V dnešní moderní době vyžadujeme komfort a pohodlí snad od každého spotřebiče používaného v domácnosti i v zaměstnání. Vše by mělo být korunováno úsporou i ohledem na životní prostředí. A právě tato superlativa představuje klimatizace. Mnozí se domnívají, že klimatizaci využijí pouze v parních letních dnech. To je však omyl, klimatizaci lze využít i jako topení. V létě tak nebudeme mít opocené čelo, v zimě zase kapku u nosu.

Klimatizace má překvapivě dlouhou historii. Sahá až do doby, kdy byly české země součástí Rakousko-Uherské monarchie. Průkopníkem byl mladý americký inženýr Willis Carrier. První jeho klimatizace byla instalována v roce 1902 do jedné newyorské tiskárny, kde slavila velký úspěch. Z klimatizace, která nejen snižovala teplotu, ale také udržovala stabilní vlhkost, se rázem stal velký hit. Pořizovaly si ji firmy, časem se dostala i do domácností a nakonec i do automobilů. Za největší rozmach v tomto oboru lze považovat padesátá léta minulého století. To se však klimatizace ještě musela vypořádat s nepříliš bezpečnými chladicími směsmi na bázi propanu. Ty vystřídal freon, který zase byl velice neekologický. Dnešní média už však plně odpovídají přísným normám s ohledem na kvalitu životního prostředí.

Nevěříte, že ji využijete i v zimě?

Faktem je, že o klimatizaci se většinou přemýšlí v létě. Celá řada lidí zastává názor, že v našich zeměpisných šířkách je zbytečným luxusem, který využijeme jen pár dnů v roce. Omyl! Ona umí mnohem víc, než jen ochlazovat. V přechodném období mimo jiné představuje příjemný a levný způsob vytápění, i když klasické topení v zimě nenahradí. Všeobecně lze říci, že pokud venkovní teplota nepoklesne pod – 15 oC, klimatizace ohřeje vzduch v interiéru na úroveň hodnoty nastavené při ochlazování. Lákavé je i to, že oproti elektřině a plynu topí až o dvě třetiny levněji. Klimatizace totiž funguje na principu tepelného čerpadla, které patří k nejúspornějším.
Foto: A - Klimastav
Foto: A - Klimastav
Klimatizace dokáže ještě víc

Některé funkce, které moderní klimatizace nabízejí, se na první pohled nemusejí zdát důležité. Velmi často však právě tyto funkce přispívají k pocitu celkové pohody. Například dokážou ohlídat kvalitu vzduchu v místnosti a do jisté míry tak plní funkci čističky vzduchu, což ocení zejména alergici. Na jakém principu to funguje? Čidlo vyhodnocuje nečistoty, které se ve vzduchu nacházejí – např. cigaretový dým, zápach z vaření, pod postelí zapomenutých použitých ponožek či z domácích mazlíčků. Překročí-li zápach nastavenou úroveň, klimatizace do vzduchu vypustí obrovské množství aktivních iontů, které zneškodní bakterie i plísně ve vzduchu přítomné a navážou se na prachové částice, které se zachytí ve filtru. Některé jednotky také regulují vzdušnou vlhkost.

Jak klimatizace funguje?

Klimatizace v podstatě pracuje jako chladnička na principu odpařování a opětovném zkapalnění média. Médium je v okruhu nasáváno a stlačováno kompresorem, který se považuje za nejdůležitější článek klimatizace. Na kompresoru závisí jednak spotřeba, ale také daný výkon klimatizace.

Dražší modely jsou vybavené invertorovým kompresorem, což je řízený kompresor, který dokáže měnit otáčky z 0 na 100 %. Jeho chod je velmi přesný a umožňuje plynulou regulaci bez kolísání teplot. Vykazuje také menší hlučnost, zaručuje vyšší účinnost a pyšní se delší životností.
Foto: A - Klimastav
Foto: A - Klimastav
Základní rozdělení

Nejlevnějším typem klimatizace je bezpochyby klimatizace mobilní. Tu nejjednodušší lze pořídit za šest tisíc korun. Jednotku postavíte do místnosti, zapnete do zásuvky a klimatizace funguje. Výhodou je, že jednotku lze přemisťovat z místnosti do místnosti, nevýhodou je však malá účinnost. Denně musíte vylévat nádobku s kondenzovanou vodou. Tento typ se doporučuje jako nouzové řešení.

