Vyzbrojte se na horké léto klimatizací Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Trh s klimatizacemi se v posledních letech neustále rozrůstá a vás tak může čekat nelehké rozhodování. Doporučujeme vyhnout se koupi neznámého zboží v hypermarketech a raději se obrátit na specializovanou firmu, která vám s výběrem nejvhodnějšího systému kvalifikovaně poradí. Aby vám klimatizační jednotka sloužila efektivně, musíme při jejím výběru zohlednit výkon, plánované umístění i způsob a četnost použití.

Výkon klimatizace

Důkladný propočet potřebného výkonu klimatizace je poměrně složitým úkolem, který je vhodné svěřit někomu zasvěcenému. Je zde totiž třeba pečlivě vážit veškeré tepelné faktory místnosti, abyste mohli určit minimální výkon klimatizační jednotky. Každého jistě napadne, že důležitým faktorem budou rozměry místnosti.

Specialisté na vzduchotechniku však při doporučení toho nejvhodnějšího klimatizačního systému zohledňují také například orientaci místnosti podle světových stran, izolaci a zastínění místnosti, podlahovou plochu, typ a umístění oken, průměrný počet osob, který bude místnost pravidelně využívat či počet zapnutých elektrospotřebičů.

Mobilní a vestavěná klimatizace

Podle toho, zda je klimatizace přenosná či vestavěná, rozlišujeme jednotky mobilní a dělené (respektive okenní). Každá z nich je vhodná pro jiné podmínky.
Foto: KSK, okenní klimatizace
Foto: KSK, okenní klimatizace
Foto: KSK, nástěnná a kazetová vnitřní jednotka
Foto: KSK, nástěnná a kazetová vnitřní jednotka
  1. Dělené jednotky (tzv. split) - Trvalé řešení klimatizace pro byt, obchod, kancelář nebo jiné prostory. Tento typ klimatizace se skládá ze dvou hlavních částí – vnitřní chladící část se instaluje přímo v místnosti na zeď, pod strop či pod okno a vnější kondenzační část je pak možné umístit na střechu nebo fasádu. Venkovní a vnitřní část musí být připevněné na vhodném místě a spojené pomocí kabelů, proto se u této varianty nevyhnete drobným stavebním úpravám.
  2. Okenní jednotky – Chcete statickou klimatizaci a nemáte kam umístit venkovní díl od klimatizace dělené? Pak je pro vás alternativou okenní klimatizace. Hodí se pro byty i kanceláře, ale i do menších prodejen, které trpí velkým teplem. Mezi jejich výhody oproti klimatizacím děleným pak patří nižší pořizovací cena a snadnější montáž.
  3. Mobilní - Mobilní klimatizace je dobrou alternativou pro klimatizování místností a prostor, kde není možné provádět žádné montážní a stavební práce. Mezi hlavní výhody tohoto typu klimatizace patří nízká pořizovací cena již od 10.000,- Kč (bez nutnosti montáže a potřebného materiálu na ní) a možnost přemisťování dle potřeby (například přes den kuchyně, večer obývák, v noci ložnice). Teplý vzduch odvádí mobilní klimatizace pomocí hadice. Nevýhodou mobilních jednotek však je, že vyfukovaný teplý odpadní vzduch je nahrazován nasávaným vzduchem z okolních neklimatizovaných prostorů. Výkon je tedy poměrně nízký a na elektrické energii pak i velmi ztrácíme. Další nevýhodou je hlučnost, jelikož je jednotka vždy v místnosti.
Foto: KSK, mobilní klimatizace
Foto: KSK, mobilní klimatizace
Foto: KSK, dělená klimatizace - venkovní a vnitřní jednotka
Foto: KSK, dělená klimatizace - venkovní a vnitřní jednotka
Užitečné funkce

Proces klimatizování vám značně usnadní praktická funkce časovače. Pomocí ní je možné nastavit určitý čas, kdy se jednotka sama zapne (například než přijdete domů, či do kanceláře) i vypne (třeba když už spíte). Některé klimatizace disponují časovačem denním, jiné i týdenním.

K dalším užitečným parametrům patří možnost celoročního využití. Některé klimatizace totiž můžete využívat v létě k ochlazování a v zimě jako přídavné topení.

Ukázali jsme si, že výběr té správné klimatizační jednotky je poměrně složitou vědou. Chcete-li tedy, aby vám klimatizace sloužila co nejefektivněji, vyplatí se vám obrátit se při jejím výběru na specialisty. Ti vám navíc klimatizační jednotku i správně nainstalují a poskytnou odbornou instruktáž, čehož se vám v hypermarketu a často ani při koupi přes internet nedostane.
Foto: KSK
Foto: KSK
Foto: KSK
Foto: KSK
KSK spol. s r.o. - Technické zařízení budov Poslat poptávku