Koberec nebo lino? A proč ne obojí! Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Podlaha je důležitou součástí každé budovy.  Aby dobře sloužila a vydržela co nejdéle, musí splňovat nároky, které jsou na ni kladeny. Proto podlahovou krytinu vybírejte pečlivě s ohledem na konkrétní místnost, kam podlahu chcete položit, podle toho, zda máte podlahové vytápění, domácí zvíře a kolik času jste ochotni péči o podlahu věnovat.

Linoleum

Podlahy z PVC a linoleum jsou od sebe téměř k nerozeznání, avšak podlahy z PVC jsou ze syntetického materiálu a linoleum je vyrobeno z materiálů přírodních.

Kam všude je linoleum vhodné?

Linoleum je vhodné do interiéru našich domovů i komerčních prostor. Pro prostory, kde jsou kladeny vysoké nároky na elasticitu podlahy, tlumení nárazů a odolnost proti uklouznutí, existují speciální druhy linolea, které jsou díky svým vlastnostem vhodné i pro tělocvičny a sportovní haly. Pro zdravotnická zařízení bylo vyvinuto linoleum se sníženou elektrickou vodivostí. Korkové linoleum zase dobře zvukově izoluje a při podložení linolea korkovou podkladní vrstvou docílíme ještě výraznějšího snížení nášlapového hluku, což je ideální například do bytových a panelových domů.
Nabídka linolea
Nabídka linolea

Výhody linolea

Linoleum je ekologickou podlahovou krytinou, která se jednoduše udržuje, je vhodná i pro alergiky, příjemná na došlap, nestudí a je značně odolná vůči mechanickému namáhání. Můžeme si vybrat z rozmanité škály barev, odstínů, vzorů, možnosti vkládání různých bordur, intarzií a barevných rohů a můžeme tak podlahovou krytinu esteticky sladit s designem celého interiéru. V nabídce je například linoleum v imitaci dřeva, parket, dlažby, nebo plovoucí podlahy.

Nevýhody linolea

Linoleum reaguje na vlhkost vzduchu, rozpouštědla a vodu v lepidlech. V závislosti na těchto podnětech má tendenci se na délku srážet a na šířku roztahovat. Další nevýhodou je jeho omezená světlostálost a tak musíme počítat s tím, že po několika letech se jeho barevný odstín změní. Existují však speciální prostředky, které při pravidelném používání podporují obnovení původní barvy. Linoleum není vhodné na místa, která jsou vystavena povětrnostním vlivům (balkony a terasy) a do vlhkých prostor (koupelny a umývárny).

Jak linoleum udržovat

Linoleum je na údržbu poměrně praktické, protože nepřitahuje prach. Linoleum by se mělo udržovat suchým způsobem čištění, který zabraňuje množení mikroorganismů a je levnější a méně pracný než čištění za mokra. Z linolea by se měl pravidelně setřít prach a vyčistit případné skvrny. Podle zatížení podlahy ji jednou za čas vytřeme mopem nebo strojně vyčistíme a skvrny a matná místa odstraníme speciálními prostředky pro elastické podlahy. Pokud chceme použít dezinfekci, podlahu musíme ošetřit polymerovou disperzí, která je vůči těmto činidlům odolná. Při správné péči si linoleum zachová své antistatické vlastnosti a hedvábný lesk.
Pokládka linolea
Pokládka linolea
Zařezávání linolea u stěny
Zařezávání linolea u stěny

Koberec

Koberec je stálicí mezi podlahovými krytinami. Pokud nechcete mít koberec s otisky židlí, stolu a dalšího nábytku, nebo na jiných často používaných místech již po krátké době opotřebovaný, zvolte kvalitní materiál, který je vhodný do konkrétní místnosti. Například koberce s vyšším vlasem se hodí do ložnice nebo do odpočinkové zóny obývacího pokoje a koberce s nízkým vlasem do frekventovanějších částí bytu, kde je vyšší riziko jejich znečištění a koberec je nutné častěji vysávat.

Jaké má koberec výhody?