Vhodnějším a trvalejším řešením je split klimatizace, skládající se ze dvou částí – vnitřního výparníku a vnějšího kompresoru. Tento typ klimatizace z prostoru neodsává žádný vzduch, čímž se eliminují tepelné ztráty. Provoz těchto jednotek je velice tichý a ohleduplný nejen k vaší domácnosti, ale také k sousedům. Toto provedení se hodí do domácností, za dobrý standard zaplatíte okolo dvaceti tisíc korun.
Foto: A - Klimastav
Foto: A - Klimastav
Nejkomfortnější je takzvaná multi-splitová klimatizace. Ne jednu venkovní jednotku je napojeno několik vnitřních, nejčastěji nástěnných jednotek. Pohodlně tak funguje v celém prostoru, čímž se vyhnete tomu, že v jedné místnosti bude chladněji, než v těch ostatních. Tento typ však vyžaduje rozvody potrubí po celém bytě či domě, což může být zvlášť u dodatečné montáže problém. Do třípokojového bytu vyjde tento typ klimatizace zhruba na osmdesát tisíc korun.

Letáky hypermarketů jsou plné levných nabídek lákajících ke koupi klimatizace. Odolejte lákavým a podezřele nízkým cenám, mohli byste časem litovat. Uvažujete-li o pořízení klimatizace, obraťte se na odbornou firmu, která vám poradí s výběrem nejvhodnější klimatizace podle vašich požadavků a nejen to. Provede také odbornou montáž s poskytnutím záruky. Vsaďte proto na jistotu, zcela jistě se vám to vyplatí.
Foto: A - Klimastav
Foto: A - Klimastav
Klimatizace Altherma

Klimatizace Altherma funguje na bázi tepelných čerpadel systému vzduch – voda, mají venkovní jednotku s velmi nízkou spotřebou energie, která ohřeje vodu na mytí a zároveň vytopí dům. Přitom už není třeba kombinovat vytápění tímto tepelným čerpadlem s dalším zdrojem, čerpadlo dům vytopí i při velmi nízkých zimních teplotách. Pokud pak zvolíme kombinaci vytápění a chlazení, může vnitřní jednotka snížit teplotu vody a distribuovat osvěžující chládek v celém vašem domě, je-li to naopak třeba v horkých letních měsících.

Volitelná venkovní jednotka systému extrahuje teplo z venkovního vzduchu a zvyšuje jeho teplotu na úroveň potřebnou pro dodávání tepla. Na volitelnou vnitřní jednotku (fan-coil) je pak napojen systém pro vytápění a chlazení. Celý systém lze regulovat inteligentními přídavnými regulačními jednotkami s oddělenými termostaty (pro každou místnost zvlášť). K dispozici jsou termostaty nástěnné, ale i regulační jednotky na dálkové ovládání.
Obr: www.altherma.cz, princip vytápění a ohřevu klimatizací
Obr: www.altherma.cz, princip vytápění a ohřevu klimatizací
Součástí systému je i zásobník na teplou vodu, který je na tepelné čerpadlo napojen. Voda uvnitř zásobníku je ohřívána energií z venkovního vzduchu. Vedle toho je v zásobníku i elektrická topná spirála, určená k případnému dohřívání vody pro sprchování, vanu či kuchyni. V pravidelných intervalech se voda dohřívá na 70 oC, což je důležité pro prevenci před bakteriemi. Zásobníky jsou k dispozici v závislosti na průměrné denní spotřebě teplé vody ve třech velikostech.

Systém ještě lze koordinovat se solárními kolektory, kdy je kromě energie ze vzduchu teplá voda ohřívána i energií sluneční. Slunce pak dle aktuální situace poskytuje 30 až 70% energie pro tento ohřev.