Kdy a proč si lešení pronajmout? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Pokud na svém domě neustále něco opravujete a vylepšujete, zřejmě se vám vyplatí koupě lešení. Když ale kutíte kolem domu jen občasně, lešení si logicky spíše pronajmete. Lešení běžně používané v našich končinách může být vyrobeno z oceli, dřeva nebo hliníku. Posuďte, jak to u vás na pozemku vypadá s terénem. Podle situace vám pak pronajímatel pomůže vybrat ten správný typ lešení - rámový nebo trubkový. Zajistí samozřejmě dopravu, montáž i demontáž.

Trubkové lešení

Trubkové lešení je tradiční klasikou. Poskytne solidní pracovní plochu o šířce až 1,55 m. Poslouží k běžným zednickým činnostem jako je vyzdívání, omítání apod. Zvládnete s ním nejrůznější práce i na nerovném terénu a na atypických stavbách.

Rámové lešení

Může být stacionární, pojízdné nebo závěsné. To je určené k zavěšení v rámové konstrukci. Montáž provede samozřejmě dodávající firma a to v krátkém čase, protože je poměrně jednoduchá. U trubkového může montáž trvat déle až dvojnásobně. 
Jednoduché, subtilnější rámové lešení samozřejmě nezabírá příliš místa. Bývá tedy ideálním řešením i při opravách ve městech, v rušnějším provozu.

Co předchází stavbě lešení ?

Zaměstnanci půjčovny lešení začnou svou práci tím, že stavbu či budovu zaměří. Podle získaných výsledků vznikne nákres jednotlivých polí a určí se počet jednotlivých komponentů. Spočítá se výměra celé konstrukce. Předem si můžeme nechat zpracovat bezplatnou cenovou nabídku.
Trubkové lešení
Trubkové lešení
Rámové lešení
Rámové lešení
Rámové fasádní lešení
Rámové fasádní lešení
Rámové lešení
Rámové lešení
Rámové lešení
Rámové lešení

Lehká hliníková konstrukce věží

Tento typ lešení má podobu věže s pracovní výškou až 10 m. Vedle nízké váhy je výhodou velmi snadná montáž. Jde o sestavu komponentů, které by se měly smontovat jen na rovném povrchu. Jinak se použití tohoto typu lešení nedoporučuje, mohlo by to být nebezpečné.

Otázku bezpečnosti však mají vždy na starosti zaměstnanci firmy, u které se rozhodnete lešení pronajmout. Procházejí pravidelným školením a jsou dostatečně odborně způsobilí. To mohou doložit příslušným průkazem a také vám zároveň se smontovaným lešením předají protokol o dodržení platné technické normy.
Při dodržení výše uvedených podmínek se hliníková věž dobře osvědčuje při menších opravách, natírání, čištění okapů atd. Takové práce netrvají dlouho, takže pronájem lze doporučit i když cena je u tohoto typu vyšší. Na delší dobu se ale pronájem hliníkových věží nevyplatí.
Hliníkové věže
Hliníkové věže
Zdroj: www.pegmata.cz