Koberec je především měkký, příjemný na došlap, hřeje od nohou, působí dekorativně a zútulňuje interiér. Je vhodný především do dětských pokojů, protože malé děti tráví většinu času hrou na zemi. Koberec navíc velmi dobře plní odhlučňovací funkci a zlepší tak akustiku ve velkých místnostech. Zde si také můžeme dovolit větší vzor. Malou místnost zas opticky zvětšíme použitím koberce ve světlých pastelových barvách nebo s drobným vzorem.

Nevýhody koberce

Protože se v koberci zachytává prach a nečistoty, je nutné jej (ideálně několikrát týdně) vysávat a pravidelně intenzivně čistit - ať už suchým nebo mokrým způsobem. Koberec není vhodný pro alergiky, protože se v něm drží nejen prach, ale i mnoho dalších alergenů.
Celoplošné koberce
Celoplošné koberce
Malé kusové koberečky
Malé kusové koberečky

Kusové koberce

Kusové koberce působí velmi dekorativně. Jejich výběr bývá širší a provedení atraktivnější a luxusnější, než u koberců celoplošných. Pokud se vám kusové koberce líbí, bez problému je můžete položit téměř na jakoukoli podlahovou krytinu kromě dlažby, po které by koberec klouzal. Máte-li od začátku v plánu podlahovou krytinu zkombinovat s kusovým kobercem, je dobré již při výběru podlahy sladit její barvu s plánovanou barvou koberce, abyste pak nemuseli vhodný koberec dlouho shánět.

Kam jsou koberce vhodné

Celoplošné i kusové koberce jsou vhodné do většiny místností – do dětského pokoje, ložnice, obývacího pokoje i pracovny. Méně vhodné jsou však do předsíně, kuchyně a na toaletu. Do předsíně nosíme zvenčí na botách písek a špínu, v kuchyni může dojít k jeho polití nebo pocákání při vaření. Na toaletě a v koupelně hrozí potřísnění a pocákání vodou, proto pokud na nějaké formě koberce trváte, jsou vhodné předložky, které se mohou vyprat.
Kusové koberce
Kusové koberce

Zátěžové a průmyslové koberce

Zátěžové a průmyslové koberce jsou využívány především pro komerční účely do prostor s vysokými provozními nároky. Například ve vstupních halách, kancelářích, hotelích a restauracích. U těchto koberců je velice důležitý materiál, ze kterého jsou vyrobeny, gramáž, výška vlasu, hustota vpichu a materiál podkladu, který může být latexový nebo gelový. Mezi zátěžové koberce patří i venkovní koberce, koberce do aut, čistící zóny a rohože.

Bytové koberce

Bytové koberce můžeme podle techniky výroby dělit na koberce vpichované, tkané, vázané a vyšívané. Nabízen je široký výběr z různých provedení, šířek, designu, potisků a barev.
  • Smyčkové koberce se hodí i do namáhaných prostorů, protože jsou velmi praktické na údržbu a trvanlivé.
  • Koberce s potiskem mívají velmi nízkou smyčku, na kterou je natištěn vzor. Jsou praktické a nenáročné na údržbu. Ideální jsou do dětského pokoje jednak pro široký výběr z dětských motivů, ale také pro jednoduchou údržbu.
  • Koberce scroll jsou smyčkové koberce s plastickým vzorem.
  • Koberce cut-loop jsou tvořeny kombinací střiženého vlasu a smyčky.
  • Koberce cut-pile jsou luxusní koberce s řezaným vlasem a uhlazeným povrchem.
  • Koberce frisé jsou koberce, které mají stejně vysoké smyčky a kobercová oka jsou do sebe vzájemně zatočená.
  • Koberce saxony jsou stejné jako frisé koberce, jen s tím rozdílem, že jejich smyčky jsou vyšší a koberec působí luxusnějším dojmem.
  • Velurové koberce mají krátký bohatý střižený vlas s jemným povrchem.

Zdroj: Koberce Brychta

Kusový koberec na linoleu
Kusový koberec na linoleu