na skládku, rekultivační nebo meliorační práce apod. Nemusíme na ně ale být sami. Není nic jednoduššího, než se obrátit na firmy profesionálně vybavené pro výše uvedené činnosti. Mnohé z nich je provádějí opravdu ve velkém a mají tedy dostatečné zázemí. Starají se odborně o velké zelené plochy patřící obcím nebo jiným subjektům.

Jen udržování zeleně zahrnuje mnoho různých úkonů. Je to revitalizace trávníků, řez stromů a keřů, práce s křovinořezem, sekání, zálivka, hnojení nebo úprava kyselosti půdy. Tyto zásahy samozřejmě občas potřebuje i běžná zahrada. Zaměstnanci zahradnických firem také spolehlivě poznají, jakými nemocemi a případně škůdci vaše rostliny trpí a jak by se daly již vzniklé škody napravit.
Kdo zahradu teprve zakládá, využije spíše jiné služby. Především výsadbu. U větších pozemků také tvorbu a údržbu zahradních jezírek včetně těch dnes tak populárních koupacích. Počítá se, že v budoucnu budou ještě oblíbenější, neboť náklady na údržbu bazénů s chemicky upravovanou vodou jsou vysoké. V nabídce některých firem jsou i okrasné rybky a různé vodní doplňky.
Udržovaný veřejný prostor
Udržovaný veřejný prostor
Okrasné jezírko
Okrasné jezírko

Zahrada bez čekání

Pro nedočkavé je možné zasadit do parku či zahrady již vzrostlé stromy. Na to si troufnou jen firmy vybavené specializovanou technikou. Přesto ještě budou muset jejich zaměstnanci odvádět pořádný kus těžké fyzické práce. Nejdříve vám však poradí, který druh je pro vás dostupný. Nelze bohužel přesadit každý strom, který se vám zalíbí a také ne v každé době a na každém místě. Vhodná doba se liší u jednotlivých skupin dřevin.

Ale i tak je výběr dostatečně velký. V úvahu přichází třeba smrk, zerav nebo jedle douglaska. Z listnáčů pak topol, jasan, javor, jabloň, vrba, olše či lípa.

Místo pro výsadbu je se zahradníky konzultováno, většinou ale vychází z projektu. Zahradníci vědí z praxe, jak moc se strom ještě v budoucnu rozroste, to však vědí i zahradní architekti. Po přesazení bude třeba o nový strom opravdu dobře pečovat. Zálivka musí být samozřejmě důkladná a to tím spíš, když je strom vysazen na vyvýšeném místě, nebo když je obklopen vydlážděnou plochou, ze které dešťová voda rychle odteče. Doporučuje se na začátku i rosení celé rostliny.

Větší úspěch (tj. větší procento dobře zakořeněných stromů) bývá u mladších dřevin cca do pěti let stáří.
Frézování pařezů
Frézování pařezů
Údržba zeleně
Údržba zeleně
Údržba okrasných keřů
Údržba okrasných keřů
Údržba travních ploch
Údržba travních ploch
Údržba travních ploch
Údržba travních ploch
Odstraňování spadaného listí
Odstraňování spadaného listí
Veřejný prostor
Veřejný prostor
Veřejný prostor
Veřejný prostor
Jan Marek - komplexní zahradnické služby Poslat poptávku