Kdy a proč je třeba vysoušet stavbu? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Vysoušení stavby se nejčastěji provádí při haváriích vody, po zatečení vlivem přívalových dešťů, nebo jako řešení problémů, které se pojí se zvýšenou stavební vlhkostí. Důležitý je včasný zásah, aby vznikly co nejnižší škody, a také správná volba přístroje - jeho typu a výkonu. Moderní přístroje jsou optimální pro řešení celé řady problémů a dovedou často i poměrně levně vyřešit i zdánlivě katastrofální scénáře.

Vysoušeče, odvlhčovače, topidla, případně kombinování těchto přístrojů nám v náročné situaci pomohou vyřešit problémy s vodou ve stavbě nebo stavební konstrukci. Používají se při haváriích vody, dovedou vysušit zdivo, střešní plášť i zatečení vody do podlahových konstrukcí s tepelnou izolací.

Přívalové deště

Po přívalových deštích je důležité odstranit následky na postižených plochách především rychle, než se objeví další problémy s plísněmi a jiné. Proto se používají kvalitní odvlhčovače s vysokým výkonem. Přístroje jsou optimalizovány i pro vysoušení podlahy. Stačí jen nastavit přední lamely tak, aby proud vzduchu směřoval přímo na zatečenou podlahu.

Havárie vody

Také při haváriích vody je nezbytné přistoupit k rychlému řešení. Postiženými oblastmi může být buď strop a stěna, nebo podlahový systém. Podle typu zatečení se vybírá vhodné řešení.
Foto: ATP HEAT, odvlhčovač
Foto: ATP HEAT, odvlhčovač

Vysoušení stropů, stěn a betonových podlah

Při vysoušení stěn, stropů, betonových podlah nebo pro snížení stavební vlhkosti před pokládkou podlahových systémů se používají kondenzační odvlhčovače. Mají protiprachový a antibakteriální filtr a dovedou také snížit vlhkost v suterénních místnostech.

Voda v konstrukci podlahy s tepelnou izolací

Pokud se voda dostala pod podlahu do tepelné izolace (minerální vata, polystyreny, stavební zásypy, pěnobeton atd.), využijeme cirkulační vysoušeče. Jsou vhodným řešením také pro vysoušení střešních plášťů a stavebních konstrukcí. 
Podle rozsahu zatečení nám technik doporučí počet cirkulačních vysoušečů. Nemusíme se obávat velkých zásahů a bourání, stačí pouze lokální navrtání zatečených stavebních konstrukcí. Jediná jednotka dokáže vysoušet plochu až 40 m2, což představuje značné úspory energie.
Foto: ATP HEAT, přímotopné topidlo
Foto: ATP HEAT, přímotopné topidlo
Foto: ATP HEAT, vysoušení podlah
Foto: ATP HEAT, vysoušení podlah
Foto: ATP HEAT, vysoušení podlah
Foto: ATP HEAT, vysoušení podlah
Foto: ATP HEAT, vysoušení podlah
Foto: ATP HEAT, vysoušení podlah